מכנים את ארוחת הבוקר כ"הארוחה החשובה ביותר ביום", ויש אנשים שפשוט לא מסוגלים לפספס אותה. בכל זאת, יכול להיות שהדרך לחיים בריאים יותר עוברת דווקא בבוקר נטול אוכל. דני מירושלים, טען: "ארוחת בוקר זו אחת הארוחות החשובות ביום. סלט, גבינה, כוס קפה ולשבת ולפתור תשבץ".

פרופ' טים ספקטור מקינגס קולג' בלונדון, הגיע עד טנזניה כדי לערוך מחקר על היתרונות בארוחת בוקר מאוחרת. הוא עקב אחרי שבט מקומי, והגיע למסקנה שארוחת בוקר סביב השעה 11:00, בשילוב עם ארוחת ערב מוקדמת יחסית, סביב השעה 20:00, תאפשר לגוף צום משמעותי ותסייע להורדה במשקל.

פרופ' ספקטור מעריך שבין שניים לחמישה קילוגרמים יירדו לאורך מספר חודשים. "הרעיון הוא לאפשר למערכת העיכול מנוחה, ואפשר לעשות זאת כל יום או אפילו רק פעם בשבוע... זה רעיון טוב לתת הפסקה של 14 שעות למערכת העיכול ולמיקרוביום במשך הלילה".

חוקר (צילום: חדשות 12)
פרופ' ספקטור: "'ארוחת בוקר - החשובה ביום'? זה ממש לא נכון" | צילום: חדשות 12

לדברי פרופ' ספקור, ארוחת הבוקר גורמת להרבה אנשים לעלייה במשקל. "דילוג על ארוחת הבוקר עשוי להיטיב עם כחצי מהאוכלוסייה, אבל נאמר להם כבר מאה שנה שארוחת הבוקר היא הארוחה הכי חשובה ביום, על ידי יצרני ארוחות הבוקר... אבל האמת היא שזה ממש לא נכון". דבי מירושלים סיפרה: "השעה הזאת שאני אוכלת בה ביום, בסביבות 12-11, זה סוג של בוקר, צוהריים, שבעצם ממלא אותי לכל היום וזהו. אני מאוד מרוצה מזה, אז זאת הארוחה שלי".

ועדיין, המדע הוא לא חד-משמעי. יש מחקרים אחרים, ומומחים שטוענים למשל שעדיף לאכול יותר מוקדם בבוקר, אז המטאבוליזם בשיאו. ויש גם את מי שטוען שהמספר על השעון הוא פחות חשוב, ויותר חשוב מה אומר הגוף. ד"ר רז הגואל, מנהל המרכז הרפואי להשמנה, טוען: "אנחנו צריכים לאכול כשאנחנו רעבים ולאכול לשובע, כי אחרת אנחנו לא נוכל להחזיק לאורך זמן, ואז אנחנו פשוט ניפול. אם אנחנו ננסה באמת לעשות את זה לפי שעות, זה לא יחזיק לאורך זמן".

ואולי זה נכון. לא בטוח שמה שעובד לשבט טנזנים, מתאים בהכרח לכולם. פרופ' ספקטור מבריטניה מדבר במחקר על האירופים, שהתחילו לאכול ארוחות ערב מאוחרות יותר, וממשיכים לאכול בוקר מוקדם. הישראלים יכולים אולי להזדהות איתם. ואולי שינוי קטן בהרגלים דווקא זה יתברר כשיטה המוצלחת ביותר בדרך לגוף בריא.