58% מסך 375 מחלות שנבדקו במחקר חדש שפורסם השבוע במגזין Nature Climate Change עלולות להחמיר בגלל משבר האקלים. 218 מחלות זיהומיות הנגרמות מווירוסים, חיידקים ופטריות - נמצאו במחקר ככאלה שיתעצמו עם עליית הטמפרטורות ובעקבות תופעות האקלים הנוספות שמתלוות למשבר הנוכחי. מחברי המחקר סקרו למעלה מ-70,000 מאמרים מדעיים בחיפוש אחר דוגמאות אמפיריות למחלות המושפעות מ-10 סכנות אקלימיות ספציפיות, שכוללות גלי חום, בצורות, שרפות, משקעים בכמויות קיצוניות ובהיקפים קיצוניים, שיטפונות, עליית גובה פני הים, שינוי בכיסוי הקרקע (איבוד שטחים טבעיים) ושינוי ביו-גיאו-כימי באוקיינוס.

"בהתחשב בהשלכות הנרחבות והמתפשטות של מגפת הקורונה, זה היה באמת מפחיד לגלות את הפגיעות הבריאותית האדירה הזו כתוצאה מפליטת גזי חממה", הסביר החוקר קמילו מורה. "יש יותר מדי מחלות, ומסלולי העברה, מכדי שנוכל לחשוב שאנחנו באמת יכולים להסתגל לשינויי האקלים. זה מדגיש את הצורך הדחוף להפחית את פליטת גזי החממה בעולם".

עשרות הרוגים בשטפונות בפקיסטן (צילום: reuters)
עשרות הרוגים בשטפונות בפקיסטן | צילום: reuters

הסקירה הנרחבת הניבה 3,213 דוגמאות למקרים שבהם סכנות אקלימיות היו מעורבות במחלה פתוגנית (פתוגנים הם מחוללי מחלה). החוקרים זיהו 1,006 מסלולים ייחודיים שבאמצעותם פתוגנים מידבקים עלולים להיות מושפעים מהאקלים המשתנה. רבים מהמנגנונים שבהם הבחינו החוקרים כללו את הבאת הפתוגנים קרוב יותר לבני האדם, קרבה פיזית. למשל, שרפות שגרמו לעטלפים להימלט מבתי הגידול שלהם - נקשרו להתפרצויות אבולה באפריקה; ושכבת קרח קרקעית שמפשירה נקשרה ואולי הובילה לשחרור זן אנתרקס עתיק שגרם לזיהומים רבים בחוג הארקטי.

לעומת זאת, נמצא כי סכנות אקלים הגורמות לעקירת אוכלוסיות אנושיות ממקומן - מהגרי אקלים - מביאות דווקא אנשים למגע קרוב יותר עם פתוגנים. הסכנות הללו כוללות סערות, שיטפונות וגם את עליית פני הים - אשר נמצאו כמעורבים במקרים של קדחת לאסה, דלקת ריאות, טיפוס, דלקת כבד, כולרה, מחלת הלגיונרים ומחלות דרכי הנשימה.

חולדות (צילום: gallinago_media, Thinkstock)
חולדה שעלולה להעביר מחלות | צילום: gallinago_media, Thinkstock

מים עומדים ומזון למכרסמים נושאי מחלות

בנוסף לריבוי נקודות המגע בין אנשים ופתוגניים, שינויי האקלים גם ״משכללים״ אורגניזמים גורמי מחלות רבים, על ידי הרחבת טווח המגורים שלהם, ומאפשרים תקופות רבייה ארוכות יותר. התחממות וגשם כבד מובילים ליותר מזון ומשאבים למכרסמים נושאי מגפה, מה שמאפשר לאוכלוסיות שלהם לגדול, ולהגדיל את הסיכון לבני אדם. סופות ושיטפונות למשל, יוצרים גם בריכות מים עומדים, ואלה מהוות שטח גידול ליתושים, מה שמוביל להתפרצויות של קדחת צהובה, מלריה, שושנת יריחו, קדחת הנילוס המערבי ודנגי.

נוסף על כל אלה, שינויי האקלים מעכבים את יכולתנו להתמודד עם פתוגניים על ידי הגברת האתגרים הפיזיים העומדים בפנינו, תוך שיבוש מערכת התברואה והתשתית הרפואית. בצורת, למשל, מפחיתה את הגישה למי שתייה נקיים, בעוד שגשמים עזים פוגעים במערכות הביוב ומובילים לזיהום של אספקת המים. סכנות כאלה היו מעורבות לאורך השנים בהתפרצויות של כולרה, גרדת, סלמונלה, אי-קולי, דיזנטריה ודלקת כבד.

בסך הכל, נמצאו במסגרת המחקר 160 מחלות שהוחמרו מהתחממות כדור הארץ. 122 מהן הושפעו משינויי משקעים ו-121 הושפעו משיטפונות, הבצורת החמירה 81 פתוגניים שונים, סערות השפיעו על 71, שינויים בכיסוי הקרקע הגבירו את האיום הנשקף מ-61 מחלות ושינויי האקלים באוקיינוס ​​היו קשורים ל-43 מחלות מזיקות. שרפות, גלי חום ועליית פני הים נמצאו כמשפיעים על 21, 20 ו-10 מחלות בהתאמה.