ועדת הכנסת החלה הבוקר (שני) את דיוניה בבקשת הדחתו של חבר הכנסת עופר כסיף מחד"ש-תע"ל. חה"כ כסיף חתם על אמנה התומכת בתביעה נגד ישראל בהאג, ולאחר מכן הגיש חה"כ עודד פורר בקשה להדחתו, שעליה חתמו 87 חברי כנסת. במהלך הדיון, שבו נכח כסיף, פורר שרטט על לוח את מטרותיו של הח"כ - ועורר מהומה.

"חתימתו של כסיף על האמנה לא נעשתה בחלל ריק, אלא בהמשך לפעילותו לפני ואחרי שנבחר לכנסת", אמר פורר בדיון. "בחתימתו על העצומה הוא עבר על חוק יסוד: הכנסת, האוסר על חבר כנסת לתמוך במאבק מזוין נגד ישראל. דלתות בית הנבחרים אינן פתוחות לפני התומכים במאיימים על עצם קיומה של המדינה".

כסיף עצמו הכחיש בדיון את הטענות נגדו, וטען שמקורן ברדיפה פוליטית: "ההאשמה שאני תומך במאבק המזוין של חמאס נגד ישראל היא שקר מובהק שאין בו אטום של אמת, מדובר ברדיפה פוליטית והשתקה. המטרה הסופית - הדרתם המוחלטת של חברי הכנסת הערבים. ההתבטאויות שלי נגד חמאס ברורות וחד-משמעיות".

ח"כ עודד פורר בדיון בוועדת הכנסת (צילום: ערוץ הכנסת)
פורר והשרטוט על הלוח | צילום: ערוץ הכנסת

בפתח הדיון עמדה היועצת המשפטית של הכנסת שגית אפיק על הקשיים שבהליך ההדחה, לאחר שלאורך השנים נקט בג"ץ עמדה שנדרש רף גבוה מאוד כדי להדיח חבר כנסת: "לנוכח המשמעויות מרחיקות הלכת של הפסקת כהונה, הפגיעה בזכות המיוחדת והבסיסית במשטר דמוקרטי לבחור ולהיבחר, והפגיעה בחופש הביטוי, עליכם לשקול בדיון ובהצבעתכם שיקולים ענייניים בלבד. צריך להבין כי הסמכות להפסקת כהונה של חבר הכנסת צריכה להיעשות במקרי קיצון חריגים שבחריגים ובצמצום רב".

לאחר מכן הבהיר יוזם ההדחה חה"כ עודד פורר, את תכלית ההליך, ותקף את כסיף: "לא רוצים להעניש או להרתיע - אלא להגן על המדינה. תמיכתו בתביעה כל כך חזקה כאילו שאפשר לראות שהוגשה על ידי כסיף עצמו". פורר הוסיף וציטט את העצומה שעליה חתם כסיף: "החומרים אשר עולים מהתביעה בהאג אמינים: ישראל - נוקטת צעדים למחיקתה ולהרעבתה של אוכלוסיית עזה. היא הורגת באופן שיטתי".

"האם יש למישהו יש ספק שבתמיכתו הוא מעודד את חמאס?" שואל פורר את חברי הכנסת בדיון. "אין מחלוקת שחמאס הוא ארגון טרור. כל תמיכה בארגון חמאס כמוה כתמיכה במאבק המזוין נגד ישראל".

הדיון בוועדת הכנסת להדחת ח"כ עופר כסיף (צילום: ערוץ הכנסת)
הדיון בוועדת הכנסת להדחת ח"כ עופר כסיף | צילום: ערוץ הכנסת

עורך דין מיכאל ספרד, שמייצג את כסיף, הפציר בחברי הכנסת לשקול אך ורק את חומר הראיות שלפניהם, להעניק לכסיף הליך הוגן, ולהתייחס רק להאשמה שעומדת בפניהם: "הטענות שמובאות כאן חסרות שחר, מניפולטיביות ומסוכנות. בעצומה עליה חתם כסיף אין מילה אחת על תמיכה במאבק המזוין של חמאס, רק בהליך המשפטי בהאג".

עורך הדין הוסיף: "אם הבקשה להדחה תתקבל, בחירתם של 178 אלף אזרחים ישראלים תסוכל. מדובר בפגיעה דרמטית בזכות לבחור את הנציגים שלנו. רק אם אתם מגיעים למסקנה שהוא תומך במאבק המזוין של החמאס תדיחו אותו. כל השאר זה צבע. המטרה שלכם היא לבחון רק דבר אחד - האם כסיף תומך במאבק המזוין של חמאס. גוף הראיות שהובא לנגדיכם הוא מגלקסיה אחרת. זה לא משנה אם אתם לא מסכימים עם דעתו וכמה היא נפשעת בעיניכם. הראיות שיש לפניכם הן קשקוש בלבוש".

לאחר מכן הציג ספרד שורה ארוכה של מקרים שבהם גינה כסיף את החמאס. באחד מהמקרים שהציג ספרד כינה כסיף את חמאס "ארגון מתועב", ובאחר כינה אותו "ארגון רצחני שביצע פשעי מלחמה. יימח שמו". לאחר מכן, יצא כסיף עצמו בפירוש נגד חמאס: "טבח 7 באוקטובר היא פשע נגד האנושות, סדיזם שאין לתאר. כל חיי תמכתי במאבק לא אלים בלבד".

נדרש רוב של 90 חברי כנסת

הדיון היום נעשה כחלק מהשלב השני של הליך ההדחה, ובמסגרתו דנה ועדת הכנסת בבקשה להדיחו, ובסופה תחליט אם להמליץ למליאת הכנסת להפסיק את חברותו של חה"כ כסיף בבית המחוקקים. 

ההחלטה צריכה להתקבל ברוב של שלושה רבעים מחברי הוועדה, ורק חברי ועדה שנכחו לפחות במחצית מהדיונים בנושא יהיו רשאים להצביע. אם תאשר הוועדה את הבקשה, היא תועבר להכרעת מליאת הכנסת. שם נדרש רוב של 90.

למרות ההסכמה הרחבה בכנסת, ההליך עומד להיתקל בקשיים. אתמול דיווחנו ב"המהדורה המרכזית" שהייעוץ המשפטי של הכנסת יטען כי המעשה של כסיף לא עולה בקנה אחד עם התנאים הנדרשים להדחה: החוק קובע כי ניתן להדיח חבר כנסת במקרה של תמיכה במאבק מזוין של ארגון טרור, בעוד כסיף חתם על עצומה התומכת בהליך בהאג המאשים את ישראל ברצח עם ואין הלימה מדויקת בין הדברים.

עופר כסיף (צילום: פלאש 90)
עופר כסיף | צילום: פלאש 90

הליך תקדימי

בפתח הדיון תיתן היועצת המשפטית לכנסת את סקירתה על הנושא ועל סמכויות הוועדה, לאחר מכן יציג חבר הכנסת פורר את הבקשה. חבר הכנסת כסיף ועורך דינו יציגו את תגובתם, ובהמשך ייפתח דיון בהשתתפות כל חברי הכנסת.

יו"ר ועדת הכנסת אופיר כץ: "אני מקווה שנשים סוף לחופש לתמוך בטרור נגד מדינת ישראל וחייליה בשם חופש הביטוי, זו תהיה זכות גדולה להיות יו"ר קואליציה ויו"ר ועדה שמגייס רוב להדחה של האדם השפל ביותר שידע משכן כנסת ישראל".

ההצבעה היום צפויה להיות הפעם הראשונה שבה החוק להדחת חברי כנסת ייושם, שכן ההליך להדחת חה"כ לשעבר באסל גטאס נעצר בראשיתו, בשל ההליך הפלילי.

עודד פורר (צילום: AP / FLASH 90, פלאש 90)
צילום: AP / FLASH 90, פלאש 90

כשחתם על העצומה כתב כסיף: "חובתי החוקתית היא לחברה הישראלית ולכלל היושבים בה, לא לממשלה שחברים בה ובקואליציה שלה, קוראים לטיהור אתני ואף לרצח עם ממש. הם שפוגעים במדינה ובעם, הם שהובילו לפנייה של דרום אפריקה להאג, לא אני וחבריי. כשהממשלה פועלת נגד החברה, המדינה ואזרחיה, קל וחומר כאשר היא מקריבה אותם ומבצעת בשמם פשעים על מזבח שמירה על קיומה שלה, זכותי ואף חובתי להתריע על כך ולעשות ככל יכולתי במסגרת החוק, כדי לעצור זאת. זאת הפטריוטיות האמיתית - לא מלחמות נקם וקריאות השמדה".

ד"ר עמיר פוקס מהמכון הישראלי לדמוקרטיה מונה את העילות שלפיהן ניתן להדיח חבר כנסת, בהליך הייחודי שיוצא כעת לפועל בפעם הראשונה: "הכנסת קבעה שבמעשיו של חבר הכנסת יש משום 'הסתה לגזענות' או 'תמיכה במאבק מזוין, של מדינת אויב או של ארגון טרור, כנגד מדינת ישראל'".

לדבריו, "חשוב לשים לב שהתיקון לא כלל בין העילות את 'שלילת קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית', אלא רק את שתי העילות האחרות". לחבר הכנסת יש זכות ערעור לבית המשפט העליון.