הצבא סיים את התחקיר הראשוני למקרה המוות ההמוני בעזה סביב חלוקת הסיוע. מהתחקיר עולה כי מרבית ההרוגים והפצועים - וייתכן שאף כולם - נפלו קורבן לכאוס. כלי טיס ישראלי תיעדו את הפשיטה והבזיזה של המשאיות, ובמקום נוצר דוחק וגם אירועי דריסה. בשטח בוצע גם גם ירי מצד חמושי חמאס כדי לנסות ולעצור את הבזיזה.

רק בתקרית אחת, קרוב לשכונת רימאל, היה מעורב טנק אחד של צה"ל: עשרות פלסטינים רצו לעבר הלוחמים ולא עצרו גם כאשר בוצע נוהל מעצר חשוד. רק כשהיה חשש לחיי החיילים הם ירו, לפלג גוף תחתון. 7 או 8 עזתים נפגעו, בחמאס טוענים שכולם נהרגו.

"הטנקים היו שם כדי לאבטח את המשאיות. המטוסים נתנו לכוחות על הקרקע תמונה מלאה מלמעלה", הצהיר הערב דובר צה"ל בתדרוך. "כשהמאות הפכו לאלפים, כוחות צה"ל פעלו לפי החוק הבין-לאומי". תא"ל הגרי הדגיש: "ישראל לא הגבילה את כמות האספקה ההומניטרית שנכנסת לעזה. אנחנו מכירים בסבל של תושבי עזה".

עוד הוא סיפר כי הכוחות "נתקלו בהמון פלסטיני שהתקהל ובזז את הציוד. המשאיות נבדקו באיכותיות בכרם שלום ונכנסו לרצועה. המאות נהרגו בגלל דוחק ומדריסת המשאיות. צה"ל ביצע ירי רק כאשר ההמון סיכן אותו. לא ביצענו ירי לעבר השיירה ההומניטרית - לא מהאוויר ולא מהיבשה אלא איבטחנו אותה כדי שתגיע ליעדה. אנחנו פועלים בהתאם להחלטת הדרג המדיני ומכניסים סיוע לרצועה. זו פעם רביעית ששיירת נכנסת לצפון הרצועה ופעם ראשונה שיש תקרית מהסוג הזה".

הגרי: "נמשיך להכניס סיוע הומניטרי"

לשאלת חדשות 12, הוא ענה: "גם בתקרית היום כוחותינו פעלו כך שביטחונם מעל הכל. אנחנו לא מסכנים אותם. הם יודעים להתנהל בצורה אחראית. צריך להילחם בשקרים שעשינו טבח - זה שקר מוחלט, לכן הדברים הוצגו עם כל הנתונים גם באנגלית. נמשיך להכניס סיוע הומניטרי, צה"ל תומך בכך".

התקרית הקיצונית היום מוכיח עד כמה נושא הכנסת הסיוע הופך להיות מורכב: יש תוכנית בישראל גם להצנחה של סיוע מהאוויר או הנחתה מהים בצפון הרצועה, והדבר יכול להקטין את החיכוך של צה"ל בתוך האירוע. עם זאת, השורה התחתונה ברורה: כל עוד אין למי להעביר מקל בהיבט של מנהל אזרחי ושלטון חוק וסדר, הנושא הופך להיות מסובך מאוד - ועלול להעמיד את ישראל בנקודה קשה מבחינת לגיטימציה להמשך הלחימה.

הערב בישיבת הקבינט צפויים דרגי המקצוע להמליץ לשרים, כלקח מהתקרית אבל לא רק, להציף את צפון הרצועה בסיוע הומניטארי: זה גם יקל על מה שקורה בשטח מבחינת המאבק של האוכלוסייה על האוכל והתרופות. גורמי המקצוע טוענים: ככל שיש יותר סיוע יש פחות אלימות. חלק מהגורמים הביטחוניים סבורים שתהיה לכך גם השפעה חיובית על חמאס - בכל הנוגע לעסקת החטופים.

הנזיפה של מתאמת האו"ם

לא רק האמריקנים מבקשים הבהרות מישראל בעקבות מקרי המוות ההמוניים בעזה סביב חלוקת הסיוע: המתאמת ההומניטרית של מועצת הביטחון של האו"ם הגיעה לישראל וקיימה פגישות במקביל לפרסום התמונות הקשות מעזה. בפגישות - במרכזן פגישה עם שר החוץ ישראל כ"ץ - היא דרשה מישראל צעדים, כפי שפרסמנו הערב (חמישי) ב"במהדורה המרכזית":

"המצב בצפון הרצועה גרוע, אתם חייבים להגביר את הסיוע מהאוויר, מהים ומהיבשה", אמרה המתאמת, סיגריד קtאח. "תפתחו עוד מעברים הומניטריים, כולל מנמל אשדוד. אני לא סופרת לכם משאיות, אני מתייחסת לכמות הסיוע שנכנסת בפועל - והיא לא מספיקה". השר כ"ץ השיב לה: "אנחנו בוחנים פתיחה של מעבר נוסף" - הכוונה למעבר קרני - אבל שלל על הסף את פתיחת מעבר אשדוד. 

סיגריד קאאח מתאמת האו"ם לעניינים הומניטרים
סיגריד קאאח מתאמת האו"ם לעניינים הומניטרים