זעם גדול בציבור אחרי חשיפת מסמכים שמגלים – חברות הנפט הגדולות עושות שימוש במסך עשן כדי לפעול בניגוד להבטחות שנתנו בפומבי. מתעצמת הביקורת על ה'אפלה' שבחסותה פועלת תעשיית הנפט בכל הנוגע להתמודדות עם משבר האקלים. כל זה קורה לאחר חשיפת מסמכים פנימיים שמראים שחברות ניסו להרחיק עצמן מיעדי אקלים מוסכמים, הודו שתעתעו בציבור על ידי מאמצים שנעשו לכאורה כדי להפוך לירוקים יותר, ואפילו, ברגעים של קטנוניות ייחלו שפעילים בולטים – אשר ללא ספק מקשים על חייהם של אנשי החברות הגדולות – 'יהיו נגועים בפשפשים'.

ההתכתבויות נחשפו כחלק משימוע בקונגרס שנערך בוושינגטון הבירה, שם נערכת חקירה על תפקידם של דלקים מאובנים בהנעת משבר האקלים. החקירה הוציאה לאור מסמכים שהתקבלו מענקיות הנפט ExxonMobil, Chevron, Shell ו-BP. "קודם כל הם מתעלמים ממך, אחר כך הם צוחקים עליך, אחר כך הם מאחלים לך פשפשים, ואז אתה מנצח", אמר ורשיני פראקש, מנכ"ל Sunrise, הארגון שהאשים את Shell ב"מורשת של אלימות ובהתעלמות מרווחתן של קהילות ברחבי העולם".

הגילויים שנחשפו עד כה, הם חלק מהדיון השלישי שקיימה ועדת בית הנבחרים בקונגרס לפיקוח ורפורמה על האופן שבו מתנהלים אנשי תעשיית הנפט, ובעקבות טענו כי הם ניסו לעכב את תרומתם למאמץ הטיפול במשבר האקלים.

הפגנה נגד שימוש בדלקים פוסיליים, ועידת האקלים בגלז (צילום: Yves Herman, Reuters)
הפגנה נגד שימוש בדלקים פוסיליים, ועידת האקלים בגלזגו | צילום: Yves Herman, Reuters

הדמוקרטים, שמובילים את הוועדה, זימנו בכירים מחברות הנפט בשנה שעברה, אז הם הכחישו שהטעו את הציבור. המסמכים החדשים הם "הראיה העדכנית לכך שענקיות הנפט ממשיכות לשקר בנוגע למחויבויותיהן לסייע בפתרון משבר האקלים, ולעולם אין לבטוח בהן על ידי קובעי מדיניות", אמר ריצ'רד ויילס, נשיא המרכז לשלמות אקלים. "אם יש דבר אחד עקבי בעמדה של חברות הנפט והגז בעניין האקלים, זה חוסר היכולת המוחלט שלהם לומר את האמת", הוסיף.

רו קאנה, יו"ר אחד מיושבי ראש הוועדה, אמר כי המסמכים החדשים הם "נפיצים" ומראים "תרבות של חוסר כבוד עז" לפעילי אקלים. "הבטחות האקלים של ענקיות הנפט מסתמכות על טכנולוגיה לא מוכחת, גימיקים חשבונאיים ושפה מטעה כדי להסתיר את המציאות", ציין. "מנהלים גדולים בתעשייה צוחקים על האנשים שמנסים להגן על הפלנטה שלנו, בזמן שהם פועלים ביודעין להרוס אותו".

רו קאנה, יו"ר הוועדה לביקורת ורפורמה בקונגרס (צילום: CNN)
רו קאנה, יו"ר הוועדה לביקורת ורפורמה בקונגרס | צילום: CNN

כמה מהודעות הדואר האלקטרוני והתזכירים שנחשפו בתוך שלל המסמכים ששוחררו מציגים מנהלים, עובדים ולוביסטים סותרים באופן פנימי את ההצהרות הפומביות שניתנו על ידי החברות שלהם, לפיהן יפעלו להפחתת פליטות גזי החממה.

אקסון, שהכריזה לאחרונה על רווחים של 17.9 מיליארד דולר בשלושת החודשים שעד יוני, יותר מפי 3 ממה שהרוויחה ברבעון המקביל לפני שנה, אמרה בפומבי כי היא "מחויבת" להסכם האקלים של פריז, ולבלימת ההתחממות הגלובלית. אלא שהמסמכים שפורסמו על ידי הוועדה כוללים מזכר מאוגוסט 2019, מאת מנכ"ל אקסון, דארן וודס, על הצורך "להסיר את ההתייחסות להסכם פריז" מההכרזה של קבוצת לובי בתעשייה אשר בה חברה אקסון. המנכ"ל הרחיב והסביר כי "הצהרה כזו "עלולה לייצר מחויבות פוטנציאלית לתמוך ביעדי הסכם פריז".

במסמך אחר שנחשף, מצגת של אקסון משנת 2018, מתחוור כי מה שמוצג לציבור באשר להתקדמות החברה בכל הנוגע לייצור של דלק ירוק יותר, לא מחובר במיוחד למציאות. בחברה מודים כי דלק ביולוגי שמקורו באצות עדיין "מרחק עשרות שנים מייצור בקנה המדיה שלו אנו זקוקים", שוב, למרות שבאקסון מקדמים אותו כבר זמן רב בתור דרך שתאפשר לחברה להביא לצמצום פליטות.

חברת Shell אף היא מככבת בדיון ומבעד למסמכים. ענקית האנרגיה התחייבה להפוך לעסק של נטו אפס פליטות עד שנת 2050, ובכל זאת, החומרים שבידי אנשי הקונגרס חושפים תכתובת פרטיות משנת 2020 שבה קוראים בכירי החברה לעובדים לעולם לא "לרמוז, או להציע כי נט אפס פליטות הוא יעד או מטרה של החברה", העובדים אף נתבקשו שלא להותיר מקום לפרשנות בהקשר הזה. "לשל אין תוכניות מיידיות לעבור לפורטפוליו של נטו אפס פליטות" במהלך 10 עד 20 השנים הבאות, נכתב בפנייה.

חברת האנרגיה של (צילום: Reuters)
חברת האנרגיה של | צילום: Reuters

לצד זאת, מתגלים גם סדקים פנימיים, באיך שרואים אנשי החברה את הדיסוננס שבין ההצהרות למעשים. ציוץ רשמי של החברה שפורסם ב-2020 ושואל את הגולשים מה הם יכולים לעשות כדי להפחית את הפליטות, הביא לשטף של לעג מצד מצייצים רבים. בכיר בצוות התקשורת של החברה כתב בהתכתבות פנימית כי הביקורת על כך שהציוץ מנסה לתעתע ולסוור את הציבור "איננה משוללת כל יסוד לגמרי", וכי הציוץ המדובר הוא די "חסר רגישות". "אחרי הכל, בציוץ כזה אנחנו רומזים שאחרים הם שצריכים להקריב למען המטרה הזו, מבלי להתמקד בעצמנו".

בחברת הנפט שביולי הכריזה על רווח שיא ברבעון, של 11.5 מיליארד דולר, גם לעגו לפעילי אקלים. באחת הפעמים, אחד מאנשי התקשורת שלח אימייל ב-2019 שבו הוא הוא מאחל "פשפשים" לאנשי תנועת Sunrise, תנועה אותה מובילים בני נוער מארה"ב.

יש לציין כי פרסומים קודמים של מסמכים פנימיים כבר הראו שבתעשיית הנפט ידעו על ההשפעה ההרסנית של שינויי האקלים, אך בחרה להמעיט ואף להכחיש את הממצאים הללו בפומבי, כדי לשמר את המודל העסקי הקיים.

קרולין מאלוני, יו"ר הוועדה לביקורת ורפורמה בקונגרס (צילום: Reuters)
קרולין מאלוני, יו"ר הוועדה לביקורת ורפורמה בקונגרס | צילום: Reuters

השימועים בקונגרס אמנם מרתקים רבים, ומעוררים שאלות חשובות בקרב הציבור, אך הם לא לשביעות רצונם של כולם. את מה שקורה בדיונים תוקפים ידי הרפובליקנים וטוענים כי מדובר בשיטה ל"מלחמה ביצרני האנרגיה של אמריקה". חברות הנפט עצמן אף התלוננו שהמסמכים אינם מייצגים התמונה המלאה ואת עמדתם האמתית בנודע למשבר האקלים.

דובר של אקסון טען כי החברה תומכת בהסכם האקלים של פריז לשנת 2015, ואמר כי "פרסום סלקטיבי של מיילים מתוארכים, ללא הקשר, הוא ניסיון מכוון ליצור נרטיב שאינו משקף את המחויבות של אקסון ועובדיה, לטפל בשינויי האקלים לשחק תפקיד מוביל במעבר לעתיד של נטו אפס פליטות". דובר חברת של טען כי הוועדה בחרה להדגיש רק קומץ קטן מכמעט חצי מיליון הדפים שסופקו בנוגע ל"מאמצים הנרחבים" לקחת חלק בתהליך מעבר האנרגיה. "בתוך הניסיון הזה שלנו לקחת חלק, מתקיימים דיונים פנימיים וחיצוניים מאתגרים, המאותתים על כוונתה של Shell לייצר שותפויות וללכת בדרכים שאנו בהן קריטיות במסע כדי להפוך לחברת אנרגיה שהיא 'נטו אפס'".