בעוד שעדיין יש רבים שמסרבים להכיר בכך שקיים משבר אקלים מעשה ידי אדם ההולך ומחריף, מזג האוויר ממשיך להוכיח שמשהו בהחלט משתנה. מדרום האוקיאנוס הפסיפי שבאוסטרליה ועד צפון אמריקה, מאיי יפן ועד סין: המדענים מודאגים, התושבים סובלים והטבע משתולל. אלו הם רק כמה המקרים האחרונים המצביעים על השפעות משבר האקלים, ויש האומרים שזוהי רק ההתחלה.

אוסטרליה

העיר סידני שבמדינת ניו סאות' ויילס היא הגדולה ביותר ביבשת, ולאחרונה סובלת משיטפונות חזקים הפוקדים את האזור. כתוצאה מכך, בתיהם של כ-85,000 אנשים בעיר ובסביבתה מוצפים או מצויים בסכנת הצפה. "מצב אסון" הוכרז ב-23 אזורי ממשל מקומיים. צווי פינוי ניתנו לרבים, יחד עם אזהרות רשמיות שנועדו להכין את התושבים לפינוי.

בעוד הגשם הלך ונחלש ברחבי סידני, מספר נתיבי מים נותרו מוצפים משיטפונות. כוחות החירום דפקו על דלתות התושבים במהלך הלילה בעיר ובפרבריה כדי להורות לתושבים להתפנות. "עבור רבים זה היה לילה ללא שינה“, ציינה שרת שירותי החירום, סטף קוק.

שטפון בפרברי סידני, אוסטרליה (צילום: רויטרס)
שיטפון בעיר סידני, באוסטרליה | צילום: רויטרס
שיטפונות באוסטרליה (צילום: AP)
"האירוע רחוק מלהסתיים", השיטפונות באוסטרליה | צילום: AP

ראש ממשלת ניו סאות' ויילס, דומיניק פרוטה, הזהיר את התושבים שבתים שנותרו יבשים במהלך שיטפונות קודמים, עלולים הפעם להיות מוצפים. "האירוע הזה רחוק מלהסתיים. בבקשה אל תתנו לניסיון העבר להיות מה שינחה אתכם היום“, אמר פרוטה. ראש ממשלת אוסטרליה, אנתוני אלבני, הודיע שמימון פדרלי יהיה זמין כבר במהלך הימים הקרובים כדי לסייע לנפגעי השיטפונות.

קליפורניה

בסיירה נבאדה שבקליפורניה משתוללת שרפה שפרצה בתחילת השבוע, וגדלה פי 3 בהיקפה במהלך הימים האחרונים. לפי הדיווח האחרון בליל שלישי, כוחות הכיבוי הצליחו לכלות רק כ-5% ממנה, וכעת מרחיבים צוותי הפינוי את פעילותם גם לקהילות מרוחקות.

יותר מ-100 כבאיות, 1,200 כבאים ו-14 מסוקים נשלחו כדי לטפל בשרפה המאיימת הן על חיי אדם והן על תשתיות החשמל, כך לפי מחלקת היערות וההגנה מפני שרפות של קליפורניה. צווי פינוי ואזהרות הגיעו לכ-700 תושבים במחוז אמאדור ולכ-400 איש במחוז קלבראס, ואף הוקמו מרכזי פינוי לאנשים ולבעלי חיים.

מוקד השרפה הוא באזור שהיה עמוס במבקרים ב-4 ביולי, וההתפרצות אילצה כמה עשרות חוגגים לתפוס מחסה באופן מיידי, ולהמתין לכוחות הפינוי. "זה היה הכי קרוב שהייתי אי פעם לשרפה. זה היה ממש במרחק של מטרים מאתנו", אמרה מילקה מיקולה שטיילה עם משפחתה באזור. "רק רציתי לחזור הביתה. רק רציתי לצאת משם עם התינוקות שלי, רעדתי, וזה לקח ממש הרבה זמן".

שריף מחוז אמדור, גארי רדמן, אמר כי סיבת השרפה עדיין לא ידועה. עם זאת, לפי הערכתם, המקום בו החלה השרפה עשוי להצביע על כך שגורם אנושי אחראי לפריצתה.

 

שריפות בקליפורניה (צילום: AP)
כבאי מנסה להשתלט על שרפה, קליפורניה | צילום: AP

סין ויפן

סין נתונה תחת גל חום חמור, כזה שלא תועד בה זה עשרות שנים. זאת, בעוד שכמות המשקעים ברחבי המדינה הגיעה לשיאים חדשים בחודש יוני. במחוזות הצפון-מזרחיים של שאנדונג, ג'ילין וליאונינג, נרשם שיא היסטורי בכמות המשקעים לחודש זה. "הממוצע הארצי של 112.1 מילימטרים היה גבוה ב-9.1% מהחודש המקביל בשנה שעברה", נמסר מהמינהל המטאורולוגי בסין.

הטמפרטורה הממוצעת ברחבי המדינה הגיעה ל-21.3 מעלות צלזיוס בחודש יוני. מדובר בעלייה של 0.9 מעלות לעומת התקופה המקבילה אשתקד, והגבוהה ביותר מאז 1961. מה שמדאיג אף יותר היא העובדה שלא נראית כל הקלה באופק, עם טמפרטורות גבוהות מהרגיל ותחזית למשקעים ברוב חלקי המדינה לאורך כל חודש יולי. בעיר שוצ'אנג, הטמפרטורות הגיעו ליותר מ-42 מעלות.

בסין נרשמו גם שיטפונות עונתיים בכמה חלקים במדינה, שהפריעו לשגרת חייהם של מאות אלפים. דרום המדינה נפגע קשות, והוכה לא רק במשקעים רבים במיוחד, אלא גם בסופות טייפון.

שטפונות במחוז ג'יאנגשי, סין (צילום: רויטרס)
שטפונות במחוז ג'יאנגשי, סין | צילום: רויטרס

חום קיצוני מכה גם ביפן, וכך גם מזג האוויר הפכפך עם דפוסי ההתחממות וירידת משקעים. מדענים טוענים שהמצב ביפן תואם את כל סימני ההיכר של שינויי האקלים. הרשויות במדינה כבר הזהירו מפני עומס רב מהרגיל על רשת החשמל ודחקו באזרחים לחסוך באנרגיה. למרות שביפן הגשמים בדרך כלל ממתנים את חום הקיץ אפילו עד סוף חודש יולי, השנה הוכרז על סיום מוקדם של עונת הגשמים, המוקדם ביותר מאז תחילת התיעוד המטאורולוגי בשנת 1951.

גם בחלקים נוספים של חצי הכדור הצפוני נרשם חום קיצוני הקיץ, כשאזורים מהקוטב הרוסי חוו גם הם טמפרטורות גבוהות ואחוזי לחות יוצאי דופן.