איטליה הכריזה שלשום (שני) על מצב חירום בחמישה אזורים בצפון המדינה עקב בצורת קשה המובילה להרס יבולים ולמחסור במים. חלקים רבים של נהר הפו, העובר לאורך יותר מ-650 ק"מ בצפון איטליה ונחשב לארוך ביותר במדינה, התייבשו לחלוטין או שהזרימה בהם נחלשה מאוד. "מצב החירום נועד לנהל את המצב הנוכחי באמצעים וסמכויות יוצאות דופן, תוך הקלה וסיוע לאוכלוסייה שנפגעה", נמסר מהממשלה.

מצב החירום הוכרז בחמישה אזורים בצפון ארץ המגף – אמיליה-רומאניה, פריולי ונציה ג'וליה, לומברדיה, פיימונטה ו-ונטו. בנוסף, הקצתה הממשלה 36.5 מיליון יורו (כ-38 מיליון דולר) כדי לסייע לתושבים להתמודד עם המחסור במים. במחלקת ההגנה האזרחית של איטליה כבר מתכוננים להגדלת מספר היישובים שיתנהלו תחת קיצוב מים, מעבר לאזורים שכבר הוטלו בהם הגבלות.

נערה בשדה חקלאי שנפגע עקב הבצורת, איטליה (צילום: רויטרס)
שדה חקלאי שנפגע עקב הבצורת, איטליה | צילום: רויטרס

לפי רשויות המים באיטליה, הבצורת מתפשטת ומשפיעה יותר ויותר על מרכז המדינה, לאחר חורף יבש במיוחד ולאחריו קיץ חם במיוחד. התפשטות מצב החירום כבר מורגשת בערים המרכזיות והמתוירות: המבקרים יכולים לראות בקלות שמפלסי הנהרות – הארנו, אנינה וטיבר - נמוכים מאוד לעונה, כמחצית מכמות המים שבדרך כלל זורמת בהם בימים אלו.

על פי הודעת סוכנות הידיעות האיטלקית ANSA, גלי החום הופכים תכופים ועזים יותר: עיירות רבות נאלצות להביא מים באמצעות משאיות, ובחלק מהמדינה זרם המים נסגר לחלוטין בשעות הלילה. באיטליה מאשימים לא רק את השלכות שינויי האקלים שנגרמו על ידי אדם, אלא גם את הממשלה האיטלקית בניהול כושל של רשת המים. בעוד ישראל מאבדת כ-3% של מי שתייה ומי השקיה העוברים בצינוריות המים, ומדינות אחרות באירופה מאבדות כ-8% - באיטליה מאבדים יותר מ-30% של מים.

סטפנו אנקונלי, מומחה סביבה ואקלים מאוניברסיטת רומא, תיאר: "השנה הזו הייתה ממש מאתגרת. במהלך החורף, הצטברות השלג הייתה פחותה ב-80-70%, כך שלנהר הפו יש מחסור של 4-2 מטרים במפלס המים. אפילו באגמים הגדולים בצפון איטליה מפלסי המים מדאיגים. עלינו ליישם סוג של אסטרטגיה כדי לנסות ולפתור את מצב החירום הזה. זה הזמן שבו לכל ענפי החקלאות יש את הצורך הגדול ביותר בהשקיה - והמשאבים דלים".

מפלס המים בנהר הפו באיטליה (צילום: רויטרס)
מפלס המים בנהר הפו, איטליה | צילום: רויטרס

איטליה לא לבד

על פי מחקר שהתפרסם בגרדיאן - ספרד ופורטוגל סובלות מהאקלים היבש ביותר ב-1,200 שנים האחרונות לפחות, יובש שמשפיע מאוד על ייצור המזון ןעל התיירות. בספרד, שרפות יער גרמו למותם של עשרות בני אדם ב-2017, וחודש מאי נרשם כחם ביותר שנמדד במדינה. בחצי האי האיברי נמדדו בתחילת העידן התעשייתי 1 ל-10 חורפים עם כמויות גשמים נמוכות עד לכדי בצורת, ומתחילת שנות ה-80 מדובר כבר על 1 ל-4 חורפים שחונים. נהר הטאגוס, הארוך ביותר בחצי האי האיברי, נמצא בסכנת התייבשות מוחלטת.

לפי מדענים, הקשר הישיר למשבר ההתייבשות שפוקד את אירופה הוא משבר האקלים, שנגרם מפליטת הפחמן של האנושות. רק השבוע שבעה מטפסי הרים שילמו בחייהם בעקבות שינויי האקלים, כשהקרחונים הנמסים גרמו למפולת שלגים בהרי הדולומיטים - והביאו למותם.