בת 25 נפצעה אמש (שבת) באורח קל לאחר שרכב הגיע למחלף ארלוזרוב באיילון ודרס מפגינים במהלך המחאה נגד המהפכה המשפטית. היא פונתה לבית החולים איכילוב. בתיעוד מהמקום נראה רגע הדריסה - ולאחריו מפגינים עפים לשולי הכביש. הרכב עצר, והנהג עוכב לחקירה. החשוד שוחרר במהלך הלילה לביתו בערבות עצמית. מחקירתו לא עלה החשד לכוונה בדריסת או פגיעה במפגינים.

מפרטי החקירה עולה כי ברכב הדורס היו בן שישב בכיסא הנהג ואביו. הבן, נהג חדש, סיפר לחוקרי התנועה של מחוז ת"א כי נלחץ מכך שהמפגינים חסמו את הכביש, וביקש להתחלף עם אביו. בעת החילוף, האב ככל הנראה לחץ בטעות על דוושת הגז. בהמשך לממצאי חקירתו של הנהג, חקירת האירוע תימשך בהיבט התעבורתי.

במערכת הפוליטית מיהרו להתייחס לאירוע הדריסה. רה"מ נתניהו על הדריסה: "מגנה בחריפות כל צורה של אלימות, קורא לכולם לפעול באיפוק ולשמור על החוק". חה"כ יסמין סאקס פרידמן (יש עתיד) האשימה שהדורסים הם בוחרי ליכוד. "כששרה מורה לנהג שלה לדרוס מפגינים, מה הפלא שגם הבוחרים שלה עושים זאת. אחלה דוגמא אישית", כתבה בטוויטר. 

"הנהג המנוול שביצע את פיגוע הדריסה נגד המפגינים באיילון לא פעל בחלל ריק. מאחוריו עומדים פוליטיקאים מסיתים מהקואליציה שהתירו את דמם של המפגינות והמפגינים. הם אחראים לדריסה לא פחות מהדורס", צייצה יו"ר העבודה מרב מיכאלי. 

לאחר שהסתיימה ההפגנה בקפלן, פתחו המוחים בצעדה לעבר ביתו של יו"ר הכנסת אמיר אוחנה, שאמר השבוע בנאומו כי "הכנסת לא תקבל בהכנעה את רמיסתה". שוטרים פינו בכוח מפגינים מהמקום, בנוכחות פרשים. ההפגנות חודשו גם מול ביתו של השר וסרלאוף מעוצמה יהודית, שמתגורר בצפון העיר - וגם שם השוטרים פינו בכוח את המוחים. 

 

 

הפגנה מול ביתו של אמיר אוחנה (צילום: גיל לוין)
הפגנה מול ביתו של אמיר אוחנה, הערב | צילום: גיל לוין

האומן המרכזי שהופיע הערב בקפלן הוא שלום חנוך, וגם ראש השב"כ לשעבר יובל דיסקין נאם. כשעלה לבמה, אמר חנוך: "בלב שלם ואוהב, אני מצרף את קולי ואת עצמי בקריאה לחופש ושוויון בארצנו, הארץ שלנו".

הפגנה נגד המהפכה המשפטית, רמת השרון (צילום: עילאי קוריאנסקי)
הפגנה נגד המהפכה המשפטית, רמת השרון | צילום: עילאי קוריאנסקי

 

הפגנה נגד המהפכה המשפטית, נס ציונה
הפגנה נגד המהפכה המשפטית, נס ציונה
הפגנה נגד המהפכה המשפטית, בית השיטה (צילום: ניר דפנא)
הפגנה נגד המהפכה המשפטית, בית השיטה | צילום: ניר דפנא
הפגנה נגד המהפכה המשפטית, רחובות (צילום: גלעד פירסט)
הפגנה נגד המהפכה המשפטית, רחובות | צילום: גלעד פירסט
הפגנה נגד המהפכה המשפטית, קפלן תל אביב (צילום: איתן סלונים)
קפלן, הערב | צילום: איתן סלונים

מארגני המחאה מסרו כי "האיומים המאפיוזים של ממשלת ישראל ויו"ר הכנסת הם הרס מוחלט של עקרון שלטון החוק והפרדת הרשויות במדינת ישראל, הממחישים כי בישראל מכהנת ממשלה מסוכנת ולא לגיטימית".

הפגנה נגד המהפכה המשפטית, חיפה (צילום: מחאת הסטודנטים והסטודנטיות)
הפגנה נגד המהפכה המשפטית, חיפה | צילום: מחאת הסטודנטים והסטודנטיות

ראש השב"כ לשעבר פונה לראשי מערכת הביטחון: "אתם המחסום האחרון"

בנאומו פנה דיסקין לראשי מערכת הביטחון, הרמטכ"ל, המפכ"ל, וראשי השב"כ והמוסד: "החוקים שאתם כפופים אליהם קובעים מפורשות שאתם נתונים למרות הממשלה כולה ולא רק לשר הממונה. לכן, בגלל הכפיפות לממשלה, אין עליכם חובה לקבל אישור להיפגש עם שרים כדי להביא בפניהם את הערכות המצב שלכם ולשתף אותם בכל מידע אחר שתחשבו שחיוני שהשרים יידעו. זו לא רק זכותם אלא חובתם של השרים לשמוע מכם ישירות את מצב הדברים", אמר דיסקין.

 "אתם משרתי ציבור, וחובתכם היא לציבור", המשיך ראש השב"כ לשעבר דיסקין. "במצבים בהם תגיעו למסקנה כי חיוני לשתף את הציבור במידע שאין מניעה לפרסמו, עליכם להביאו לידיעת הציבור. אל תסתפקו בהנחיות בעל פה מהדרג הפוליטי. דרשו לקבל כל הנחייה רגישה כשהיא מנומקת ובכתב".

דיסקין פנה בדבריו גם לוועדה למינוי בכירים בשירות המדינה. "עליכם לקבוע כי מועמד לתפקיד בכיר במערכת הביטחון שיכפור בעקרון הכפיפות להחלטות בית המשפט ולהנחיות היועצת המשפטית לממשלה — אינו כשיר למילוי תפקיד בכיר בכלל ובמערכת הביטחון בפרט! אתם ממש המחסום האחרון לפני קריסת מדינת ישראל הדמוקרטית, היהודית ברוח ערכי מגילת העצמאות!", חתם.

אלפי מוחים הגיעו גם לנקודת הסיום של "צעדת הצפון" בתל חי. עמי דרור, ממובילי המחאה, אמר: ״הנחישות של מגני תל חי לפני 103 שנה היא הנס שבגללו אנחנו עומדים כאן היום. מדינת ישראל נקנית בייסורים. כאן קבורים 8 מגנות ומגני תל חי. מאחורינו נפלו 12 עשר הצנחנים מגדוד 9255 במלחמת לבנון השניה. כולנו עומדים כל כתפיהם של ענקיות וענקים אשר בנו את מדינת ישראל, ומורשתנו היא להמשיך להיאבק". 

בנוסף להפגנה הערב, מתנגדי המהפכה המשפטית יקיימו גם הפגנה "שתעסוק בהגנה על שופטי בג"ץ" ביום שני בערב בירושלים מול מבנה בית המשפט העליון בבירה. "אל מול האיומים וההסתה מצד הממשלה, עם ישראל ייצא בהמוניו ויעניק לשופטים את הביטחון לפסוק את המובן מאליו, לא לחוקים דיקטטוריים, ולא להרס הבסיס של מדינת ישראל - מגילת העצמאות", מסרו ב"כוח קפלן".

הפגנה נגד המהפכה המשפטית, הרצליה (צילום: אריאל טנקוס)
הפגנה נגד המהפכה המשפטית, הרצליה | צילום: אריאל טנקוס

הרחובות שנחסמו לתנועה בתל אביב:

  • רחוב קפלן  מרחוב אבן גבירול עד דרך מנחם בגין לשני הכיוונים.
  • צומת קפלן דרך מנחם בגין ייחסם לצפון ולדרום (כולל השיקועים).
  • רמפות גשר השלום נסגרו לצפון ולדרום (לא תהיה אפשרות לרדת לכביש 20).
  • צומת יגאל אלון - השלום נחסם למערב.
  • נחסם צומת יגאל אלון- תוצרת הארץ (כלי הרכב יופנו לרחוב תוצרת הארץ).
  • נחסם צומת השלום- תוצרת הארץ (כלי הרכב יופנו מזרחה).
  • צומת השלום - עליית הנוער נחסם למזרח.
  • צומת יגאל אלון - השלום נחסם לדרום.
  • צומת יגאל אלון - תובל נחסם לצפון.
  • צומת יצחק שדה - המסגר נחסם לצפון.

 

מוקדם יותר היום, עצרה המשטרה את יואב אנדרמן, תושב תל אביב ופעיל המחאה בחשד להשחתת פני מקרקעין. זאת בשל המחאה שהוביל נגד שכנו, השר וסרלאוף מעוצמה יהודית - שכללה בין היתר תליית שלטים ברחבי השכונה. הוא שוחרר אחרי זמן מה. בשעות הצוהריים הגיעו מוחים מחוץ לביתו של השר, והתפתח עימות בינם לבין שוטרים שהיו במקום. מפגין אחד נעצר.  

בסביבתו של פעיל המחאה מספרים כי עם ביקור השוטרים ילדיו היו המומים, וגם הוא התקשה להבין מדוע נעצר. "אתה צריך לבוא איתנו לתחנה", אמר השוטר לאנדרמן. על השאלה "למה", השיב: "תליית שלטים שעשית". אנדרמן תיעד את השוטרים ושאל בהפתעה: "מה הבעיה עם תליית השלטים?" השוטר השיב "השחתת פני מקרקעין". מי שהזמין את המשטרה היה ככל הנראה השר וסרלאוף או מישהו מסביבתו.

ביום שישי, הגישה הממשלה באמצעות עורך הדין אילן בומבך, שמייצג אותה באופן עצמאי, את תגובתה לעתירות נגד חוק ביטול עילת הסבירות לקראת הדיון בבג"ץ ביום שלישי הקרוב. במסמך בן 90 העמודים טענה הממשלה כי על בית המשפט להימנע מהתערבות בחוקי יסוד ואף הזהירה כי פעולה זו "עלולה להביא להיפוך סדרי שלטון". לקריאת התגובה המלאה

"ממשלת ישראל סבורה שאין בכוחו של בית המשפט הנכבד לשים עצמו עליון על הריבון בישראל ולנכס לעצמו סמכות ביקורת על חוקי היסוד, שהם קודקודה של הפירמידה הנורמטיבית במערכת המשפט הישראלית", נכתב בתגובה. "אין לבית המשפט סמכות לנכס לעצמו סמכות ביקורת על חוקי יסוד".

ביום חמישי תומכי הרפורמה המשפטית הפגינו מחוץ לבית המשפט העליון, בקריאה לשופטי בג"ץ שלא להתערב בהחלטת הממשלה לבטל את עילת הסבירות.

הפגנת תומכי הרפורמה המשפטית בירושלים (צילום: N12)
הפגנת תומכי הרפורמה המשפטית בירושלים, השבוע | צילום: N12
הפגנה נגד המהפכה המשפטית, קפלן תל אביב (צילום: איתן סלונים)
ההפגנה בקפלן, השבוע ה-36 | צילום: איתן סלונים
הפגנת תומכי הרפורמה המשפטית בירושלים (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
הפגנת תומכי הרפורמה המשפטית בירושלים, השבוע | צילום: אייל מרגולין, פלאש 90
הפגנת תומכי הרפורמה המשפטית בירושלים (צילום: N12)
הפגנת תומכי הרפורמה המשפטית בירושלים, השבוע | צילום: N12
הפגנת תומכי הרפורמה המשפטית בירושלים (צילום: יואב דודקביץ', TPS)
הפגנת תומכי הרפורמה המשפטית בירושלים | צילום: יואב דודקביץ', TPS

בהפגנה נאמו מספר שרים כחלק מההפגנה, בהם בצלאל סמוטריץ', מאי גולן וגלית דיסטל-אטבריאן. חלקם קרא בימים האחרונים לתומכי הרפורמה להגיע: "כל שוחר דמוקרטיה מימין ומשמאל שבאמת חושב שהעם הוא הריבון ולא קומץ שופטים חייב להגיע", מסרה שרת ההסברה דיסטל-אטבריאן ברשתות החברתיות לתומכיה ופנתה לשופטי העליון, "אתם לא תתערבו בהכרעה שלנו, העם, בקלפי".