העתירות הוגשו, מה קורה עכשיו: שעות לאחר שהכנסת העבירה את ביטול עילת הסבירות ועל רקע האפשרות שבג"ץ יפסול את החוק, יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט, חה"כ שמחה רוטמן, שיגר הבוקר (שלישי) איום מרומז לשופטי העליון שלפיו אם בית המשפט פוגע בחוק יסוד – יש עוד דברים שאפשר לעשות בחוק יסוד: השפיטה "שהוא מקור סמכותו. לדבריו, "אם העליון חושב שיש לו מקור סמכות אחר – שיסביר לציבור מה הוא הסמכות הזה. אני בטוח שבבית המשפט בעליון יושבים שופטים בוגרים ואחראים".

ועדת החוקה (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
איום מרומז. חה"כ רוטמן | צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

החקיקה והמחאה - סיקור N12

עתירות רבות כבר הוגשו לבג"ץ בעניין ביטול עילת הסבירות, ועתירות נוספות עוד יוגשו במהלך היום. השופט התורן השבוע הוא השופט דוד מינץ, וייתכן שיקבל בקרוב החלטה ראשונה בעתירות שהוגשו. מינץ יכול לקבוע למשל את התאריך שבו המשיבים יצטרכו למסור את תגובותיהם, ובכך להתחיל לעצב את לוח הזמנים להמשך הטיפול בעתירות.

הצבעה על עילת הסבירות (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
נתניהו, לוין, סמוטריץ' וגלנט במליאה | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

אמש החליטה נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות לקצר את שהותה בגרמניה לנוכח ההתפתחויות והעתירות שהוגשו. לכן, נראה שחיות רצתה להיות מעורבת גם היא בטיפול הראשוני בעתירות.

לגבי המשך הדיונים בעתירות, נראה שלוח הזמנים תלוי בכמה משתנים. מדובר בעתירות שעוסקות בנושאים חוקתיים ומשטריים מורכבים. אם שופטי בג"ץ מתכוונים לדון בעתירות לגופן, כנראה שהם יעשו זאת בהרכב מורחב של 11 שופטים לפחות. הכרעה בעתירות שמעלות שאלות כל כך כבדות משקל יכולה לקחת חודשים ארוכים ויותר.

לצד זאת, צריך לזכור עוד שני משתנים. המשנה הראשון הוא מועד הפרישה של נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות. הנשיאה חיות צפויה לסיים את תפקידה בחודש אוקטובר, ושופט יכול לכתוב פסק דין לכל המאוחר 3 חודשים לאחר פרישתו. ייתכן שחיות תרצה להיות חלק מפסק הדין בעתירות הללו, ואם כך, יצטרכו להכריע בעתירות עד ינואר 2024.

הפרמטר השני שצריך לזכור תלוי בשאלה אם יוגשו עתירות נוספות נגד החלטות ספציפיות, שההכרעה בהן תלויה בעילת הסבירות. למשל, אם יוגשו עתירות על אי-כינוס הוועדה לבחירת שופטים. כל עוד לא מתעוררת סוגיה ספציפית שמושפעת מהחקיקה, הממשלה תוכל לטעון שצריך לדחות את העתירה מחוסר בשלות. בנוסף, גם אם בג"ץ לא יקבל טענה של חוסר בשלות - נראה שהדחיפות להכריע בעתירות תהיה פחותה, כל עוד לא יתעוררו מקרים קונקרטיים שדורשים הכרעה מהירה.