החקיקה נמשכת: ועדת החוקה, חוק ומשפט התכנסה היום (שלישי) לדיון על הצעת החוק לצמצום עילת הסבירות, כחלק מהרפורמה המשפטית של הקואליציה. ההצעה אושרה ברוב של 9 חברי כנסת, מול 5, שני חברי כנסת מהאופוזיציה נכחו בדיון ולא השתתפו בהצבעה. 

מהומות בוועדת החוקה פרצו מספר פעמים במהלך הדיון. "מדובר במחטף", צעקו חברי האופוזיציה ליו"ר הוועדה רוטמן, שהורה על תחילת ההצבעה מבלי שהמשנה ליועמ"שית, גיל לימון, קיבל את זכות הדיבור. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הגיע לדיון ובירך על תוצאות ההצבעה: "זה צעד ראשון ובעקבותיו יבואו צעדים נוספים".

יו"ר יש עתיד יאיר לפיד ויו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ הוציאו הודעה משותפת. "אנו עדים לדריסה מוחלטת של הכנסת ושל הדמוקרטיה", מסרו השניים, שקראו לנתניהו לא לעלות את החוק להצבעה. "אפשר גם אחרת - אפשר להגיע להסכמות, אפשר לעשות שינויים במערכת המשפט למען אזרחי ישראל ולא למען עריצות הרוב ומינויים מושחתים".

"פגיעה בשלטון החוק"

לאחר התערבות הייעוץ המשפטי של הכנסת רוטמן נתן ללימון את רשות הדיבור. "איך יכולת לסתום לו את הפה? הוא המומחה בנושא", קראו חברי האופוזיציה לרוטמן. לימון הסביר את התנגדותו להצעה: "היא לא נותנת מענה לפגיעה בשלטון החוק. זו מבחינתנו השאלה המרכזית שעל הפרק. החובה של הממשלה לנהוג בסבירות תבוטל כשהחוק יעבור".

"ביטול עילת הסבירות יפגע הן ביכולת של יועצים משפטיים לשמור על שלטון החוק והן ביכולת של בתי המשפט לעשות כן", המשיך לימון. "היא תפגע בערכים דמוקרטים בסיסיים, כמו תקינות פעילות המנהל, טוהר המידות של השירות הציבורי, שלטון החוק ואמון הציבור". לדבריו, אין מקום לקידום החוק.

שמחה רוטמן וגלעד קריב (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
קריב לרוטמן: "חיילי צה"ל בג'נין - ואתה באמוק. ניתוק מוחלט". ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

החוק הוצג בדיון אתמול בנוסח המקורי שלו, ולפיו לא יהיה ניתן לפסול החלטות של נבחרי ציבור בהתבסס על עילת הסבירות. בניגוד להצעה המרוככת - בית המשפט לא יוכל לבטל גם החלטות של ראשי ערים.

לקריאת נוסח החוק המלא

מהלך הדיון

בתחילת הדיון החל ויכוח בין חברי האופוזיציה לרוטמן, לאחר שלטענתם המשנה ליועמ"שית גיל לימון נשאר מחוץ לדיון. "זה לא מקובל", צעקה לעברו חברת הכנסת קארין אלהרר. "אתם קצת התרגלתם לאירוע שאתם עושים בכנסת כפי שאתם רוצים. אתם רוצים לעשות ככה גם ברשות השופטת. לא נבחרתם לשם כך - אתה יו"ר הוועדה, לא יו"ר המדינה".

חבר הכנסת גלעד קריב הוסיף: "אתמול הכשרנו חוק שחיתות מהדרגה הראשונה, ביזוי מוחלט של הכנסת". הוא גם תקף את יו"ר הוועדה רוטמן על כך שהדיון מתנהל בזמן המבצע בג'נין: "אתה נמצא במצב קשה של שיבוש כל מצפן מוסרי שיש לך. כאילו המצפון שלך עלה לטיסה ולחץ על כפתור 'מצב טיסה'. ניתוק מוחלט. חיילי צה"ל בג'נין - ואתה באמוק".

חה"כ רוטמן השיב לחברי האופוזיציה: "עילת הסבירות היא עניין מאוד ערכי. במדינה דמוקרטית החלטות צריכות להתקבל על ידי ערכי נבחרי הציבור, ולא על ידי אדם שלא נבחר וכופה את הערכים שלו על הציבור".

אביחי מנדלבליט  (צילום: עובדה)
מנדלבליט על החקיקה: "זאת הפיכה משטרית, רוצים לרסק את מערכת המשפט". ארכיון | צילום: עובדה

פרופסור יואב דותן, שנחשב לשמרן מבחינה משפטית, התנגד להצעת החוק. "אני מבין ששמי עלה באופן תדיר בדיוני הוועדה", אמר דותן. "הצעת החוק בעייתית מאוד בעיניי. ביקרתי את דוקטרינת הסבירות אבל הצעת החוק הנוכחית היא לשפוך את התינוק עם המים". לדבריו, זו הצעה גורפת שלא נעשתה "ברצינות".

 בכניסה למשכן לקראת הדיון, כמה בנות מעמותת "בונות אלטרנטיבה" לא הורשו להיכנס עם חולצות אדומות. אחת מהן, שלבשה חולצה עם כיתוב "אני ואת נשנה את העולם" - נאלצה להפוך את החולצה כדי לקבל רשות כניסה.

היועץ המשפטי לממשלה לשעבר, אביחי מנדלבליט, התייחס בראיון לכאן רשת ב' לחוק הבא במסגרת הרפורמה: "הממשלה תיקח את הסמכויות הפליליות מידי היועמ"שית, ותפקיד אותן בידי תובע כללי אחר שהיא תבחר. ככה אנחנו מרסקים את הרשות השופטת, מדובר בהפיכה משטרית. הממשלה רוצה להשמיד את המערכת הזאת ולהקים מערכת שתהיה נאמנה פוליטית".

אתמול התקיים דיון סוער בוועדה, שבו חה"כ גלעד קריב צעק לעבר רוטמן: "לא נאפשר לך מחטף חקיקתי. לא נאפשר את הביזיון הזה של בליץ חקיקה בשם שלנו. יושבים פה אנשים שצריכים לדבר ודעתם צריכה להישמע. אתה חצוף ובריון". לאחר שקריב הוצא מהאולם, רוטמן השיב לו: "אני מחוקק כי זה הדבר הנכון והדמוקרטי לעשות. למרות ההתנגדות בפוזיציה, זה לא מוריד את הרצון או הצורך לחוק".