מתווה הפשרה של הנשיא שנחשף ביום שני במהדורה המרכזית הצליח לטלטל את אמות הספים של המערכת הפוליטית: המפלגות החרדיות דוחפות להסכמה, גנץ מאשים את נתניהו שקריאתו להידברות היא ספין - ומפלגת השלטון מתחלקת גם היא לתומכים ומתנגדים נחרצות. ראש הממשלה עצמו נאלץ להתמודד עם לחץ מכיוונים שונים. בעוד חה"כ גוטליב ממפלגתו תקפה את המגעים וקראה להעדיף את ביטול החקיקה על "פשרה מבזה", שר הביטחון גלנט הביע מנגד תמיכה במהלך של גיבוש הסכמה רחבה. "מחזק את נתניהו ותומך במהלך של הסכמה רחבה". מי תומך, מי מתנגד ומי בחר לשתוק? N12 עושים סדר.

מתווה הפשרה - סיקור נרחב ב-N12:

המתנגדים

בחזית המאבק נגד המתווה עומד שר המשפטים יריב לוין. בבוקר שאחרי פרסום המתווה ב-N12 אתמול (שלישי) בבוקר התראיין השר ברדיו "קול ברמה" וטען כי המתווה הוא לא יותר מספין פוליטי. "אני לא מכיר שהייתה הסכמה ואי אפשר להסכים לה", אמר השר ליקי אדמקר וישראל כהן. "היא לא משנה את הדבר הבסיסי שטעון שיפור, והוא שהרכב הוועדה לבחירת שופטים ואופן עבודתה הנוכחי, מייצרים מציאות שלא משנה מי ניצח בבחירות ומה הלכי הרוח בעם, תמיד אותה הקבוצה שולטת בהליכי המינוי והבחירה של השופטים".

ראש הממשלה נתניהו עם שר המשפטים לוין בישיבת הממשלה (צילום: AP)
ראש הממשלה נתניהו עם שר המשפטים לוין בישיבת הממשלה | צילום: AP

לוין שב וטען כי אין הסכמות ואין שיח בין הצדדים: "הבעיה העיקרית היא לא חוסר היכולת להגיע להסכמה, אפשר להגיע להסכמות. הבעיה שבשביל להגיע להסכמות צריך לשבת ולדבר, ובאופוזיציה מסרבים עד עכשיו באופן עקבי לשבת ולדבר. בני גנץ אירח בביתו את אבו מאזן אבל לשבת איתי אפילו במשרדו הוא מסרב. כתוצאה מכך אנחנו נמצאים במצב הנוכחי ללא איזושהי התקדמות ולכן בכל פעם רואים ספין אחר".

גם חבר הכנסת ניסים ואטורי התראיין ברדיו "קול חי" והביע את התנגדותו למהלך. "אין לי מושג מי הוציא את השטות הזו של המתווה אתמול", תקף. "זה לא מקובל עלינו בעליל. הם צועקים דמוקרטיה, אבל רוצים לרמוס אותה ולא מקבלים את הכרעת הבוחר. אנחנו אלה שרוצים דמוקרטיה".

"מבחינתי עדיף שלא לחוקק כלום מאשר להגיע לפשרה מבזה שבינה לבין רפורמה אין דבר וחצי דבר"

חה"כ טלי גוטליב

 

חה"כ טלי גוטליב יצאה נגד מתווה הפשרה בשיחה עם N12 ותקפה את ראש הממשלה בנימין נתניהו. "הימים שבהם ראש הממשלה נתניהו לא משתף את חברי הסיעה ופועל לבדו - הסתיימו", הדגישה את עמדתה. "אנחנו לא בובות מריונטה שמופעלות לפי גחמה. כבר הבהרתי שראש הממשלה נסוג מהרפורמה עוד לפני 5 חודשים, ואמרתי אז בישיבת הסיעה שאני לא אשקר את העם".

חברת הכנסת לא הסתירה את התנגדותה לכל סוג של משא ומתן ואף תקפה בחריפות את ראש הממשלה ושרים בכירים בה. "מבחינתי עדיף שלא לחוקק כלום מאשר להגיע לפשרה מבזה שבינה לבין רפורמה אין דבר וחצי דבר", הוסיפה. "מרגע שנתניהו שלח את רון דרמר לדבר עם אהרן ברק, לבושת הימין, היה לי ברור שלא נחוקק דבר. לצערי יש כאן ניסיון החלשה של יריב לוין שציבור הימין מעריך מאוד. היום אנחנו מגלים את חולשת ממשלת הימין שבמקום למשול היא נכנעת".

"מבחינתי עדיף שלא לחוקק כלום מאשר להגיע לפשרה מבזה שבינה לבין רפורמה אין דבר וחצי דבר", הוסיפה חה"כ גוטליב. "מרגע שנתניהו שלח את רון דרמר לדבר עם אהרן ברק, לבושת הימין, היה לי ברור שלא נחוקק דבר. לצערי יש כאן ניסיון החלשה של יריב לוין שציבור הימין מעריך מאוד. היום אנחנו מגלים את חולשת ממשלת הימין שבמקום למשול היא נכנעת".

 

 

"'הצורך בהסכמות רחבות'. בון טון חדש ושחוק", צייץ חה"כ חנוך מילביצקי. "ברוב המקרים על נושאים מהותיים אין הסכמות רחבות: חקיקת חוקי היסוד, ההתנתקות, הסכמי אברהם, מסירת שטחים ומשאבים ללבנון. שנמשיך?".

בהמשך, ניצל חבר הכנסת את ההזדמנות כדי לעלות להתקפה נגד יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ, שהאשים כי "אין עם מי לדבר": "שלא כמו בני גנץ, הרוב הגדול של החברה הישראלית מחפש ורוצה לחיות ביחד. החובה שלנו, כאוחזים בהגה, למצוא עבורו את הדרך לשם. הדרך לא קשורה לחקיקה המשפטית ואפילו לא לשאלת זהות ראש הממשלה".

הפגנה, מחאה, קפלן, המהפכה המשפטית, מפגינים (צילום: רויטרס)
"כרגע אין אפשרות לשיח כי מנהיגי המחאה הקיצוניים מונעים אותו" | צילום: רויטרס

לטענתו, אין שום אפשרות לשיח עם מנהיגי המחאה "הקיצוניים" או עם האופוזיציה: הממשלה חייבת לקחת יוזמה ולהתחיל לייצר זירות הידברות חברתיות שעוסקת בהבנה ובעיצוב של אותה ישראליות חדשה. באחריותנו לקבוע לאן מועדות פניה של מדינת ישראל. אין מה לצפות מהאופוזיציה למאומה. הם לא רוצים ולא יכולים". חברת הכנסת קטי שיטרית סיכמה את דעתה במשפט: "מדוע יד מושטת לא פוגשת יד אח? כי הוא פחדן!".

תומכים

גם חבר הכנסת דני דנון הביע את אכזבתו מגנץ, אך הבהיר באותה נשימה כי הוא תומך בהידברות. "אני חושב שגנץ הלך בעקבותיו של לפיד, שצייץ מאי שם בארצות הברית שהוא מתנגד לכל שיח", אמר. "מגנץ ציפינו לאולי יותר פתיחות, היה בהחלט מאכזב. המתווה, אף אחד לא שלם איתו, גם אני לא שלם עם הפרטים שפורסמו, אבל זה שיש פתח להידברות זה דבר שהוא חיובי וטוב".

דנון הוסיף כי הוא "מקווה שאולי תמצא הדרך, ואם לא נצטרך לשקול אולי לעשות את המשא ומתן עם עצמנו אבל כן לבוא עם משהו שונה. ניהלתי משא ומתן פעמים רבות בחיי, אני יודע שאף אחד לא אמור להיות מרוצה בתוצאה הסופית, מה שקרה פה שלפני הכניסה לחדר הצדדים התבצרו בעמדותיהם וזה חבל".

דני דנון (צילום: פלאש 90)
דני דנון | צילום: פלאש 90

"אזרחי ישראל וצה״ל זקוקים ללכידות ולאחדות", צייץ שר הביטחון יואב גלנט. "זו העת לשים בצד את המחלוקות ולמצוא את המשותף והמאחד". בהמשך קרא השר לכל חבריו לכנסת ולמפלגה להגיע לפשרה במהירות – "למען מדינת ישראל ולמען ביטחון ישראל".

גם חבר הכנסת ניר ברקת פרסם אמש הצהרה ובה חיזק את ראש הממשלה נתניהו ותמך במהלך של הסכמה רחבה בנושא החקיקה המשפטית. "בפני מדינת ישראל אתגרים כבירים בביטחון, ביחסי החוץ ובכלכלה. בימים אלה כשאויבינו מביטים בנו נלחמים אחד בשני, עלינו לשים את המחלוקות בצד ולהגיע להסכמות רחבות בקרב עם ישראל", צייץ.

 

 

 

 

עוד הדגיש כי "אחדות ישראל היא ערך עליון ורק אם נהיה מאוחדים ומלוכדים - נוכל לנצח ולהתמקד באתגרים הגדולים שלפנינו. הסכמות שיביאו לאחדות ישראל הן אינטרס לאומי עליון של מדינת ישראל והן לא כניעה - אלא אומץ לב".

לצד אלו, ישנם חברי מפלגה שיושבים על הגדר ובוחרים לשתוק. ביניהם: השרים ישראל כ"ץ, שלמה קרעי, אבי דיכטר, דודי אמסלם, מאי גולן ומיקי זוהר.

ראש הממשלה נתניהו, שנמצא כעת בין הפטיש לסדן, פנה אמש לגנץ במטרה לנסות להגיע להסכמות בעניין חקיקת המהפכה המשפטית. "יש בינינו הרבה מחלוקות, אבל יש בינינו גם הרבה מן המשותף", אמר נתניהו בסרטון שפרסם דקות לפני הצהרתו של גנץ. "לשנינו קוראים בנימין, שנינו נלחמנו בשדה הקרב נגד אויב משותף, והיום רוב העם מצפה מאיתנו שנעשה משהו למען מטרה משותפת".

המהפכה המשפטית: הצעת הפשרה של הנשיא יצחק הרצוג (עיבוד: אייל מרגולין, פלאש 90)
מתווה הפשרה: עיקרי הדברים | עיבוד: אייל מרגולין, פלאש 90

עוד הבהיר נתניהו במסר ששלח כי "הוא (העם) רוצה שנגיע להסכמות. אבל כדי להגיע להסכמות צריך לעשות דבר אחד פשוט: לשים בצד את כל התנאים המוקדמים, את כל המכשולים, להיכנס לחדר ולדבר".