הגן הלאומי סוסיתא נחנך היום (א') ונפתח לקהל הרחב. הגן הלאומי, שנמצא על גבעה במורדות הגולן, מזרחית לכנרת ומול קיבוץ עין גב, משמר שרידים מפוארים של העיר קדומה היפוס (סוס ביוונית) ובעברית סוסיתא.

העיר הקדומה, ששמה מרמז על קשר לסוסים, התפתחה כבר מהתקופה ההלניסטית (החל מהשנים 300 לפני הספירה), הגיעה לשיאה בתקופה הרומית ביזנטית והמשיכה להתקיים גם לאחר הכיבוש המוסלמי עד שנחרבה ברעש אדמה אדיר בשנת 749 לספירה. לאחר שנעזבה לא יושבה מחדש.

סוסיתא (צילום: חנוך טל)
צילום: חנוך טל

> אלה המקומות שצפויים להיפתח השנה

במהלך 20 השנים האחרונות נערכו באתר חפירות ארכיאולוגיות על ידי משלחת החפירות של אוניברסיטת חיפה, בתחילה בראשותו של פרופ' של ארתור סגל ולאחר מכן  ד"ר מיכאל איזנברג. לאורך כל השנים הללו נעשו במקביל לחפירות עבודות שימור ופיתוח בהתאם לתכנית אב שהוכנה על ידי רשות הטבע והגנים, שמטרתה הכשרת האתר לביקורי קהל. זאת תוך התבססות על ציר מרכזי להולכי רגל, הדקומנוס מקסימוס העתיק ודרכו ביקור בכל המתחמים השונים.

מה יש בגן הלאומי סוסיתא?

המבקרים בגן הלאומי יוכלו לחוות ולהתרשם מממצאים ארכיאולוגיים מרשימים במיוחד מהתקופה הרומית ביזנטית בהם הפורום, כיכר העיר המרכזית, מאגר מים ענק במרכז הפורום, שרידים של בזיליקה מפוארת ואודאון (תאטרון קטן מקורה). בנוסף, גם משרידים של שמונה כנסיות, שהגדולה מתוכן היא קתדרלה שצמוד אליה בפטיסטריום – מבנה המיועד לטקסי הטבלה לנצרות. בקתדרלה עדויות לרעידת האדמה הגדולה שהחריבה את העיר בשנת 749 לספירה.

שכבה נוספת באתר מספרת את הסיפור המרתק של כיבוש סוסיתא על ידי חברי קיבוץ עין גב במלחמת העצמאות ואחזקת המקום לאחר מכן על ידי חיילי צה"ל, מחופשים לשוטרים, שהגנו על המקום מול הצבא הסורי עד למלחמת ששת הימים. במסגרת זו ניתן לחוות ולהתרשם בגן הלאומי מעמדות הגנה ובונקרים, שרידי רכבל שהעביר אספקה לחיילים שעל ההר וכמובן תצפיות נוף מרהיבות לכל האזור ובעיקר לכנרת.

במסגרת עבודות הפיתוח הוכשרו באתר גם שני מבנים צהליים היסטוריים בהם הדרומי - המשמש כמרכז מבקרים, שירות וסרט המחשה על  סוסיתא העתיקה והצפוני - המתרכז בסיפור עין גב וסוסיתא.

סוסיתא (צילום: חנוך טל)
צילום: חנוך טל
סוסיתא (צילום: חנוך טל)
צילום: חנוך טל

סוסיתא (צילום: חנוך טל)
צילום: חנוך טל

עבודות השימור והפיתוח נעשו בהובלת רשות הטבע והגנים בשיתוף פעולה עם המועצה האזורית עמק הירדן, חברי קיבוץ עין גב, משרד התיירות, אגף מורשת, רשות העתיקות, המשלחת הארכיאולוגית של אוניברסיטת חיפה וכן נתיבי ישראל,  שהכשירו את דרך הגישה לאתר ממש לקראת הפתיחה, לאחר שנים רבות שהיה סגור.

לדברי רעיה שורקי, מנכ"לית רשות הטבע והגנים: "אנו מתכבדים ומתרגשים לפתוח גן לאומי חדש לקהל המבקרים הישראלי , שעתיד גם להפוך למוקד ביקור משמעותי של תיירים מכל העולם ובכך יתמוך רבות בתיירות המקומית.  פתיחתו מתאפשרת בזכות עבודות שימור ופיתוח נרחבות שהובילה רשות הטבע והגנים בשיתוף גופים נוספים בהשקעה של כ-30 מיליון ₪. מדובר באחד הגנים הלאומיים היפים והמיוחדים בישראל ואני מזמינה את הציבור הרחב לבוא וליהנות מערכי המורשת שהוא משמר, יופיו וייחודו".

כמה עולה כניסה לגן הלאומי סוסיתא?

עלות דמי הכניסה לגן הלאומי:  22 ₪ למבוגר ו-9 ₪ לילד (חינם למנויי מטמון של רשות הטבע והגנים).