במקביל ליום השיבוש, ולקראת ההפגנה הצפויה בנתב"ג היום (שלישי) אחר הצהריים, היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה קבעה כי מותר להפגין בנמל התעופה - בשל היותו מרחב ציבורי. יחד עם זאת הבהירה כי מאפייניו הייחודיים של המתקן "צריכים לבוא לידי ביטוי במסגרת האיזונים הקונקרטיים שיש לערוך ביחס לזמן, מיקום ואופן ההפגנות במקום".

לקריאת המכתב המלא - לחצו כאן

במכתב ששלחה עו"ד אביטל סומפולינסקי, המשנה ליועמ"שית, למזכיר הממשלה בנושא הפגנות בנתב"ג - בהמשך לבקשת הממשלה בישיבתה שלשום - נכתב כי "הדין אינו אוסר הפגנות בנתב"ג". עוד נמסר כי "נקודת המוצא היא שנתב"ג הוא מרחב ציבורי - במקומות שבהם יש גישה לכל צד מהציבור, ועל כן לכל אדם הזכות לחופש הביטוי וההפגנה גם במרחב זה".

עוד כתבה כי אין למנוע כניסה של אדם לנמל התעופה בגלל שאין לו כרטיס טיסה. "יש לאפשר למשטרה ולרשות שדות התעופה מרחב פעולה ליישם את האיזונים האמורים בשים לב לנסיבות הקונקרטיות, ולפעול בהתאם למיטב שיקולי דעתם המקצועי והמבצע, כפי שנעשו עד כה. הדבר נכון גם ביחס לטיפול במקרים של אי-עמידה של המפגינים בתנאים שנקבעו להפגנה והפרות חוק אחרות ככל שיהיו, וזאת בשים לב לסמכויות של הגורמים המקצועיים בשטח ולהלכות שנקבעו לעניין זה".

המחאה בנתב"ג (צילום: יוסי זליגר, TPS)
מחאה בנתב"ג בשבוע שעבר | צילום: יוסי זליגר, TPS

״בשבועות האחרונים אנשי המחאה איימו שהם ישתקו את מדינת ישראל, שהם יעלו שלב נוסף בהפרת החוק״, ענה בתגובה השר בן גביר. ״ואכן, היום הם חצו את כל הגבולות והקווים האדומים. למנוע מאמבולנסים לעבור ולהגיע ליעדם - זה סיכון חיים של אנשים בנתיב תחבורה. אני דורש מהיועצת המשפטית לממשלה: תפסיקי לתקוע מקלות בפעולות האכיפה של המשטרה״.

גם השרה רגב ענתה ליועמ״שית, וטענה: ״אני אשנה את החוק״: ״נתב״ג אינו קניון ולא מרחב ציבורי, הוא נכס לאומי אסטרטגי המחייב התנהלות רגישה ומורכבת אל מול אתגרי התעופה השוטפים ואתגרי התעופה במצבי חירום. ציפיתי מהיועמ״שית לאפשר את ההתנהלות התקינה של המתקן ולא לתת יד לפורעי החוק״.

המחאה בנתב"ג צפויה להתקיים בשעה 16:00, וכבר הבוקר המשטרה פיזרה עשרות מוחים שהפגינו בטרמינל 3. בהודעה שמסרה משטרת נתב"ג נמסר כי היא "שבה ומדגישה כי לא תותר מחאה בתוך הטרמינלים ויש לממש את זכות המחאה במקומות שהוקצו לכך מטעם רשות שדות התעופה". זמן קצר לאחר פרסום המכתב, מפקד מחוז מרכז ניצב אבי ביטון אישר בחתימתו את התנאים לקיום המחאה שם, "וזאת בהתאם לייחודו של נמל התעופה והסכנות הצפויות בעת התרחשות אירוע חירום בשטחו". לאחר מכן במשטרה קראו "בפני באי המחאה - גלו אחריות והשאירו את הצירים בנתב"ג והטרמינל זמינים לגופי החירום וההצלה".

במקביל, רשות שדות התעופה סיימה להיערך להפגנה ולכך שמשעה 16:00 ועד חצות צפויים לעבור בנתב"ג כ-30,000 נוסעים: "בשל האירועים יתכנו שינויים בלוח הטיסות ובטרמינלים מהן ייצאו. מומלץ לנוסעים להתעדכן מראש, ומוקדם, מול חברות התעופה ובאתר רש"ת לגבי שעת הטיסה והטרמינל ממנה תצא".

המחאה בנתב"ג (צילום: יוסי זליגר, TPS)
כך נראתה ההפגנה בנתב"ג בפעם הקודמת | צילום: יוסי זליגר, TPS

ברשות גם הדגישו את החשש ממקרה של מעבר משגרה לחירום בעת ההפגנה, וקראו להימנע מחסימות במקום: "כי בשיתוף המשטרה הגדירו ציר תנועה שיהיה פתוח למקרי חירום חסימת דרכי הגישה לנתב"ג והכבישים בתוך שדה התעופה, ולא משנה מה הסיבה, עלולה להסתיים באסון ובקטסטרופה בינלאומית. אסור לחסום את נתב"ג".