המצור על רחוב עזה: החיים בשכונה היוקרתית בירושלים הפכו בחודשים האחרונים לסיוט. הרחוב הראשי בשכונת רחביה שבו מתגורר ראש הממשלה נחסם לתנועה בממוצע פעמיים-שלוש בשבוע, בעקבות הפגנות מתוכננות ולעתים רק בשל חשש מהן. החסימות נמשכות שעות ארוכות, במקרים מסוימים משעות הבוקר המוקדמות ועד הערב מבלי שתושבי השכונה יוכלו להשתמש בתחבורה הציבורית.

תושבת הרחוב נעמה קורא מספרת על השינויים שחלו בשכונה: "בשבועות מתוחים חוסמים את הרחוב שלוש פעמים בשבוע ואוטובוסים לא מגיעים. היה מקרה שבו לא נתנו לי להגיע חזרה הביתה כי לבשתי חולצת מחאה. חיכיתי עד שהצמידו לי שוטר שילווה אותי עד לדלת הבית". קורא אומרת שפספסה את האוטובוס כמה פעמים כי עצרו אותה בעקבות שיירת ראש הממשלה ולא הציעו מסלול חלופי שהאוטובוס יוכל לעבור דרכו. "החסימות קורות גם כשאין הפגנות. שאלתי את השוטרים במספר הזדמנויות שונות: 'למה אתם חוסמים את הרחוב?' והם ענו לי: 'יש היערכות להפגנה'. זה קורה גם בימים שאין תכנון להפגנה בכלל", מציינת קורא, "אני יודעת את זה מפני שאני מעודכנת מכל קבוצות המחאה ובכל זאת סוגרים את הרחוב".

המשטרה חוסמת את רחוב עזה בירושלים
"אי אפשר לחנוק סתם כך ציר מרכזי כמו רחוב עזה". המשטרה חוסמת את רחוב עזה במרץ השנה

מיה פוגל מתגוררת גם היא בשכונת רחביה סמוך לרחוב עזה ומספרת כי "בשבועיים האחרונים היו שש פעמים חסימות של הרחוב בשכונה. אנחנו צריכים לנחש שתנועת האוטובוסים הופסקה, ובתור סטודנטים אין לנו פתרון חלופי לתחבורה הציבורית". פוגל מעידה כי יש מקרים שבהם המשטרה משאירה את המחסומים על הכביש ועל המדרכה לאורך כל הלילה. "בשבוע שעבר רחוב עזה המשיך להיות חסום עד לשעה שבע בבוקר למוחרת ההפגנה כי המחסומים לא נאספו".

מי שסובלים במיוחד מהמצב הם בעלי העסקים בשכונה שמדווחים על פגיעה משמעותית בהכנסות. אפרים ברזני הבעלים של "קפה אפרים" מתאר: "אני מתנגד למה שקורה בשכונה, החסימות ברחוב עזה הן על בסיס שבועי ולפעמים יומיומי וזה פוגע לנו קשות בפרנסה". ברזני מעיד כי החסימות גורמות לאנשים לא להגיע. "זה גורם ישירות לכך שאין עבודה. אנשים לא יכולים לשתות קפה או לשבת במסעדה", הוא אומר ומזהיר: "חייבים למצוא פתרון הגיוני יותר שלא יעצור לתושבים פה את החיים ולא יסגור את הברז על בתי הקפה והמסעדנים".

ההפגנה סמוך לבית רה"מ בירושלים (צילום: N12)
"זה לא קשור לשאלה האם אדם בעד או נגד ההפגנות". הפגנה מול בית ראש הממשלה בפברואר השנה | צילום: N12

יאיר דנציגר, בעלים ושותף ב"קפה יהושע" מתאר כי "לפעמים יש חסימות 'עיוורות' מבלי להפעיל שיקול דעת. חוסמים תושבים שלא משתתפים בהפגנות. אי אפשר לחנוק סתם כך ציר מרכזי כמו רחוב עזה". דנציגר מוסיף כי העמדה הפוליטית כלל לא משנה בסבל השכונתי. "זה לא קשור לשאלה האם אדם בעד או נגד ההפגנות", הוא אומר, "החסימות במקרים מסוימים כבר לא קשורות לשום דבר. לפעמים חוסמים אנשים מלעבור את הכביש ולהגיע לבית הקפה. ברגע שלא נותנים לאנשים לחצות את רחוב עזה מצד אחד לצד שני זה מרגיש כמו התעללות דה פקטו". דנציגר מצפה מהמשטרה לייעל את החסימות כך שיאפשרו את החיים בשכונה לצד ההפגנות: "מצופה מהמשטרה להפעיל שיקול דעת ולייצר חסימות 'נושמות'. אנחנו מספיק שנים ברחוב כדי להיות חזקים ויש לנו גב כלכלי, אבל עבור חלק מהעסקים זה גזר דין מוות".

השבוע נפגש מפקד תחנת מוריה במחוז ירושלים שלומי בכר עם נציגי התושבים והסביר להם על הפעולות שהמשטרה נאלצת לעשות. ל-N12 נודע כי יחד עם גורמי מקצוע נוספים, נעשית חשיבה מחודשת על מנת לייעל את נושא החסימות לטובת התושבים. מנגד, במשטרת ישראל מבהירים כי המשטרה תמשיך לעמוד ברף האבטחה הנדרש. כדי לשפר את הנגישות של החסימות, הוקמה קבוצת וואטסאפ של השיטור הקהילתי יחד עם התושבים, בה מתפרסמים עדכונים על החסימות הצפויות. גורמים במשטרת ירושלים מסבירים כי המשטרה פועלת כדי לצמצם למינימום האפשרי את הפגיעה בתושבים, אך מנגד קיימים קווים מנחים ופעולות שחייבות להתבצע במסגרת אבטחת ראש הממשלה.