חוקרי מאובנים שמקורם בבעלי חיים חשפו בחודש האחרון שרידי דינוזאור ענק בחצר אחורית של בית בפורטוגל. לפי חוקרים מאוניברסיטת ליסבון, ייתכן שמדובר בדינוזאור הגדול ביותר שנמצא אי פעם באירופה - ואולי אפילו בעולם.

שברי מאובנים של הדינוזאור התגלו לראשונה בשנת 2017 על ידי בעל נכס, בזמן עבודות בנייה בחצר ביתו בעיר פומבל שבמרכז פורטוגל. בעל הנכס יצר קשר עם צוות מחקר בין-לאומי - שהחל בביצוע מסע החפירות הראשון. השרידים שנמצאו שייכים לדינוזאור שחי לפני כ-145 מיליון שנה, מתנשא לגובה של כ-12 מטרים ואורכו 25 מטרים, כך מסרה המחלקה למדעים של אוניברסיטת ליסבון.

שרידי דינוזאור התגלו בפורטוגל  (צילום: רויטרס)
שרידי הדינוזאור שהתגלו בפורטוגל | צילום: רויטרס

"זה לא רגיל למצוא את כל הצלעות של בעל חיים כזה, אפילו פחות כאשר מדובר במצב כזה - בו הצלעות שמרו על מיקומן האנטומי המקורי. אופן השימור הזה נדיר יחסית בתיעוד מאובנים של דינוזאורים, בפרט של סאורופודים מאזור הפורטוגזי", הסבירה אליזבט מלאפאיה, חוקרת פוסט-דוקטורט בפקולטה למדעים של אוניברסיטת ליסבון.

לפי החוקרים, השלד שנמצא היה שייך לזן של דינוזאורים ששמו סאורופוד - קבוצה של מינים אוכלי צמחים, המאופיינים בראש קטן, ארבע רגליים עבות, צוואר וזנב ארוכים. שיני הסאורופודים הקשו על לעיסת המזון בגלל צורתן. לכן, הדינוזאורים שהשתייכו לזן זה בלעו אבנים הנקראות גסטרוליטים, שהקלו על תהליך העיכול על ידי טחינת הירקות שאכלו הסאורופודים.

חוקרת בוחנת את המאובנים שנמצאו בפורטוגל (צילום: רויטרס)
חוקרת בוחנת את המאובנים שנמצאו בפורטוגל | צילום: רויטרס

עד כה נאספה מהאתר כמות גדולה של איברים, בהם שלד צירי, חוליות וצלעות. מאפייני השימור של המאובנים ומיקומם מצביעים על נוכחות אפשרית של חלקים נוספים של השלד שהתגלה באזור. השערה זו תיבדק במסעות חפירה עתידיים במקום.

"מחקרים ביישוב הפליאונטולוגי של מונטה אגודו מאשרים שבעיר פומבל יש תיעוד חשוב של מאובנים בעלי חוליות. אישור זה אפשר בעשורים האחרונים גילוי של חומרים רבים בעלי משמעות רבה להכרת בעלי החיים היבשתיים וחצי האי האיברי לפני כ-145 מיליון שנה", הוסיפה החוקרת אליזבטה מלאפאיה.