היועץ המשפטי לשעבר אביחי מנדלבליט התראיין אמש (שלישי) ל"המהדורה המרכזית" על רקע הדיון הדרמטי בבג"ץ על עילת הסבירות בהרכב מלא של 15 שופטים - וטען כי הדיון הוא "תעודת כבוד לבית המשפט העליון". לדבריו, החוק הוא לקיחת "כלי מרכזי של השופטים שעלול לשלול את העצמאות של בית המשפט והייעוץ המשפטי לממשלה". גם ד"ר אביעד בקשי, ראש המחלקה המשפטית בפורום קהלת, הגיע לאולפן והתייחס לאפשרות שבג"ץ יפסול את החוק: "זו תהיה שבירת כלים מצידה של הרשות השופטת, זה יכול להוביל לשבירת כלים הדדית". 

הדיון בבג"ץ - סיקור N12 

מנדלבליט: "אין מנוס מלפסול את החוק"

בריאיון באולפן לצידו של ד"ר אביעד בקשי מפורום קהלת, אביחי מנדלבליט שיבח את בג"ץ על קיום הדיון ואופיו: "אני חושב שהשאלות באמת ניתנו על הצד הטוב ביותר". בנוסף, הוא חיזק את עמדת היועמ"שית על ביטול החוק של הקואליציה, וטען כי "אין מנוס מלבטל את החוק". הוא הסביר כי עצמאות בית המשפט העליון והייעוץ המשפטי לממשלה הוא "כלי חיוני", והחוק עלול לפגוע בכך: "לקחו למנתח את האיזמל ונתנו לו מסור, כמו לפני מאה שנה. הסכנה הכי גדולה הוא נושא המינויים והפיטורים שיכולים לשלול את העצמאות של אותם גופים". 

אביחי מנדלבליט בריאיון (צילום: חדשות 12)
מנדלבליט: "אין מנוס מלפסול את החוק" | צילום: חדשות 12

"רק הרשויות המשפטיות מהוות מנגנון איזון", הסביר מנדלבליט. "זה לא משנה איך נקרא החוק, הוא מאפשר כלים שפוגעים בעצמאות הגופים". הוא המשיך לתקוף את נוסח החוק ואמר כי "נותנים לשרים להיות מעל החוק. הנוסח הנוכחי חוצה את הרף". כמו כן, הוא טען שעדיף השגת פשרה לפני הפסיקה, ושיבח את השופטים: "הם מקצועיים ועצמאיים, כל פסיקה תהיה מקובלת עליי לחלוטין גם אם אני חושב אחרת".

ד"ר בקשי: "בית המשפט הפך שליט אבסולוטי"

ראש המחלקה המשפטית בפורום קהלת, ד"ר אביעד בקשי, הזהיר מפני תרחיש שבו בג"ץ יחליט לפסול את החוק: "זה יוביל להתנגדות מאוד בעייתית". הוא אף ביקר את התנהלות בית המשפט העליון ואמר כי הוא "הפך שליט אבסוליטי" שלא כפוף לשלטון החוק: " אם בית המשפט לוקח לעצמו אתה סמכות לפסול את הנורמה החוקתית העליונה במדינה, המשמעות היא שהריבונות נמצאת לא אצל העם באמצעות נבחריו - אלא אצל בית המשפט".

ד"ר אביעד בקשי (צילום: חדשות 12)
פסילת החוק? "יוביל להתנגדות מאוד בעייתית, לשבירת כלים הדדית". ד"ר אביעד בקשי | צילום: חדשות 12

שמחה רוטמן מול ששופטי בג"ץ (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
הדיון בבג"ץ אתמול - שנמשך יותר מ-13 שעות. יו"ר ועדת החוקה רוטמן מול שופטי העליון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בנוסף, בקשי התייחס לדבריו מהדיון בבג"ץ של עו"ד אילן בומבך שמייצג את הממשלה, שטען כי "מגילת העצמאות נכתבה בחופזה". לטענתו, לא כך הבין את הדברים מפיו של בומבך: "הוא דיבר בכבוד על מגילת העצמאות. השאלה היא אם המגילה צריכה להפוך למסמך על-חוקתי שבו לבית המשפט יש בלעדיות פרשנית". לטענתו, המגילה היא "האני מאמין של המדינה", אך אינה מסמך על-חוקתי.

אילן בומבך מול שופטי בג"ץ (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
אילן בומבך מול שופטי בג"ץ | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בקשי הבהיר כי צריך לעשות כל מאמץ כדי להגיע לפשרה בנושא המהפכה המשפטית: "כואב לי על כל רגע שהפשרה לא מגיעה, מה שראינו בדיון הייתה התנגשות רכבות - הדבר הכי רחוק מפשרה". כמו כן, הוא סירב לקבל את הטענה שפורום קהלת היו מעורבים בקידום החקיקה: "אני לא מקבל את האמירה הזאת".

הפסיקה הסופית של בית המשפט העליון בדיון צפויה להגיע בתוך כארבעה חודשים, ואחת מהאפשרויות היא שהחוק ייפסל. מי שתומכת בביטול החוק היא היועמ"שית גלי בהרב-מיארה, וזאת בשל "פגיעה אנושה ביסודות המשטר הדמוקרטי".  לדברי היועמ"שית, התיקון פוגע קשות בעקרונות דמוקרטיים שונים, ובהם הפרדת הרשויות, זכות הגישה לערכאות ושלטון החוק.

_OBJ

בדיון, ייצג את חברי הממשלה עורך דין פרטי - אילן בומבך. לטענתו, בית המשפט לא מוסמך להתערב בחוקי יסוד. "ממשלת ישראל סבורה שאין בכוחו של בית המשפט הנכבד לשים עצמו עליון על הריבון בישראל ולנכס לעצמו סמכות ביקורת על חוקי היסוד, שהם קודקודה של הפירמידה הנורמטיבית במערכת המשפט הישראלית", כתב לבג"ץ. "אין לבית המשפט סמכות לנכס לעצמו סמכות ביקורת על חוקי יסוד".