יו"ר ש"ס, חה"כ אריה דרעי, התראיין אמש (שלישי) ב"פגוש את העיתונות" בצל חודש למלחמה ברצועת עזה, וטען כי ישראל לא העריכה נכונה את החמאס עד מתקפת הפתע של 7 באוקטובר. "זלזלנו באויבינו, חשבנו שהם חפצי חיים. חיינו בתחושה שלנו הצבא הכי חזק והכי טוב".

"החובה הראשונה שלנו כממשלה, ואני אומר את זה מכיוון שיש שרים שאני מיניתי אותם - זה לתת הגנה לאזרחים שלנו, לתת להם ביטחון מינימלי", המשיך יו"ר ש"ס. "אני לא מדבר על איכות חיים - בזה הממשלה כשלה, הצבא כשל והשב"כ כשל". 

טרקטור של חמאס פורץ את הגבול
גדר הגבול שנפרצה במתקפת הפתע

דרעי התייחס בריאיון ליום שבו החלה המלחמה וסיפר על ההלם ממתקפת הפתע של חמאס: "יש תמונה שרודפת אותי. חיכיתי בחדר של המזכיר הצבאי וראיתי את ערוץ 12 בטלוויזיה הפתוחה. אני רואה את הגדר הגדולה שהשקענו בה הרבה, וטרקטור והמונים, וזה לא יכול להיות. איפה היריות, איפה המסוקים..."

לדבריו, כשהגיע לקריה בתל אביב מעולם לא נאלץ לראות קבלת החלטות גורליות רבות כל כך בזמן קצר מאוד. "לקח זמן ושעות, אבל בסוף התעשתו, מהר מאוד. לא היה זמן לאתנחתה ולשאול שאלות. אני כבר כמעט 40 שנה מלווה את הממשלות והקבינטים, עוד משנות ה-90. לא היו מעולם כל כך הרבה החלטות גורליות ודינמיות שצריכה לקבל בכל רגע קבוצת אנשים כל כך מועטה. אלה החלטות יום-יומיות קשות, אין לך זמן לחשוב".

מכוניות שרופות במסיבת נובה ברעים (צילום: חיים גולדברג, AP)
מכוניות שרופות במסיבת נובה ברעים | צילום: חיים גולדברג, AP

"לצערנו הרב, האויבים שלנו, שזלזלנו בהם מאוד וחיינו בתחושה שלנו הצבא הכי חזק והכי טוב, עם המודיעין הכי טוב שבעולם, ושמי אלה החמאס הברברים האלה... לא העלינו על דעתנו שיש לנו עסק עם רוצחים כאלה ועם אכזריות כזו", המשיך יו"ר ש"ס. "חשבנו שהם חפצי חיים. המחשבה של לתת להם לחיות ולתת להם - הייתה טעות".

"כולנו אחראים", הוסיף דרעי, ואמר כי החובה הייתה להביא ביטחון וכי הממשלה נכשלה בזה. "החובה הראשונה של הממשלה היא לתת הגנה לאזרחים שלנו ולתת להם ביטחון, זה המינימלי, ובזה הממשלה כשלה, ובזה הצבא ושירות הביטחון כשלו".

בלינקן בקבינט המלחמה (צילום: חיים צח, לע"מ)
שר החוץ של ארה"ב בלינקן וקבינט המלחמה | צילום: חיים צח, לע"מ
ההריסות בקיבוץ בארי, 17.10.23, חרבות ברזל (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)
הרס בקיבוץ בארי | צילום: Yonatan Sindel/Flash90

על הניסיונות להביא להקמת ממשלת חירום, אמר דרעי: "אני מודה לבורא עולם שהייתה לי הזכות לפעול להביא את גנץ לממשלה, ניסיתי גם לצרף את לפיד ופעלתי רבות שייכנס יחד עם גנץ. הפעולות שלי היו כדי שבעולם יבינו מה המשמעות שההחלטות מתקבלות בקונצנזוס. הייתי בפגישות עם ביידן ועם בלינקן, והדבר החשוב ביותר שסייע בכל הפגישות הללו, זה שאנחנו מקבלים החלטות באחדות ולא בקבינט כביכול קיצוני". 

בנוסף לשיחות שהובילו לכניסת גנץ לממשלה, דרעי סיפר יו"ר ש"ס כי הוא ונתניהו שוחחו עם יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן במוצאי השבת של 7 באוקטובר, וכי שוחח גם עם בכיר ביש עתיד, מפלגתו של ראש האופוזיציה יאיר לפיד. לדבריו של דרעי, הוא הזמין את השניים להיכנס לממשלה אך הם בחרו שלא להיכנס אליה. ובכל זאת, לדעת דרעי השניים עשויים להיכנס לממשלה בהמשך: "אני מאמין שגם לפיד וגם ליברמן ייכנסו בסוף לממשלת החירום", טען. 

אריה דרעי ואביגדור ליברמן (צילום: פלאש 90)
דרעי: "אני מאמין שגם לפיד וגם ליברמן ייכנסו בסוף לממשלת החירום" | צילום: פלאש 90

 

יו"ר ש"ס הוסיף כי המלחמה תהיה ארוכה, והתייחס גם ליום שאחרי: "זה ייקח הרבה זמן. אין מצב בעולם שנחזור בחזרה ונגיד שסיימנו את המלחמה כשאנחנו ממשיכים לקבל איומים. אני לא יודע מה יהיה הפתרון אבל מדינת ישראל לא תהיה יותר אחראית לעזה. העולם יצטרך לקבל אחריות, אנחנו נהיה אחראים לביטחון שלנו".

במהלך הריאיון נשאל דרעי על תקציב הישיבות. "אני חד-משמעית לא אכנס לזה, אני מתעסק רק בנושא המלחמה. אני דאגתי מהיום הראשון שיהיה שר בריאות במשרה מלאה, חלק מהשרים של ש"ס חסרי ניסיון אבל מלאי מוטיבציה. אנחנו בש"ס, הח"כים והשרים מהבוקר ועד הלילה עובדים. אני משקיע את כל הזמן כדי לעזור בניהול המלחמה. נצטרך כולנו לשלם בקיצוצים ובשכר, בואו נלמד את הלקח של לפני חודש. הכספים זה בסוף אוכל של משפחות שמפונות מהדרום, וכסף של עשרות אלפי מורים ומורות שלא קיבלו משכורת ואין להם מה לאכול".

דרעי נשאל גם על עתיד המהפכה המשפטית, ואם הממשלה בראשות נתניהו תוכל להמשיך ולהתקיים ביום שלאחר המלחמה. "אנחנו עסוקים בניהול המלחמה ובאחדות", השיב דרעי, שסירב לענות לשאלות בנוגע לממשלה ולמהפכה המשפטית ביום שלאחר המלחמה. "לא אכנס לשום דבר שיכול להביא לטריז. תפקיד הממשלה באחדותה... אם ננצח במלחמה – והיה זה שכרנו. התנאי לניצחון הוא שנמשיך להיות מאוחדים, הדבר הכי אסטרטגי זו האחדות. זה לא לוקסוס או משהו פוליטי, זה תנאי כדי לנצח ולעמוד בלחצים הבין-לאומיים וגם כדי שהחיילים יבצעו את כל המשימות כשהם יודעים שמי שמנהל את הקבינט הוא מכל הצדדים".