תופעה מטרידה: "יצאתי מהבניין עם שלי עם הכלב, כמו שאני רגילה", סיפרה איריס לוי מירושלים שהותקפה על ידי עורב. "פתאום הרגשתי בום, מכה חזקה בקודקוד הראש. כשחיפשתי מה קרה לי לא ראיתי, ולא דיברתי עם אף אחד על העניין". מאוחר יותר הרגישה שוב מכה בראש – וראתה עורב. "הוא כבר עף, וקישרתי שזו אותה מכה. פחדתי לצאת מהבית, שקלתי לצאת עם קסדה", סיפרה.

למרות שזה קרה לאור יום, איריס הבינה מיד שיהיה קשה מאוד להוכיח למשטרה שאירוע התקיפה הזה באמת התרחש - והעדיפה לא לספר. אך אחרי התקיפה השנייה היא החליטה לספר לבנות שלה איך בלי שום סיבה עורב תקף אותה ברחוב.

איריס לא לבדה. גם סיוון הולנדר מתארת מקרה זהה, הפעם במרכז רמת גן. "נחת לי עורב על הראש וממש שרט אותי", סיפרה. "אחר כך יצאו כמה נשים מהמרפסות ואמרו לי: 'אסור לעבור שם בסמטה הזו, יש שם עורבים'".

אלפרד היצ'קוק (צילום: Hulton Archive/Getty Images)
אלפרד היצ'קוק. "תופעה שמזכירה את הסרט 'הציפורים'" | צילום: Hulton Archive/Getty Images

על פי מומחים מדובר ב"תופעה" שמוכרת בכל העולם. כאשר גוזלי העורבים פורחים מהקן, ההורים מבקשים להגן עליהם ממה שהם מפרשים כסכנה מצד בני האדם. "קודם כל לא להיעלב מהעורב", אומר הווטרינר ד"ר רמי פרלשטיין. "עורבים לא תוקפים בני אדם, אלא רק שהם מרגישים סכנה. זה מאוד נפוץ באביב: עונת מעבר זה הזמן שבו הם מתחילים לעוף, ומזג האוויר יותר נח כל שנה בעונה הזו. בנוסף, איפה שיש יותר עורבים - יש יותר מקרים".

בישראל מסתבר, התופעה שכיחה עוד יותר. ישנם עשרות מקרים מדווחים מידי שנה, ואחת הסיבות היא שאוכלוסיית העורבים המקומית גדולה במיוחד, לא מעט באשמתנו. "אין דבר יותר חביב על ישראלים מלזרוק אשפה בכל מקום, וכתוצאה מכך יש הרבה חיות המתרבות בקצב גבוה מבעבר", מסביר הפרופסור יורם יום-טוב מבית הספר לזאולוגיה באוניברסיטת תל אביב.

עורב (צילום: unsplash)
עורב, ארכיון | צילום: unsplash

"לא רק עורבים, אלא גם תנים וחיות אחרות מתרבים בקצב גבוה עקב אשפה, והאוכלוסיות הלכו וגדלו בגלל שפע של מזון שיש כל השנה. לעורבים יש תכונה מורשת שהם מתנפלים ישר". בעוד שבועות ספורים גוזלי העורבים יתחזקו, וכבר לא יצטרכו את ההגנה של ההורים. עד אז, ובכלל, מומלץ שלא לגעת בקיני ציפורים כדי לשמור על עליהם, וגם על עצמכם.