ויכוח קשה ונוקב התקיים ביום ראשון בקבינט, סביב סוגיית הסיוע ההומניטארי שישראל מאפשרת שייכנס לרצועה. בין היושבים בחדר הייתה הבנה כי ישנה חובה לאפשר סיוע נוכח הלחץ האמריקני אך השרים השמיעו את הסתייגויותיהם בנושא.

השר רון דרמר הבהיר כי החשיבות של הנושא ההומניטרי עלתה כבר מהיום הראשון ושיש לכך חשיבות מבצעית ובין-לאומית. השרה שאשא-ביטון ביקרה ואמרה: "אני רוצה שבאותה תשוקה תדברו על הילדים שנשחטו והתינוקות שלנו ששם, שאפילו הצלב האדום לא נכנס לראות אותם".

שרי הקבינט בנוגע לסיוע ההומניטרי
שרי הקבינט בנוגע לסיוע ההומניטרי
שרי הקבינט בנוגע לסיוע ההומניטרי
שרי הקבינט בנוגע לסיוע ההומניטרי

השר איתמר בן גביר אמר כי אסור להכניס כלל סיוע הומניטרי והציע "להוציא נשים וילדים מהרצועה למדינות כמו סקוטלנד ובכך למנוע ביקורת מהעולם". השר גדעון סער: "הדלק הוא קו אדום. אסור לתת להם טיפת דלק". ראש הממשלה נתניהו אמר שהבהיר את זה לנשיא ביידן ו"הוא מבין".

עם זאת, ראשי מערכת הביטחון הזהירו בחדר: "אסור לנו להוביל למשבר הומניטארי בדרום הרצועה כשכל המדיניות שלנו מבוססת על כך שאנחנו מדרבנים את התושבים לעזוב את הצפון. זה יפגע במטרות המבצע ובלגיטימציה הבין-לאומית".

דובר המועצה לביטחון לאומי, ג'ון קירבי אמר כי "הנשיא ביידן קיבל התחייבות מנתניהו בשיחתם שיוגדל הסיוע ההומניטרי לעזה" ובהתאם לכך, בימים הקרובים עתיד לגדול הסיוע. תתאפשר הכנסת ציוד רפואי, תרופות אנטי-דלקתיות, תחבושות, פגיות ומכונות הנשמה. כמו כן בקרוב יגיעו מספר ספינות עם ציוד הומניטארי רפואי לרצועה, אחת מהן כבר מחר - ספינה צרפתית לבקשת הנשיא מקרון.

בנימין נתניהו, ג'ו ביידן (צילום: Anadolu Agency, Getty Images)
נתניהו התחייב לביידן להגדיל את הסיוע | צילום: Anadolu Agency, Getty Images

ישראל אף תאפשר הקמת בית חולים שדה בדרום הרצועה באזור המוואסי, או באל-עריש. אין וודאות אם חמאס יאפשר לפצועים הזקוקים לכך, לצאת לאותו בית חולים. האו"ם והמצרים הם אלה שיחליטו איפה בית החולים הזה יוקם, בתיאום עם ישראל.

לסיום כחלק מאכזריות ארגון חמאס, יש ברצועת עזה כ-6500 אזרחים זרים, חלקם עם אזרחות זרה מלאה וחלקם עם אזרחות כפולה מ-46 מדינות. רובם ככולם עובדים בשגרירויות ובארגונים, חלק לא קטן מהם עיתונאים. לחץ כבד מופעל על ישראל להוציא את אותם אזרחים משטחי הרצועה. בישראל ניסו כמה פעמים בתיווך אמריקני ומצרי - חמאס עצר אותם ממש עם מחסומים שהציב בדרך.

ממשרד ראש הממשלה נמסר: "הסיוע ההומניטרי מאפשר לישראל מרחב פעולה חשוב כדי לממש את מטרות המלחמה. הסיוע ההומניטרי הוא לא של ישראל, אלא של גורמים בינלאומיים. מדובר במזון ותרופות שנבדקים ומפוקחים פיזית ע״י גורמי ביטחון ישראלים ועוברים דרך מצרים. כלל המשלוחים מיועדים לאוכלוסייה האזרחית - ואם יתברר שהם נלקחים ע״י חמאס הם יופסקו".