היועץ המשפטי לממשלה לשעבר אביחי מנדלבליט תקף אמש (שלישי) את החוק לצמצום עילת הסבירות שאושר אתמול בקריאה ראשונה במליאת הכנסת. "אנחנו הפכנו להיות מדינה סף-דיקטטורית", טען מנדלבליט בריאיון ל"מהדורה המרכזית". "ברגע שהניחו על השולחן את ההצעה לפוליטיזציה של הוועדה למינוי שופטים, והיא נמצאת בכנסת כהצעת חוק שיכולה לעבור בתוך יום, הוסיפו לזה את האיסור לבטל את חוקי היסוד והסבירות – ברגע שהדברים האלה יעברו אנחנו לא אותה מדינה, לא אותה שיטת משטר".

המהפכה המשפטית - סיקור N12

מנדלבליט הבהיר: "הדרך שבה החקיקה נעשית – זה הופך את זה לדרמטי. הנושא עצמו של עילת הסבירות – יש פה ביטול טוטלי של כלי עבודה מרכזי שיש לעליון ולייעוץ המשפטי לממשלה". הוא הדגיש כי "מלכתחילה ישראל בנויה כדמוקרטיה לאר חזקה ואפילו נכה – בלי חוקה, בלי מגילת זכויות אדם, שני בתי קונגרס ועוד. יש רק עצמאות של בתי משפט ועל זה שמרו המייסדים".

היועצת המשפטית גלי בהרב מיארה (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
"אפילו לא חייבים לפטר". היועצת המשפטית לממשלה בהרב-מיארה | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

היועץ לשעבר הוסיף כי "אם היו רוצים לדבר ברצינות, היו מדברים למשל על ביטול עילת הסבירות לגבי מדיניות. אפשר לעשות שינויים, אבל הם מחליטים לדבר באופן טוטלי". לדברי מנדלבליט, "המשמעות היא שכל אחד ימנה את מי שהוא רוצה לשירות הציבורי, לא תהיה שום בקרה ושום פיקוח – לא על מינויים וגם לא על פיטורים".

אז בעצם יש פה מכשול שאמור להיות מוסר כדי לפטר את היועמ"שית?
"אפילו לא חייבים לפטר. למרות שמדברים על פיטורים, אבל מספיק שלוקחים את הסמכויות הפליליות של היועמ"שית וממנים תובע פלילי מטעם, אי אפשר לדון בזה. יש שאלה של סבירות על לקיחת הסמכויות ויש שאלה של סבירות על מינוי התובע הכללי. אותו התובע גם אמור לטפל בתיק מסוים וכולם מבינים איזה תיק זה".

היועץ המשפטי שהחליט על הגשת כתב האישום נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס גם למשפט שמתנהל בימים אלו בבית המשפט. "התיק מתנהל בבית המשפט כסדרו, ובית המשפט יחליט מה שיחליט. במנותק מזה צריך לנהל את המדינה, בדיוק לזה נועד הסדר ניגוד העניינים שהוא מחויב בו, כדי לאפשר לו לנהל את ענייני המדינה".

"נעביר את תפעול מעונות היום למשרד החינוך" (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
"הדברים צריכים להתנהל בבית המשפט". נתניהו ומנדלבליט באחת מישיבות הממשלה | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

באשר לתיק 4000 והחלטת הפרקליטות להמשיך עם סעיף השוחד בניגוד לעמדת השופטים, אמר מנדלבליט כי "הדברים צריכים להתנהל בבית המשפט". הוא הבהיר כי אינו מתכוון להתייחס לכתב האישום הספציפי, אך הבהיר כי "לא יכול להיות שיאיימו על התובעת הכללית שאחראית גם על התיק".

היועמ"ש לשעבר התייחס גם למגעים שאותם ניהל עם נתניהו וסנגוריו לגבי הסדר טיעון במשפט ראש הממשלה, וציין כי "כל משפט אפשר להגיע בו להסדר טיעון, כולל המשפט הזה. זה ששוחחנו אומר שחשבתי שאפשר להגיע להסדר טיעון".  עם זאת, מנדלבליט הבהיר כי "תיק נתניהו צריך להתנהל עד תומו בבית המשפט".