ראש עיריית יוקנעם סימון אלפסי, שמכהן בתפקיד 34 שנים, מקדם תוכנית בנייה נרחבת על קרקעות בבעלות בנו, בתו, וקרובי משפחה נוספים בשכונת "רמת השניים". במהלך 7 שנות תכנון הבנייה הוא לא טרח לספר בוועדה, שהוא עומד בראשה, על כך שהוא נמצא בניגוד עניינים.

יוקנעם פרחה מאוד בתקופתו של אלפסי כראש העירייה, במיוחד אזור ההיי-טק. אך ייתכן ומשך הזמן על הכיסא הפכו את יוקנעם לעיר של משפחת אלפסי. בית העלמין קרוי על שם אימו, בכיכרות מנציחים אימרות שלו. "לא ברור. מי חושב לבנות על שטח כזה? מי שמכיר אותו בטוח לא. אז כשבאים ואומרים לך, 'תראי, אלה בעלי הקרקע' - זה מטריד", אמרה יעל הזה, תושבת העיר ומתנגדת לתוכנית הבנייה.

ראש העירייה והקרקעות המשפחתיות (צילום: חדשות 12)
ראש העירייה בישיבה: "התוכנית באישורי ובהסכמתי" | צילום: חדשות 12

אלפסי בישיבה: "התוכנית הזו בהסכמתי.  לא ארשה לאף אחד להגיד עליה לא"

כבר שני עשורים שתושבי יוקנעם והארגונים הירוקים מנסים להציל את עמק השלום והשטחים הפתוחים שסובבים אותו מפני התפשטות הבנייה. הם הפגינו, ומחו לא פעם בניסיון לשמר את הטבע והנוף הירוק של העיר. בשנת 2016 נרשמה הצלחה. רוב השטח ניצל, אבל בתוכנית הכוללת של העיר, נקבע שעל 400 הדונמים הסמוכים לעיר תוקם מתישהו בעתיד שכונה בשם רמת השניים. עם מאות יחידות דיור, מבני ציבור ועוד.

אז, בישיבת המועצה, ראש העירייה, ביקש להרגיע."ברגע שיש מחאה, הרבה יותר קל לבוא ולהגיד 'חבר'ה, זה לא קורה עכשיו, תירגעו, זה קורה עוד מלא זמן ו'תתנגדו ברגע שצריך להתנגד'. וכך ממסמסים או מנסים למסמס את המחאה. לא האמנתי לו אז, כי ידענו שממשיכים לבנות את התוכנית", אמר אילן הראל, ממטה המאבק להצלת עמק השלום.

היוזמים, נציגי משרד הבינוי והשיכון נפגשו ותכננו הכול ביחד עם העירייה, שרצתה את התוכנית הזאת. בישיבה שנערה באוגוסט 2020, נשמע אלפסי אומר: "התוכנית הזו על דעתי, בהסכמתי, הכול. אני לא ארשה לאף אחד להגיד לא לתוכנית שאני עובד עליה 5 שנים".

ראש העירייה והקרקעות המשפחתיות (צילום: חדשות 12)
אילן הראל, ממטה המאבק להצלת עמק השלום | צילום: חדשות 12

"התוכנית מתאימה לה, אולי זה יותר קל מאשר להתמודד עם פרויקטים של התחדשות עירונית. התוכנית פשוט הייתה מתחת לראדר, לא יכולתי לעקוב אחריה, עקבתי רק כשזה פורסם באתר של מנהל התכנון", ארה ליאורה חי, מתכננת ערים ומתנגדת לתוכנית הבנייה. "אלפסי כל הזמן אומר 'רק מי שבקו הראשון נלחם על השטחים'. כי זה מפריע לכם, פה, הדבר הזה. הוא רק שכח להגיד שלמשפחה שלו יש שטח בשטחים שהוא רוצה לבנות", הוסיף הראל.

כבר ב-2017, בזמן שאלפסי היה מעורב בתכנון שכונת רמת השניים, בנו צחי, בתו דניאלה, ועוד כמה קרובי משפחה החליטו להשקיע בדיוק שם. הם הקימו קבוצה שרכשה קרקע במקום בתקווה שהתוכנית המפורטת תאושר בהקדם ויוכלו לבנות עליה. כל המלצה או השפעה של האב על אחוזי הבנייה או כמות היחידות בקרקע יכולה להיות שווה מיליונים לבני משפחתו.

עוה"ד ענת באור פרל, מומחית בדיני תכנון ובנייה, הסבירה: "במקרה הספציפי יש איסור מפורש שקבוע בחוק, שאוסר על הימצאות בניגוד עניינים אישי. הוא אמור קודם כול ליידע על כך בכתב או בעל פה. ההודעה על ניגוד העניינים האישי הזה צריכה להירשם בפרוטוקול". ליאוריה חי, מתכננת ערים ומתנגדת לתוכנית הבנייה, אמרה: "מעולם לא שמעתי אותו אומר שיש לו ניגוד עניינים ושהוא לא דן בתוכנית".

ראש העירייה והקרקעות המשפחתיות (צילום: חדשות 12)
צחי אלפסי, בנו של ראש העירייה | צילום: חדשות 12

צחי אלפסי, בנו של ראש העירייה, עובד כמשווק נדל"ן עבור חברות בנייה שונות ברחבי הארץ וגם ביוקנעם. "רכשתי את הקרקעות בכסף מלא, מכספי האישי", אמר צחי. "אני אזרח מן השורה, כמו שבן אדם קונה קרקע למגורים, ויש לו חלום לבנות בית, גם לי יש את הזכות לרכוש בשביל חלום אישי שלי, אני לא מבין מה הבעיה. זו תוכנית שהתפרסמה. אני לא רואה בזה שאבי מפתח את התוכנית בעייתיות, כי לא עשיתי שום דבר שהוא בעייתי. למיטב ידיעתי משרד השיכון מפתח את התוכנית הזאת. יחד עם אבי? אני לא מה שאני יודע".

שנה וחצי בלבד אחרי שילדיו וקרוביו של אלפסי נרשמו כבעלי חלק מהשטח, התוכנית המפורטת כבר הייתה מוכנה להפקדה בוועדה המקומית לתכנון ובנייה ביוקנעם. אבל אז, אבא שלהם, יושב ראש הוועדה, החליט, ללא הסבר, להעביר את התוכנית לדיון בוועדה המחוזית. "אני לא הצלחתי להבין, זה חלק מההתנגדות שלי, כי יוקנעם הוסמכה כוועדה עצמאית עם מעמד מיוחד, שיש לה הרבה מאוד חופש פעולה", אמרה חי.

מתכנן המחוז יהונתן-כהן ליטאנט התרעם: "התוכנית הזאת בכלל לא הייתה אמורה להגיע לוועדה המחוזית, הייתה צריכה להידון בוועדה המקומית. זה מאוד מטריד אותי שככה תהליכים עובדים, וזה סוג של משחק". לדיון הבא אלפסי לא טרח להגיע, ומנגד, לא חשף את ניגוד העניינים שלו. אורי אילן, יושב ראש הוועדה, הופתע. "בוא נגיד שזה לא מקובל שראש עירייה ומהנדס עיר שלא מגיעים בכלל למחוזית להצגת תוכנית שכזאת", טענה עו"ד פרל.

לפני חודשיים התוכנית הועברה לעיריית יוקנעם כדי שתעלה הסתייגות או התנגדות, ואז התברר שלעירייה יש עמדה ברורה לגבי תוכנית הבנייה. "הסתייגויות העירייה היו ברמה של להזיז לפה, להזיז לשם, לא ברמה עקרונית. הם מאוד מאוד רוצים שרק יקצרו להם את התהליך כדי לאשר את הבנייה", סיפרה הזה.

ראש העירייה והקרקעות המשפחתיות (צילום: חדשות 12)
ליאורה חי, מתכננת ערים ומתנגדת לתוכנית הבנייה | צילום: חדשות 12

על המסמך, שעוסק בין היתר בקרקעות של ילדיו, חתם סימון אלפסי רק בכתב ידו, ללא חותמת או שם מפורש. בחודש שעבר דנה מועצת העיר בהצעה לסדר שעסקה בהתנגדות לתוכנית הבנייה. במשך 20 דקות רצופות אלפסי הקפיד לשמור על הסוד המשפחתי ודאג להוריד את נושא הבנייה מהפרק. "העירייה החליטה שהתוכנית הזאת תעבור לוועדה מחוזית. זה גוף שיש מסביבו כל המשרדים. אני מבקש להוריד את ההצעה מסדר היום", אמר ראש העירייה, כאשר במקביל משתתף בישיבה פנה אליו: "כי אם זה יהיה בוועדת משנה שלנו, אנחנו לא נאשר".

ראש העירייה מגיב על הטענות

אתה מכיר את תוכנית "רמת השניים"?

"אני מכיר את ה... לא מכיר אותה מתכנון".

החתימה הזאת, היא שלך?

"כן".

איך אתה חותם על תוכנית כשלילדים שלך יש מגרשים שם?

"התוכנית הזאת כבר עשר שנים מנוהלת, לפני ולפני".

לא נכון. ב-2016 עברה תוכנית, זה לא עשר שנים. אתה יודע שזה אסור לך? זה ניגוד עניינים.

"לא! אני, קודם כול, עשיתי דבר שאף אחד לא עושה. אמרתי, העירייה... לא, הוועדה של העירייה לא תנהל את זה. כי אני לא רציתי כי יש פה שטחים פרטיים, ואני לא רציתי"...

אז למה לא אמרת באף ישיבת מועצה "כל המשפחה שלי קנתה שם שטחים"?

"רגע, למה אני צריך להגיד את זה?".

כי אתה מקדם תוכנית כרגע...

"לא, אני לא מקדם אותה".

אתה חתום על ההסתייגויות?

"אני מחוייב לחתום על... זה... מתי חתמתי על זה?".

עכשיו, חודש שעבר.

"על ההסתייגויות של התוכניות?".

כן. אז אתה מעורב בתוכנית שבה יש קרקעות למשפחה שלך.

"אני יכול רק להגיד לך, כשמהנדס בא אליי ומביא לי תוכנית... כשהוא מביא לי תוכנית, כשמביא לי תוכנית לחתום עליה, אני בכלל לא חשבתי".

למה לא באת לוועדה המחוזי, כשהפקידו את התוכנית

"לא רוצה, לא רציתי. כי אני חשבתי שמאחר והחלטתי לא להיות מעורב בזה, אני לא רוצה להיות מעורב".

אז למה הילדים שלך עושים כסף מהקרקעות?

"זכותם. רגע, למה הילדים שלי צריך להעניש אותם?".

כי אתה יושב ראש ועדת תכנון ובנייה. 

"לא. אני לא דן בתוכנית. אני לא יכול להגיד לילדים, הבן שלי הוא בן 50, הוא יכול לעשות מה שהוא חושב. נו, אז מה?".

ראש העירייה והקרקעות המשפחתיות (צילום: חדשות 12)
ראש העירייה סימון אלפסי | צילום: חדשות 12

לפי התוכנית המפורטת, בשטח של משפחת אלפסי וחבריהם ניתן לבנות 13 יחידות דיור. ערך השטח בלבד כבר שילש את עצמו ועוד צפוי לעלות. בחודש הבא ייערכו הבחירות וסימון כבר הודיע שלא יתמודד בבחירות הקרובות. ראש העיר שייבחר יצטרך לבדוק שוב את תוכנית הבנייה, ולהחליט אם לקדם או להקפיא אותה.

תגובת עו"ד רונן סויסה, שמייצג את בני משפחת אלפסי: "רכישת הקרקע בוצעה כדי שהדור הבא ימשיך להתגורר ביישוב ואין פסול ברכישת קרקע ביישוב. אב המשפחה סימון לא ידע על הרכישה, שנעשתה ביוני 2017, כמה חודשים לאחר אישור התוכנית הכוללנית, כשהקרקע במצב מושבח ולאחר שהתב"ע אושרה. להערכתנו יחלפו שנים עד לאישור הסופי של התוכנית ולאפשרות מימושה בפועל".

תגובת ראש העירייה סימון אלפסי: "סימון אלפסי פעל במשךש 35 שנות כהונתו כדי לקדם את העיר ולהרחיב את גבולות השיפוט שלה. הליכי תכנון שכונת רמת השניים כללו פרסום כחוק, באופן שכל מאן דהוא היה יכול לדעת כי השכונה מיועדת לפיתוח למגורים. הדיונים התנהלו בוועדה המחוזית בלבד, באופן שלראש העירייה לא היו כל מעורבות או נגיעה להליכי התכנון או להחלטותבעל הפקדת התוכנית. ילדיו רכשו כדין קרקע פרטית, לאחר שהיה יודע כי מתוכננת שכונה למגורים. ראש העירייה הקפיד שלא לציין בפני כל גורם תכנוני שלבני משפחתו יש חלק קטן בקרקע כדי להימנע מכל השפעה או מעורבות על הליכי התכנון של היזמים ועל הליכי הדיון של הוועדה המחוזית".