גורם מדיני בכיר הגיב היום (רביעי) על המאמר התקיף שפורסם בניו יורק טיימס, ובו נטען כי ממשל ביידן מבצע "הערכה מחודשת" לקשר עם ישראל. "איננו מכירים החלטה על 'הערכה מחדש' של הממשל האמריקני", מסר הגורם בעקבות המאמר של תומס פרידמן. "אבל זה לא סוד שיש לנו חילוקי דעות עם הממשל בארה"ב".

"יש לנו חילוקי דעות עם הממשל האמריקני בעניין הקמת מדינה פלסטינית", תיאר הגורם. "יש מחלוקות גם בנוגע לחזרה להסכם הגרעין המסוכן עם איראן ועמדתו של ראש הממשלה נגד מדיניות 'אין הפתעות' ביחס לפעולות ישראל נגד איראן".

הגורם המשיך: "למרות 'הערכות מחדש' תקופתיות וחילוקי דעות לאורך השנים, היחסים בין ישראל לארה"ב התהדקו במשך עשרות שנים והגיעו לשיא של כל הזמנים". לדברי אותו גורם, הממשל האמריקני ביצע "הערכות" גם מול ממשלות עבר של רבין, שמיר, ברק ושרון.

גדרות הוצבו מחוץ לבית הלבן מחשש להתפרעויות מתוצאות (צילום: AP)
גורם מדיני: "זה לא סוד שיש לנו חילוקי דעות עם הממשל" | צילום: AP

 המאמר של פרידמן

הפרשן הבכיר תומס פרידמן, שנחשב מקורב לנשיא ארצות הברית ג'ו ביידן, פרסם בניו יורק טיימס מאמר תקיף בנוגע למדיניות הממשלה הישראלית. הוא טען כי ממשל ביידן בוחן אפשרות לשינוי כיוון דיפלומטי, לאחר עשרות שנים שבהן ארה"ב תמכה בישראל באופן בלתי מסויג. לפי המאמר, האמריקנים עלולים "לחשוב פעמיים" לפני תמיכה מדינית בישראל.

בטורו הבוקר פרידמן כתב כי בין ישראל וארה"ב הייתה "הבנה משותפת" שייתכן שביום מן הימים ניתן יהיה לפנות לפחות חלק מההתנחלויות - ולקדם רעיון של הקמת מדינה פלסטינית. הממשלה הנוכחית, לטענתו, באמצעות קידום המהפכה המשפטית, מוכיחה לאמריקנים כי התרחיש הזה מתרחק.

ג'ו ביידן (צילום: רויטרס)
מסרב להזמין את נתניהו לבית הלבן. ביידן | צילום: רויטרס

"בשל ההבנה המשותפת הזאת, ארה"ב כמעט תמיד הגנה על ישראל באו"ם ובבית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג מפני שורת החלטות", כתב פרידמן. "ממשלת ישראל עושה כעת הכול כדי להרוס את ההבנה הזאת שקנתה זמן. מאז השבעתו אישר נתניהו הקמת 7,000 יחידות דיור חדשות, כמעט כולן בעומק הגדה המערבית. הממשלה ביטלה את חוק ההתנתקות ואישרה למתנחלים פרועים לחזור להתנחלויות שפונו - בכך הפרה את ההתחייבות שניתנה לנשיא ג'ורג' וו. בוש".