ראש הממשלה בנימין נתניהו התרעם באוזני נשיא ארה"ב במהלך שיחתם שלשום (ראשון) על הטלת העיצומים על המתנחלים שהיו מעורבים באלימות נגד פלסטינים. "הצו שחתמת עליו הוא דרקוני ולא מוצדק", אמר לביידן.

מסרים דומים העביר השר רון דרמר בוושינגטון, בשליחות נתניהו. בין השאר, אמר השר שהעובדה שארה"ב הפתיעה את ישראל בנושא הזה מאכזבת, שישראל ביצעה פעולות בחודשיים האחרונים שהובילו לירידה משמעותית באלימות או בהתקפות של יהודים כלפי פלסטינים, ושיש בצו הזה מסר מוטעה מבחינה מוסרית דווקא עכשיו.

במקביל, הערב מתקיים דיון דחוף אצל נתניהו בנושא הזה, בהשתתפות השרים דרמר, ישראל כ"ץ, יריב לוין ובצלאל סמוטריץ', שגם יזם את הדיון הזה.

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נושא הצהרה לאומה האמריקנית (צילום: AP)
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן | צילום: AP

בשיחות המקדימות עם גורמים משפטיים עולה תמונה די קודרת לגבי הצו הנשיאותי של ביידן. הם מגדירים אותו כצו מרחיב מאוד שעלול לשמש בהמשך הדרך גם כלפי מפקדים, ראשי מועצות ביהודה ושומרון, אולי גם מחוקקים ואנשי ציבור. יש סעיף מפורש כזה בצו הנשיאותי כלפי כל מי שמנחה, מבצע, אוכף או נמנע מאכיפה של מדיניות בצורה שמאיימת על הביטחון והיציבות בגדה המערבית.

סמוטריץ' אומר לשרים שהוא מדבר איתם: לא מדובר על צו נגד 4 אנשים - אלא נגד כל ההתיישבות שעלולות להיות לו השפעות רוחב.

לפי הצו הנשיאותי, דוד חי חסדאי, "הוביל ויזם התפרעות בחווארה, שכללה הצתת מבנים וכלי רכב, פגיעה באזרחים פלסטינים וגרימת נזק לרכוש – באירוע שהסתיים במותו של אזרח פלסטיני".

עינן טנג'יל, היה מעורב בתקיפת חקלאים פלסטינים ופעילים ישראלים באמצעות אבנים ומקלות, תקיפה שהסתיימה בפציעות.

שלום זיכרמן, תקף פעילים ישראלים וכלי רכב ביהודה ובשומרון, חסם אותם בדרך וניסה לשבור חלונות של כלי רכב של פעילים – וגם תועד בזמן מעשיו. "הוא הקיף לפחות שני פעילים ופצע את שניהם".

ינון לוי הוביל קבוצת מתנחלים ש"יצרו אווירת פחד" ביהודה ושומרון: לפי ארה"ב, הוא הוביל קבוצה שתקפה פלסטינים ובדואים ואיימה לשרוף להם את השדות ולהשמיד את רכושם. "לוי ומתנחלים נוספים תקפו שוב ושוב קהילות בגדה המערבית", נכתב.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ'
שר האוצר בצלאל סמוטריץ'

בעקבות הצו הנשיאותי, בנק לאומי הקפיא את חשבונו של ינון לוי. שר האוצר סמוטריץ' החליט לנסות לעצור את המהלך והתערב בצורה חריגה מאוד בפעילות השוטפת של בנק ישראל: הוא פנה למפקח על הבנקים ודרש שיוציא הנחיה שתשחרר את הכסף. ההתערבות גררה תגובה חריפה של בנק ישראל, שם גיבו את בנק לאומי והסבירו מדוע ההקפאה הייתה חיונית: "עקיפה של משטרי סנקציות חושפת את התאגידים הבנקאיים לסיכונים משמעותיים". גם בנק הדואר הטיל עיצומים על חשבונות הבנק של דוד חי חסדאי.