מקנאים בזוכה? אל תהיו בטוחים: תושב אלינוי שבארצות הברית זכה אתמול בפרס של 1.2 מיליארד דולרים בלוטו. ד"ר לירז מרגלית, חוקרת התנהגות בעידן הדיגיטלי, הסבירה היום (ראשון) ל"מהדורה ראשונה" כי כסף דווקא עשוי לגרום לדאגות וחיכוכים. "מעל סכום מסוים, שאנחנו כבר לא יודעים מה לקנות בו, זה לא משפיע לנו על החיים", אמרה והוסיפה: "הדבר הראשון שממליצים – להמשיך כרגיל באורח החיים".

"אנחנו מסתכלים על היחס בין הכסף לבין אושר – לא נגיד שאין קשר אבל הוא מופחת ואף עשוי להפתיע רבים", אמרה ד"ר מרגלית. "אם אדם מכניס פחות מ-20 אלף שקל בחודש – אז אנחנו בהחלט רואים שהכסף משפיע על הרווח והאושר הפסיכולוגי שלנו. אבל מעבר לזה, אין לכסף שום קשר לאושר שלנו".

ד"ר לירז מרגלית (צילום: באדיבות המצולמת)
ד"ר לירז מרגלית, חוקרת התנהגות בעידן הדיגיטלי | צילום: באדיבות המצולמת

היא הסבירה כי "באחד המחקרים שנעשו – הסתכלו על אנשים שנפגעו בגפיים בתאונת דרכים ועל אנשים שזכו בלוטו בסכום של בין 500 אלף דולר למיליון דולר. רמות הריגוש של הזוכים בלוטו היו יותר גבוהות – אבל שנה מאוחר יותר, האושר של שתי הקבוצות היה אותו דבר".

עוד אמרה כי "מעל סכום מסוים, שאנחנו באמת לא יודעים מה לעשות איתו, זה אפילו לא משפיע על החיים שלנו. גילו שאפילו להפך – יותר כסף יוצר אצלנו יותר דאגות וחיכוכים. אנשים אף חוששים אם הסביבה שלהם רוצה להיות איתם בגלל הכסף או בגלל האישיות שלהם".

"הדבר הראשון שאנחנו ממליצים לזוכה – תמשיך את אורח החיים שלך כמו עכשיו", המליצה ד"ר מרגלית. "אם אין לך את הדברים הבסיסים כמו ביטוח או חופשה פעם בשנה אז כן כדי להגיע לזה. מחקרים שנעשו בפסיכולוגיה גילו – אצל אנשים שלוקחים את הכסף וקונים וילה מפוארת, הרווחה הפסיכולוגית שלהם רק יורדת. עם זאת, חשוב לציין כי תרומה זה אחד הדברים שהכי גורמים לאושר".