במקביל למחאות נגד המהפכה המשפטית המתוכננות בזמן ביקורו של רה"מ בנימין נתניהו בארה"ב, פנו הבוקר (שני) עשרות בכירים לשעבר במערכת הביטחון במכתב חריף לחברי ועדת החוץ של הסנאט האמריקני, ולסנאטורים החברים בוועדת הצבא והמודיעין בארה"ב. במכתב שנשלח גם ליו"ר ועדת החוץ והביטחון יולי אדלשטיין, הזהירו אותם בכירים שחתמו בשמם ותפקידם המלא, מפני השלכות החקיקה: "המהלכים שמקדם נתניהו נועדו לפגוע במערכת המשפט באופן שיבטל את עצמאותה ויכפיף אותה אליו ולחבריו הפוליטיקאים".

על המכתב חתמו 82 אנשי ביטחון לשעבר שכיהנו בשורת תפקידים בצמרת הביטחונית של ישראל. בין החתומים: שר הביטחון והרמטכ"ל לשעבר משה (בוגי) יעלון, ראש השב"כ לשעבר כרמי גילון, ראשי המוסד לשעבר תמיר פרדו, דני יתום ואפרים הלוי, הרמטכ"ל ומפקד חיל האוויר לשעבר דן חלוץ וראש הממשלה לשעבר אהוד ברק. בנוסף בין שולחי המכתב גם ראשי אגפים לשעבר במוסד ובשב"כ, 17 ניצבים בדימוס במשטרה, 2 ראשי מל"ל לשעבר ו-5 מנכ"לי משרד הביטחון לשעבר.

לקריאת המכתב המלא - לחצו כאן

החתומים על המכתב האשימו את נתניהו בקידום המהפכה לטובת הפסקת ההליכים המשפטיים נגדו, ובכך שיוכל לבטל את ועדת החקירה הממלכתית שהוקמה לעניין כלי השיט. בהמשך ציינו את הסעיפים בהם עומד נתניהו לדין ופירטו על פרשת הצוללות המצריות.

מכתבי החיילים לבכירי מערכת הביטחון (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
חלק ממכתבי הפסקת שירות המילואים שנשלחו בשבועות האחרונים | צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

לבסוף, הדגישו הבכירים את החלטתם של אלפי קצינים ומפקדים בשירות מילואים מיחידות מובחרות, בהם מאות טייסי חיל האוויר, להודיע על הפסקת שירותם, והזהירו מפני הסכנה הביטחונית הנשקפת לישראל. "נתניהו הצליח לעשות מה שאף אחד מאויבי ישראל לא הצליח לעשות מעולם - לגרום ליותר מעשרת אלפי קצינים ומפקדים מובחרים בשירות מילואים ומאות טייסי חיל האוויר, להודיע על פרישתם משירות מילואים פעיל".

הנקודות העיקריות ממכתב הבכירים לחברי ועדת החוץ של הסנאט:

  • "הפעולות שנתניהו מוביל הופכות את מדינת ישראל מדמוקרטיה המושתת על עקרונות מגילת העצמאות לאוטוקרטיה, מפרקות את צה"ל, הכלכלה והמרקם החברתי של העם".
  • "ברור לנו כי המניע העיקרי למעשיו הוא רצונו להפסיק את ההליכים המשפטיים המתנהלים נגדו בבית המשפט באשמת שוחד, מרמה והפרת אמונים".
  • על טענותיו של נתניהו בפרשת הצוללות כי "הסתיר" את דבר אישור מכירת 2 צוללות מגרמניה למצרים, בגלל "סוד ביטחוני", הגיבו: "אנו, כבכירים לשעבר במערכת הביטחון וכחותמים על מכתב זה, יודעים בוודאות מלאה כי מעולם לא היה סוד ביטחוני לגיטימי שרה"מ היה מנוע מלחלוק עם שר הביטחון, הרמטכ"ל וראש המוסד. להיפך, מערכת הביטחון וצה"ל הם האחראים לשמירה על ביטחונה של מדינת ישראל".
  • "מסקנתנו היא כי התנהלותו של נתניהו נובעת משיקולים אישיים, מה שמעלה חשש כבד שהוא ימשיך לפעול בדפוסים המעדיפים אינטרסים אישיים שלו, מה שישפיע על אופן קבלת ההחלטות שלו בנושאי חוץ וביטחון ובעיקר בעסקה המדוברת עם ערב הסעודית. הדבר עלול לגרום נזק רב לביטחון הלאומי של ישראל ואף לביטחון הלאומי של ארה"ב בעלת בריתנו".
  • "אנו מייצגים את מרחב הקשת הפוליטית בחברה הישראלית של אילו ששירתו בצה"ל ובמערכת הביטחון, ונעשה כל שביכולתנו כדי למנוע מנתניהו לפרק את מדינת ישראל, מערכת המשפט ובית המשפט העליון - שהם עמודי התווך המרכזיים שעליהם מתקיימת הדמוקרטיה הישראלית".
הקונגרס האמריקני, ארה"ב, ארצות הברית, קונגרס, בית הנבחרים, סנאט (צילום: רויטרס)
הקונגרס האמריקני, ארכיון | צילום: רויטרס

הנימוקים מטעם החותמים על רלוונטיות המכתב לחברי ועדת החוץ של הסנאט:

  • שולחי המכתב הבהירו כי פעילותה של ארה"ב באזור, במיוחד בתקופה האחרונה שבה לפי הדיווחים מתקיימים מגעים להסכם שלום בין סעודיה וישראל עלולה להיפגע. הם מציגים את העובדה שעל המכתב חתומים מעל 80 בכירים שהיו חלק משמעותי בהנהגה הביטחונית של ישראל, ככזו שהיא קריטית ומייצגת היטב את המחלוקת הפנימית בישראל.
  • לדבריהם, עם הבחירות לנשיאות באופק, קידום החקיקה יכול לסכן את היחסים החזקים בין ארה"ב לישראל, מה שעלול להשפיע על המימון הביטחוני שמקבלת ישראל מארה"ב.
  • עוד הם טוענים כי זהו תמרור אזהרה של ההשלכות מהפסקת שירות המילואים הפעיל מצד אלפי משרתים, שעלול לפגוע בכשירות צה"ל - מה שישפיע באופן ישיר על שיתוף הפעולה הביטחוני בין ארה"ב לישראל במזרח התיכון.
  • לבסוף, מבהירים החותמים כי מערכת היחסים בין ארה"ב וישראל מושתתת על ערכים דמוקרטיים זהים. עם התקדמות החקיקה והחשש מהשינוי בישראל, יכולה ארה"ב להצטייר כמי שמתיישרת עם קידום ערכים המנוגדים לערכי הדמוקרטיה להם היא מחויבת ברמה הגלובלית, מה שיפגע באמינותה מול שאר מדינות המערב.