לאחר שבסוף השבוע האחרון ראש הממשלה בנימין נתניהו סרב שוב להתחייב שיציית לפסיקת בג"ץ אם יפסול את ביטול עילת הסבירות, יו"ר הכנסת אמיר אוחנה התראיין אמש (שבת) ב"פגוש את העיתונות" והתחמק גם הוא מתשובה ברורה בעניין. על אף הביקורת, אוחנה הביע הסתייגות מהדרך בה שר המשפטים יריב לוין ניסה להעביר את החקיקה וטען שהיה עליהם להעביר אותה באופן הדרגתי ובהסכמה רחבה יותר. 

"יריב לוין חבר טוב ואידיאולוגית אנחנו באותו מקום", אמר. "היה ראוי, לפני שיוצאים לדרך החשובה הזאת, לדבר עם גורמים רבים יותר בליכוד ובקואליציה, לקבל עוד רעיונות. במרחק 9 חודשים, כשמה שיש בידינו זה רק עילת הסבירות… ראוי היה לעשות דברים בשיתוף רחב יותר. להביא את הכל בחבילה אחת במושב אחד זה קשה מידי, היה צריך לדרג".

שר המשפטים יריב לוין (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
"היה ראוי לעשות את הדברים בשיתוף רחב יותר" | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

אוחנה התייחס לאפשרות שבג"ץ יבטל את ביטול עילת הסבירות ובדומה לראש הממשלה בנימין נתניהו, סרב להתחייב שיציית ואמר שהדבר "לא רלוונטי לכנסת". "רוב חיי הבוגרים, הייתי איש מערכת המשפט", אמר. "תמיד כיבדתי כל פסיקה, גם כשלא מצאה חן בעיניי. כל חיי גם בית המשפט העליון נמנע מהתערבות בחקיקת יסוד. אני חשוב שראוי ששני הדברים הללו יישמרו". 

יו"ר הכנסת אף התייחס לדבריו לפיהם "הכנסת לא תקבל בהכנעה את רמיסתה" וטען שיש חקיקה שיוכלו להעביר כדי להתנגד לפעולות של בג"ץ. כדוגמה, אוחנה חזר על הרעיון של הקמת בית משפט לחוקה. "אם יש בית משפט שקובע הלכה למעשה שיש חוקה, למרות שכידוע אין, ומרשה לעצמו לפסול מכוחה חקיקה - אז אולי ראוי שיהיה בית משפט לחוקה כמו במדינות מערביות אחרות בעולם".

"רצח משפחת דוואבשה הוא מתועב, נפשע ותת-אנושי"

בשבוע האחרון התעוררב סערה סביב דבריה של ח"כ לימור סון הר-מלך ממפלגת עוצמה יהודית, שהשתתפה בכנס ארגון תרומות לרוצח עמירם בן-אוליאל, ששרף את משפחת דוואבשה בעודם בחיים, בטענה שהוא זכאי. "רצח משפחה דוואבשה מתועב, נפשע ותת-אנושי", אמר. "אני מגנה את הרצח. אצל חלק מהאזרחים ומהח"כים התעוררו ספקות באשר לאשמה של מי שהורשע. אצלי לא התעוררו. אני חושב ש120 ח"כים יסכימו שהרצח תת-אנושי, ואת זה לא תקבל בעניין רצח מהצד השני".

לימור סון הר מלך
ח"כ לימור סון הר-מלך בכנס למען הרוצח עמירם בן-אוליאל

עוד התייחס יו"ר הכנסת לדבריו בריאיון ל"ידיעות אחרונות", לפיהם הטענה שהוא אבא בזכות בג"ץ היא שקרית ולעובדה שזכויות להט"בים ניתנו במהלך השנים בעיקר בזכות פסיקות בג"ץ ולא בכנסת. "אמרתי את זה לגבי חיי הפרטיים, ואני עומד מאחורי הדברים", אמר. "אני מקבל את זה שבג"ץ קיבל החלטות שהטיבו את חיי להט"בים ושיש מי שנהנה מזה. האם המשמעות היא שצריך להעביר את מרכז הכובד מהציבור למערכת המשפט? תשובתי היא לא. הדבר החשוב ביותר שנעשה למען להט"בים הוא ביטולו של סעיף 351 (איסור על יחסי מין חד-מיניים) על ידי שולמית אלוני".

לקראת סופו של הריאיון, נשאל אוחנה על האפשרות שיו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ יצטרף לממשלה, ולא הביע התנגדות. "אני בעד ממשלות רחבות, אבל חשוב לזכור שזה בנוסף ולא במקום".