האזהרה לקראת המערכת הגשומה - והקשר הישראלי המפתיע: השקע הגדול שאמור להגיע לאזורנו ולהשפיע עלינו בשני, מתחיל כבר היום (שישי) לגרום לתופעות מזג אוויר באזור יוון. השקע קיבל שם ישראלי - "כרמל" - ואנו צפויים להתחיל להרגיש את השפעותיו כבר ביום ראשון. עוד לפני החזית של "כרמל", גם היום נרשם מזג אוויר קר וגשום.

השם "כרמל", שישראל הציעה, ניתן למערכת מזג האוויר כחלק משיתוף פעולה בין-לאומי. ישראל נמצאת באזור אחד עם יוון וקפריסין על פי החלוקה, ובהתייעצות משולשת הוחלט להשתמש בשם הישראלי למערכת הגשומה - בדומה לכפי שנהוג עם שמות של הוריקנים. 

בטלוויזיה היוונית והקפריסאית כבר החלו לנקוב בשמו הישראלי של השקע. מתן השם הוא חלק מהתוכנית storm naming של רשת המטאורולוגיה האירופית EUMETNET. אם הוחלט לתת לשקע ברומטרי שם, המשמעות היא שתהיה לו השפעה ניכרת על מזג האוויר. במכון המטרואולוגי מדגישים: "החל מיום שני יפקוד את ישראל מזג אוויר סוער, הוא ייחלש מעט ביום שלישי ויסתיים סופית רק במהלך יום רביעי". 

אנשים עם מטריות בזמן שיורד גשם בירושלים (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
הגשם בדרך - וגם הצפות וגלים גבוהים | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

חשוב להדגיש כי מדינה לא יכולה לתת שם לשקע לבדה אלא כחלק מהתייעצות עם המדינות שבאזורה - ורק אם מדובר בשקע שיגרום לתופעות חריגות יחסית. גם אובך או שרב יוכלו להיחשב שתופעה שמצדיקה מתן שם משותף.

"כחלק מהפרויקט האירופי של שמות הסערות שבו חברה ישראל, ולאחר התייעצות עם שותפינו באזור - השירותים המטאורולוגיים של יוון וקפריסין - הוחלט כי מערכת מזג האוויר תקבל את השם 'כרמל'", נכתב באזהרה שפרסם השירות המטאורולוגי. "זהו השם השלישי ברשימת השמות שפורסמה בתחילת העונה - והוא גם השם הישראלי ברשימה".

ומה אנחנו נרגיש כשהשקע יגיע לכאן?

על פי האזהרה שהוציא השירות המטאורולוגי, המערכת "כרמל" תכלול את התופעות הבאות:

  1. רוחות - "יתחזקו באופן משמעותי ביום שני, ייחלשו מעט ביום שלישי ויחזרו לשגרה רק ביום רביעי". עוצמת הרוח תגיע ל-70-50 קמ"ש, וייתכן שאף יותר מכן.
  2. כמויות גדולות של משקעים בעיקר בצפון ובמרכז: "הגשמים יחלו במהלך יום ראשון בלילה ויגיעו לשיאם בימים שני ושלישי. ביום רביעי הגשם יתמעט וייחלש בהדרגה. כמות הגשם המצטברת עד סוף האירוע ביום רביעי תגיע במקומות רבים ל-150-100 מ"מ, וייתכן שאף יותר. בשל כך קיים חשש מהצפות בחלק מאזורי החוף וכמובן לשיטפונות בנחלי המזרח".
  3. גלים גבוהים: "בשל הרוח החזקה גובה הגלים יעלה משמעותית החל מיום שני וגובה הגלים הסיגניפיקנטי יגיע ל-6-4 מטר, וייתכנו גלים גם מעל 8 מטר. הים יירד משמעותית רק במהלך יום רביעי".

אותו שקע מפורסם שנמצא בדרכו אלינו אמור לגרום לשלג בהרי יוון וייתכן שגם באי כרתים. הוא מביא אוויר קר לכל אזור מזרח אירופה. קפריסין תושפע ממנו בעיקר ברוחות, סופות רעמים, הצפות וים וסוער. אנחנו נתחיל להיות מושפעים ממנו החל מיום ראשון, אז תחול הפוגה בגשם - אבל יהיו רוחות חזקות ואובך.

ביום ראשון מרכז השקע "כרמל" יימצא בין כרתים לרודוס. בשלב זה אצלנו יתחילו להרגיש התחזקות של הרוח ואובך שיתרוממו לאוויר. גשם לא צפוי בינתיים בשלב זה.

מפת השקע החזויה ליום ראשון בצוהריים: (באדיבות windy)

ביום שני בבוקר מרכז השקע בקפריסין. בשלב זה אנחנו כבר נרגיש רוחות חזקות בעצמה של 70-50 קמ"ש משבי הרוח עשויים להגיע ל-100 קמ"ש. עם תנועת השקע לכיוון צפון-מזרח צפוי גשם בעוצמות חזקות בצפון ובמרכז.

מפת השקע החזויה ליום שני בבוקר: (באדיבות windy)

 

התחזית לסוף השבוע

עוד לפני מערכת הגשם של "כרמל", צפוי סוף שבוע חורפי: במישור החוף צפויים גשמים מעט יותר חזקים עם חשש להצפות בעיקר באזור מישור החוף והשפלה הצפוני. הגשם צפוי להתחזק לאורך שעות הלילה, כאשר עוד גל של גשם יגיע בשעות הבוקר של שבת. למרות זאת כבר לקראת שעות הצוהריים המערכת צפויה להצפין, כך שרוב הארץ לא תראה גשם כשהוא מתרכז באזור הצפון. 

סוף השבוע צפוי להיות חורפי - שלג ירד בחרמון בעיקר בין שישי לשבת, עם הפוגה בגשם ביום ראשון. רוחות חזקות צפויות להינשא ברחבי הארץ והן יביאו איתן ירידה בטמפרטורות. כמו כן יש סיכוי לאובך בשל אותן רוחות. 

כמה גשם ירד עד כה?

על פי הנתונים המעודכנים, מאתמול בבוקר ועד היום בשעות אחר הצוהריים, זו טבלת המשקעים:

  • ראש הנקרה - 40 מילימטרים
  • אילן - 29 
  • שבי ציון - 27 
  • בית דגן – 27
  • תל אביב – 24 
  • אשדוד - 23
  • חיפה - 20 
  • צפת - 12 
  • חדרה - 12 
  • הרצליה - 9 
  • שדרות - 2
  • צמח - 1.5
  • ירושלים 1.5