יו"ר המחנה הממלכתי השר בני גנץ קיים הערב (רביעי) הצהרה לתקשורת. הוא נשא דברים ברקע סירובו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר להאריך את כהונתה של נציבת השב"ס קטי פרי – למרות שההסכמים הקואליציוניים בין נתניהו לגנץ שקבעו שכהונת בכירים תוארך בזמן המלחמה. "לא נתפשר על הארכת כהונת בכירים בזמן מלחמה", מסרו מקורביו לפני ההצהרה. לדברי גנץ בהצהרה, עדיין לא סוכם דבר בנושא - אך הוא דורש שההסכמים בינו לבין הליכוד יכובדו.

"לצערי, בימים האחרונים יש מי שמרשים לעצמם לחזור ל-6 באוקטובר", אמר גנץ. "מי שמשתלחים במפקדי צה"ל, שפועלים לילה ויום כדי לשמור על ביטחוננו. מי שבמקום לחזק את השורות, לתת גיבוי לממשלה מבחוץ ומבפנים - פועלים כדי לפרק אותה בזמן שעשרות אלפי לוחמים בחזית". 

"אני שומע גם אנשים שסבורים שחבריי ואני צריכים לפרוש מהממשלה, ואני מבקש להגיד להם - אנחנו לא בממשלה כדי להישאר אלא כדי שננצח", הוסיף השר גנץ. "הציבור הישראלי מאוחד ויודע היטב מה נדרש בעת הזו. החברה הישראלית תדע גם לבוא חשבון בבוא העת, עם מי שלא יעמוד במבחן".

מהמחנה הממלכתי נמסר לפני ההצהרה: "אין שום סיכום. החלפת בעלי תפקידים בכירים בכלל, וראשי ארגונים ביטחוניים בפרט, בעת הזו, פוגעת בתפקוד המדינה בעת מלחמה, ואינה נכונה". עוד אמרו כי "אנו מצפים מראש הממשלה למנוע את הפגיעה הזו בביטחון המדינה, ולא לאפשר החלטות משיקולים פוליטיים בניהול המערכה.

גורמים המעורבים בדיונים טוענים שהושג סיכום שלפיו תיבחן הארכת כהונת המפכ"ל ב-3 חודשים, ולמנות ממלא מקום זמני לקטי פרי – ולא קבוע. בסביבת גנץ מכחישים ואומרים שלא יסכימו להחלפת בכירים שקשורים לניהול המערכה – בזמן המלחמה. אותם גורמים טוענים שגנץ הסכים להצעת הפשרה - וכעת חוזר בו.

"גנץ נסוג מהפשרה שהסכים לה היום אחרי ישיבת הממשלה", מסרו גורמים בקואליציה. "חלק מהתוכנית הוא לצאת עם תירוצים, למרות שהמלחמה תימשך חודשים ארוכים כפי שהרמטכ"ל אמר אמש - ולמרות התחייבותו להישאר עד תום המלחמה. התירוץ הבא יהיה תקציב 2024, הכל הצגה כדי לחמוק מההתחיייבות להישאר עד סוף המלחמה".

קטי פרי ובן גביר (עיבוד: אייל מרגולין, פלאש 90)
קטי פרי ואיתמר בן גביר | עיבוד: אייל מרגולין, פלאש 90

אתמול הודיע השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר כי אין בכוונתו להאריך את כהונתה של נציבת השב"ס קטי פרי, וזאת בניגוד להסכמים הקואליציוניים שכוננו את ממשלת החירום בין הליכוד למחנה הממלכתי. מי שהתייצב מוקדם יותר נגד עמדת בן גביר הוא יו"ר ש"ס אריה דרעי, שבשיחות עם אנשיו תקף את התנהלות השר לביטחון לאומי וראש הממשלה, ודרש שההסכם הקואליציוני יכובד.

"כמי שהיה שושבין ההסכם בין גנץ ונתניהו להקמת ממשלת החירום, הסכמים צריך לכבד", אמר דרעי לאנשיו. "אי-כיבוד ההסכם והפסקת כהונתה של נציבת שירות בתי הסוהר עלולים לפרק את הממשלה ולפגוע קשות במאמץ המלחמה".

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר הגיב על הביקורת שנמתחה על אי-הסכמתו וטען שאינו מחויב להסכמים הקואליציוניים של יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ ושל ראש הממשלה בנימין נתניהו. "אחד מהתפקידים הבולטים של השר לביטחון לאומי במדינה דמוקרטית, הוא לבחור מפכ"ל ונציבת השב"ס, גם אם יש מי שלא נאה לו דמות השר הנבחר", כתב בחשבון הטוויטר שלו. "זו דמוקרטיה. כך סוכם כשנבחרתי לתפקיד ושום דבר לא השתנה מאז".

"המלחמה רק העצימה את הצורך בנציב השב"ס חזק ויציב שיודע להגן על פקודיו הסוהרים מאלימות פיזית ומינית מצד אסירים ביטחוניים ערבים, היום יותר מתמיד", המשיך בן גביר בהודעה שפרסם. "נציבת השב"ס היום, שמסיימת את תפקידה בעוד מספר שבועות, לא עמדה בתפקידה. היא התנהלה ברפיסות מול אסירי חמאס וניהלה איתם משא ומתן על שיפור תנאי כליאתם, בניגוד מוחלט לעמדתי המפורשת והחד משמעית, תוך שהיא משקרת ומסתירה ממני את הצעד הנאלח הזה".