מאחורי הקלעים של המגעים לפשרה: הנשיא הרצוג היה שותף והוביל את המאמצים להגיע לפשרה, בנוגע לחוק שמבטל את השימוש בעילת הסבירות, עד הרגע האחרון. אמש (שלישי) פרסמנו ב"המהדורה המרכזית" כי הנשיא טען בשיחות סגורות שנתניהו ואנשיו לא היו מוכנים להסכים על הקפאה מעבר ל-5 חודשים.

ברגע שנחת בארץ מביקורו בארצות הברית, נסע הרצוג ישרות לבית החולים תל השומר, ללא תיאום מראש, לשיחה דחופה עם רה"מ. הנשיא הגיע עם נוסח לחוק, שקרוב מאוד לעמדת הקואליציה אך גם משמר את מעמד היועמ"שית. הוא גם בא עם דרישה ברורה להקפאת חקיקה.

ראש הממשלה נתניהו ונשיא המדינה יצחק הרצוג (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
ראש הממשלה נתניהו ונשיא המדינה יצחק הרצוג, ארכיון | צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

הרצוג יצא מהשיחה עם נתניהו כשהוא סבור שניתן יהיה להגיע לפשרות בעניין נוסח החקיקה. עם זאת, הדרישה להקפאת סעיפי הרפורמה - נותרה ללא הסכמה. לאחר מכן הוא המשיך לדיונים אל תוך הלילה עם לפיד ואנשיו של של רה"מ.

בחמ"ל שהוקם בבית הנשיא לחצו יו"ר הסתדרות וראשי המגזר העסקי על הרצוג לעשות מעשה של הרגע האחרון. הרצוג תהה בפניהם: מה אני יכול לעשות חוץ מלשאת נאומים או להתפטר? מה יעזור לתת למישהו אחר לשבת במקומי?

לדברי הרצוג, ב-48 האחרונות, לפיד הושיט יד לפשרה, גילה אומץ ועשה מאמץ להגיע להבנות. הוא ציין כי גנץ היה זה שהקשיח את עמדות.

עד היום, בניגוד להבטחתו, הרצוג לא התבטא בפומבי ולא הטיל את האחריות לפיצוץ שיחות ההידברות על אף צד. הנשיא עוד מנסה להשאיר דלת פתוחה לסבב נוסף של שיחות.

היום שאחרי החקיקה: לפחות 4 ח"כים דורשים להתקדם רק בהסכמה

בקואליציה מסתכלים קדימה ומבינים שסבב החקיקה הבא לא יסתיים כמו הנוכחי. יותר ויותר גורמים מתנגדים להמשך חקיקה חד-צדדית.

בכירים בקואליציה מבהירים שביממה האחרונה, מאז שעבר החוק לביטול עילת הסבירות, הם קיבלו מסרים לפחות מארבעה חברי כנסת, שרוצים להתקדם מעתה והלאה רק בהסכמה.

כעת, כשיש ציר בתוך הקואליציה שסבור שעברת החוק היה הישג גדול לימין ומפה יש להתקדם אך ורק בהסכמה, מאפשר לנתניהו להדוף את הלחצים להמשך חקיקה חד-צדדית.