פרופ' עידית מטות סיפרה היום (שישי) ב"שישי בחמש" על החשש מביטול עילת הסבירות ומהמשך החקיקה וכיצד הם יפגעו בנושא הבריאות בישראל, אחרי שההסתדרות הרפואית שבתה השבוע במחאה נגד המהפכה המשפטית.

איך יראו הצעדים הבאים של מחאת הרופאים?

"אנחנו לא שקטים ולא שוקטים", אמרה מטות. "אנחנו מצטרפים לכל ההפגנות. כולנו ישנים עם מועקה כבדה. לי קשה לדבר ביום כזה ואני לא היחידה. אני תמהה איך כל המטופלים הפוטנציאלים בישראל, שהם כל העם, לא עומד ברחוב וצועק. זה לא עניין של ימין ושמאל".

מטות דיברה על ההשפעה הפוטנציאלית של המהפכה המשפטית בכלל ושל ביטול עילת הסבירות בפרט על הרפואה והבריאות בארץ. "לפני 3 חודשים אישה הגיעה ללניאדו לטיפולי פוריות. הם גילו שהיא לא נשואה ואמרו שלפי החוק הם לא יכולים לספק טיפולי פוריות למי שאינה נשואה. בג"ץ קבע שזה לא סביר בצורה קיצונית. זה נכון גם להיתר לביצוע להפלה, או לתנאים לאשפוז כפוי".

פרופסור עידית מטות בראיון לדני קושמרו (צילום: חדשות 12)
עידית מטות, ארכיון | צילום: חדשות 12

"זה קורה כבר עכשיו, גם במינויים", היא המשיכה. "חייבים שיהיה מישהו שיכול לבקר ולהעלות שאלות - האם הם מונו בגלל כישורים או קשרים?". עוד תקפה מטות את הליך החקיקה וטענה שהוא נעשה בזלזול. "אנחנו חומת המגן של המטופלים", הדגישה. "זה נשמע לא טוב אבל אנחנו פה כדי לטפל בכולם בצורה שוויונית. לא יגידו לנו שיהודים לפני ערבים או שאסור לטפל בלהט"בים".

איך את רואה את העתיד כאן?

"אני לא רואה עתיד כאן", היא הכריזה. "אני חושבת שהמדינה הזאת מתפרקת מערכיה. יורדים על אלה שעוזבים את הצבא וקוראים להם סרבנים. הם תרמו כל כך הרבה. אי אפשר שעם יחיה בארצו בלי דמוקרטיה. 

אז בעתיד תבחרי לא לחיות בישראל?

"הכול יכול להיות", מטות השיבה, וקולה נשבר. "בכאב לב, זה לא נושא פשוט עבורי. אבא נולד בארץ, אימא 'בוגרת שואה'. אני לא רוצה שהנכדה שלי תגדל באווירה שלנשים אין מעמד. אני לא הייתי רוצה לגדול במדינה של עריצים".