לחופי טהיטי ובמעמקי האוקיינוס - אוצר חבוי: כמעט בכל שבוע אנחנו כותבים כאן על זן או מין או צמח או חיה נוספת שנאבדת לנו לתמיד, הפעם מגיע משהו שונה ומעודד ממעמקי האוקיינוס. מדענים גילו שונית בתולית באורך 3 ק"מ של אלמוגי ענק בצורת ורדים מול חופי טהיטי.

הגילוי שמסעיר את חוקרי השוניות וצוללנים ברחבי העולם מענין במיוחד מפני שהשונית נמצאה במים שנחשבים עמוקים מספיק כדי להגן עליה מפני השפעות ה"הלבנה" שממנה סובלות רוב השוניות במי אוקיינוסים המתחממים. לשונית, שנמצאת בעומק של יותר מ-30 מטרים לקח כנראה כ-25 שנים לגדול. הרחק מידיו וכליו של האדם, חלק מהאלמוגים גדלו לקוטר של יותר מ-2 מטרים.

שונית הגדולה ביותר בטהיטי (צילום: AP)
אלמוגים במים מול חופי טהיטי של פולינזיה הצרפתית בדצמבר 2021. השונית נחשבת לאחד הגדולים ביותר שנמצאו בעומקים כאלה ונראה שלא נגעו בו משינויי אקלים או פעילויות אנושיות. | צילום: AP

"זה היה קסום לחזות באלמוגים הענקיים והיפים שנמשכים עד לאן שהעין יכולה לראות. זה כמו יצירת אמנות", אמר הצלם הצרפתי אלכסיס רוזנפלד, שהוביל את צוות הצוללנים הבינלאומיים שגילה את השונית. רוב שוניות האלמוגים הידועות בעולם נמצאות במים חמים יותר בעומקים של עד 25 מטרים.

שונית באזור ״הדמדומים״

השונית מול חופי טהיטי שוכנת במה שמכונה "אזור הדמדומים" - אזור של 30 עד 120 מטר מתחת לפני המים שבו יש עדיין מספיק אור לאלמוגים לצמוח ולהתרבות אבל כנראה, בנתיים, לא להלבין. ה"הלבנה" היא תגובת לחץ של האלמוגים שמתחממים יתר על המידה מגלי החום, התהליך גורם למוות באלמוגים שמאבדים בתגובה את צבעם.

כיום שוניות אלמוגים רבות ברחבי העולם נאבקות כדי לשרוד. הקורבן המפורסם ביותר של ההליך היא שונית המחסום הגדולה שנמצאת באוסטרליה, פלא עולם רשום במורשת העולמית - שסובל מהלבנה חמורה של 80%. שם המצב רק הולך ומחמיר. באונסק״ו מזהירים כי מרבית שוניות האלמוגים יעלמו עד סוף המאה הנוכחית - אם נמשיך לזהם ולפלוט גזי חממה בקצב הנוכחי, ואם לא נשמור על עליה של הטמפרטרות העולמיות בממוצע מתחת ל-2 מעלות סצלזיוס.

 

שונית הגדולה ביותר בטהיטי (צילום: AP)
צוללנים לצד השונית החדשה | צילום: AP

מחצית מהאלמוגים בעולם כבר מתו

השונית שמוכרת לנו הישראלים - בחופי אילת מוגנת יחסית מתהליך ה"הלבנה", אבל גם היא - רחוקה מלשגשג והפעילות האנושית , התעשייתית , לא מסייעת. מציאת השונית מול חופי טהיטי מרמזת שייתכן שיש עוד הרבה שוניות גדולות דומות ולא ידועות באוקיינוסים שלנו. רק 20% משטח קרקעית הים ממופה על פי המדענים של אונסק"ו.

"הגילוי מעלה שאלות לגבי האופן שבו שוניות האלמוגים הופכות עמידות יותר לשינויי אקלים", אמר לרויטרס ראש המחקר הימי של אונסק"ו, ג'וליאן ברבייר. "יש צורך למפות יותר חלקים מקרקעית האוקיינוס כדי להגן טוב יותר על המגוון הביולוגי הימי", הדגיש ברבייר, "אנו יודעים יותר על פני הירח או פני המאדים מאשר על החלק העמוק יותר של האוקיינוס".