מרבית המערכת הפוליטית בירכה הבוקר (רביעי) על אישור הממשלה לעסקה לשחרור חלק מהחטופים שמוחזקים ברצועת עזה אמש. המפלגה היחידה שיצאה נגד העסקה, עוצמה יהודית, גם הצביעה נגדה בהצבעה שנערכה בין חברי הממשלה. "זוהי חובה מוסרית וערכית שמבטאת נכונה את הערך היהודי והיהשראלי של פדיון שבויים, ואני מייחל לכך שתהווה צעד משמעותי ראשון להשבת כלל החטופים הביתה", אמר נשיא המדינה יצחק הרצוג.

עסקת החטופים הראשונה - סיקור N12

"הלבטים מובנים, כואבים וקשים אך בנסיבות הקיימות אני מגבה ותומך בהחלטת רה"מ והממשלה לקדם עסקת שחרור חטופים", הוסיף הנשיא הרצוג. גם ראש האופוזיציה יאיר לפיד בירך על אישור העסקה, והבהיר כי "אנחנו נותנים גיבוי למתווה המוסכם, למדינת ישראל חובה עליונה להמשיך ולפעול להחזרת כל החטופים הביתה עד האחרון שבהם".

במפלגת הציונות הדתית, שאיימו להתנגד לעסקה לפני ישיבת הממשלה, הסבירו למה החליטו לתמוך בה בסופו של דבר. "שרי הציונות הדתית השתכנעו שמדובר בהישג שתואם ומקדם את מטרות המלחמה הכוללות ולא חלילה פוגע בו", נכתב בהודעת המפלגה. "עסקה במחירים נמוכים שהיא תוצאה של הלחץ שמופעל ועוד יופעל על סינוואר, עסקה שתביא לשחרור נשים וילדים רבים, מהלך תחום בזמן שכולל מנגנוני ביצוע ברורים שימנעו שחיקה זוחלת ומיד לאחריו תחודש המלחמה בנחישות ובהחלטיות עד להשמדת חמאס".

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הסביר כי "זה לא סוד שלפני הדיון בממשלה סברנו אחרת, אולם במהלך הדיון הארוך והיסודי השתכנענו כולנו שהשבת החטופים תקדם את מטרות המלחמה". הוא הוסיף כי "שוכנענו כי צה"ל ערוך להגנה על כוחותינו ואף לניצול העצירה האופרטיבית הקצרה להיערכות וצבירת הישגים לקראת המשך המערכה". לדבריו, "על כן החלטנו כי מדובר בעסקה טובה ונכונה והצבענו בעדה".

המפלגה היחידה שיצאה נגד העסקה, עוצמה יהודית, גם הצביעה נגדה בהצבעה שנערכה בין חברי הממשלה. השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר הסביר כי "תפקידה של הנהגה הוא להביט לאזרחים בעיניים ולספר להם את האמת". הוא הודה כי יש יתרונות במתווה שאושר אמש, אך הבהיר כי "באותה נשימה יש לנו גם חובה מוסרית להחזיר את כולם, ואין לנו זכות ורשות להסכים לרעיון הפרדתם והחזרתם רק של חלק".

"צריך לומר את האמת: מתווה שמשאיר חלק מהילדים והנשים בעזה, איננו מוסרי בעיניי, לא הגיוני ולטעמי - רחוק רחוק מכדי מיצוי", הוסיף בן גביר. "החמאס רצה את פסק הזמן הזה יותר מכל", ציין השר ששרי מפלגתו הצביעו נגד. "המתווה הוא תקדים מסוכן, שמשנה משוואה ועלול להביא אירועים נוספים. בפרט כאשר אזרחים נוספים נותרים חטופים, ועל חיילי צה"ל החטופים אין בכלל מו"מ".

בן גביר הבהיר כי "אנחנו רואים באופן הברור ביותר איך הלחץ הצבאי מביא תוצאות. זה הזמן לעוד מאמץ, עוד הגברת לחץ לשבור את החמאס, ואפשר היה להגיע לתוצאה שונה". לדבריו, "הלחץ על החמאס עצום. צה"ל מתקדם והם בלחץ. גם התנאים העדכניים אצלנו למחבלים בבתי הכלא מסייעים בלחץ. דווקא כעת אסור היה לעצור וזו טעות היסטורית".