מזכיר הממשלה יוסי פוקס איים שאם לא יהיו הסכמות במגעים בבית הנשיא, הכנסת תמנה לוועדה לבחירת שופטים 2 נציגי קואליציה במקום שאחד מהם יהיה מהאופוזיציה. בתגובה, הציבו אתמול (שלישי) ביש עתיד אולטימטום דומה. הממשלה יכולה לעשות זאת כי הכלל הזה נחשב נוהג ואינו כתוב בחוק. מה המשמעות אם האיום יתממש?

הרפורמה המשפטית - כל מה שצריך לדעת על תכנית לוין

בוועדה לבחירת שופטים יש 9 חברים: שני שרים (אחד מהם שר המשפטים), שני חברי כנסת, שני חברי לשכת עורכי הדין ושלושה שופטי ביהמ"ש העליון (אחד מהם נשיא העליון). לפי נוהג שמתקיים מאז שהוקמה הוועדה – מתוך נציגי הכנסת אחד מהאופוזיציה ואחד מהקואליציה.

כדי למנות שופט לביהמ"ש העליון דרוש רוב של 7 מתוך 9 חברי הוועדה. לכן, גם אם שני נציגי הכנסת יהיו מהקואליציה – לשופטים החברים בוועדה יש וטו במינוי שופטי עליון, בדומה למצב כיום. עם זאת, על מנת למנות שופטים למחוזי ולשלום – דרוש רוב רגיל, ובמובן הזה מינוי 2 חברי קואליציה עשוי להיות משמעותי.

ועדיין, גם לגבי בחירת שופטים לעליון – מינוי 2 חברי קואליציה יכול להשפיע. אם לקואליציה יהיו גם שני שרים וגם שני חברי כנסת, והם יהיו מתואמים עם נציגי הלשכה כמו בתקופת השרה לשעבר שקד, אז מספיק שהם משכנעים את אחד השופטים - והם יכולים לקדם מינוי שופט לעליון. עם זאת, לרוב השופטים מאוחדים בדעתם.

אחד מהקואליציה ואחד מהאופוזיציה - נוהג אבל לא חוק

בעבר עלו טענות משפטיות שמתוך 2 חברי הכנסת, הנוהג שאחד הוא מהקואליציה והשני מהאופוזיציה הוא מחייב. כלומר, שלמרות שזה לא מוסדר בחקיקה, עדיין יש נוהג שמחייב לבחור נציג מהקואליציה ומהאופוזיציה.

יאיר לפיד
יאיר לפיד

הטענה הזאת נטענה בשתי עתירות - אחת כשנציגת האופוזיציה הייתה מישראל ביתנו, אך אחרי כן הם הצטרפו לקואליציה. העתירה השנייה הייתה כשבממשלת האחדות (נתניהו-גנץ) לא בחרו נציג מהאופוזיציה, אלא שניים מהקואליציה. שתי העתירות נדחו בעניין הזה.

לפני יומיים, איים מזכיר הממשלה יוסי פוקס בתגובה לציוץ של ח"כ אלקין שאם לא יהיו הסכמות בבית הנשיא, ימונו לוועדה שני נציגי קואליציה. אתמול בתגובה ביש עתיד הציבו אולטימטום כמעט זהה ומהופך – שאם ימונו שני נציגי קואליציה לוועדה, הם יפרשו מהשיחות.

אתמול פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" על החשש שהעלה הנשיא הרצוג בתוך חדר המו"מ. הנשיא הביע חשש מפני אי-הסכמות שיובילו לפיצוץ המגעים. הרצוג אמר בין השאר לצדדים: "אני יכול להבין את לחץ הציבור, אבל בשביל זה יש מנהיגות".