בג"ץ צפוי לפרסם הערב (שני) את פסק הדין בנושא ביטול עילת הסבירות - חמישה ימים לאחר פרסום טיוטת פסק הדין ב"מהדורה המרכזית". אם פסק הדין לא יהיה שונה מהטיוטה שלו, בג"ץ עשוי לפסול חוק יסוד - לראשונה בתולדות מדינת ישראל. 15 שופטי בג"ץ השלימו בימים האחרונים את פסק הדין בעתירות נגד החוק, שמשתרע על פני מאות עמודים. שמונה שופטים, בראשות הנשיאה בדימוס חיות, כתבו החלטה בעד פסילת החוק. שבעה שופטים, בהם השופט סולברג, התנגדו לפסילת החוק. פסק הדין יפורסם הערב סמוך לשעה 18:45.

טיוטת פסק הדין בנושא עילת הסבירות
טיוטת פסק הדין בנושא עילת הסבירות

נדגיש כי בימים שחלפו, קיים היה הסיכוי הקטן שתוצאה זו תשתנה. זאת מכיוון שמאז פרסום טיוטת פסק הדין, לכל שופט היה זמן לקרוא את פסיקותיהם של 14 עמיתיו, להגיב ולשנות את עמדתו בהתאם למסקנותיו. שינויים כאלה התרחשו בעבר בכמה מקרים.

"חוק היסוד מהווה סטייה ניכרת מ'החוקה בהתהוות' ועל כן הוא חייב להתקבל בהסכמה רחבה ולא ברוב קואליציוני דחוק", טענה הנשיאה חיות בטיוטת פסק הדין. "השופט עופר גרוסקופף הצטרף: "הדרישה להחיל על מי שעומד בראש הפירמידה היא בליבת הציווי, אין אדם שאינו כפוף לשלטונו של החוק".

מתוך טיוטת פסק הדין בנושא עילת הסבירות (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
מתוך טיוטת פסק הדין בנושא עילת הסבירות | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

על מה העתירות?

תוצאת פסק הדין המסתמן בבג"ץ הסבירות היא דרמה משפטית בקנה מידה היסטורי. מדובר בעתירות שונות שהוגשו נגד התיקון לחוק יסוד: השפיטה, בעניין עילת הסבירות. לפי התיקון לחוק, בית המשפט לא יכול להתערב, באמצעות עילת הסבירות, בהחלטות של הממשלה, שריה והעומד בראשה. החוק לביטול עילת הסבירות היה המהלך היחיד שעבר עד כה מתוך התוכנית שהציג שר המשפטים יריב לוין בחודש ינואר, לפני כמעט שנה.

הנשיאה חיות בבג"ץ הסבירות (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
הנשיאה חיות בבג"ץ הסבירות | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

 

האם החלוקה בין שופטי הרוב לשופטי המיעוט מפתיעה?
 
באופן כללי, השופטים שנחשבים לשופטים "שמרנים" ואלו שנחשבים לשופטים "אקטיביסטים" נמנים על דעת המיעוט והרוב בהתאמה. כלומר, במובן הזה אין הפתעה. הנשיאה אסתר חיות הובילה את דעת הרוב גם בפסק הדין בעניין חוק הלאום, שבמסגרתו פותחה הדוקטרינה שמאפשרת התערבות בחוקי יסוד, וחלק מהשופטים שמצטרפים לעמדתה כעת הצטרפו אליה גם בזמנו.

כל שופטי בית המשפט העליון, בג"ץ (צילום: רויטרס)
כל שופטי בית המשפט העליון, בג"ץ | צילום: רויטרס

באופן דומה, השופטים סולברג, אלרון ומינץ, שנמנים כעת על דעת המיעוט, הסתייגו בעבר מהאפשרות להתערב בחוקי יסוד. עלו יותר סימני שאלה לגבי השופטים החדשים יותר בעליון, שבאופן טבעי לא התבטאו בסוגיות דומות, ובעיקר השופטים כשר וכנפי-שטייניץ. במהלך הדיון, השופט כשר דווקא הקשה ארוכות על נציג הממשלה, עו"ד אילן בומבך, אך כעת הוא חלק מדעת המיעוט. השופטת כנפי-שטייניץ לא פצתה את פיה לאורך כל הדיון.