יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל יחול עוד פחות משבוע והדיון הציבורי סביבו מעסיק לא רק את הממשלה אלא את כל החברה הישראלית. בחלק מהטקסים המרכזיים במרכז הארץ מפיקי הטקס ואנשי משרד הביטחון נתקלו בסירובים של משפחות שכולות לשיתוף פעולה. המשפחות הודיעו כי כחלק ממצב הרוח הלאומי זו אינה השנה שבה היו רוצים להיות בחזית.

שתי משפחות הודיעו כי הן לא רוצות להדליק אבוקות זיכרון במהלך הטקסים. משפחה אחת סירבה למעמד המכובד בטקס יום הזיכרון בכותל, בהשתתפות הרמטכ"ל ונשיא המדינה. משפחה נוספת סירבה לכך בטקס יד לבנים בעיר תל אביב. 

הר הרצל, יום הזיכרון תשפ"ב (צילום: אלישיב רקובסקי, TPS)
הר הרצל, יום הזיכרון תשפ"ב | צילום: אלישיב רקובסקי, TPS

עוד בנושא - סיקור N12

אלו אינן המשפחות היחידות שסירבו לקחת חלק ולהדליק אבוקות זיכרון, ישנם מקרים נוספים של סירובים לקחת חלק פעיל באירוע. בשני המקרים סיבות המשפחות השכולות הן אישיות ולאומיות גם יחד. שתיהן הציגו הסברים הקשורים גם למצב האישי או המשפחתי אך גם הבהירו כי יש לכך קשר למצב הרוח הלאומי ולתחושה שזו לא השנה שבה הם היו רוצים להיות בחזית ובחלון הראווה.

על פי סקר "אולפן שישי" של מכון מדגם מנו גבע בשיתוף ipanel שאותו פרסמנו אתמול (שישי). הציבור נשאל את השאלה שנמצאת במרכז השיח הציבורי ומעסיקה הן את הממשלה והן את החברה הישראלית: האם לדעתכם שרים צריכים להגיע לבתי העלמין ביום הזיכרון? 46% חושבים שעליהם להגיע, ו-39% חושבים שעליהם לא להגיע.

דברים אלו מגיעים לאחר שכ-8,000 משפחות שכולות פנו לארגון יד לבנים כדי למנוע את הגעתם של נבחרי הציבור לבתי העלמין ביום הזיכרון. יו"ר הארגון יד לבנים אלי בן שם סיפר על החששות מהתפתחות של אלימות בטקסים: "יש בתי עלמין שיגיעו אליהם פוליטיקאים שלא עשו צבא והמשפחות כבר הודיעו שאם יגיעו - הם יחטפו ביצים בכניסה". על אף הקריאות של המשפחות השכולות, שרים הודיעו ליו"ר יד לבנים כי ישתתפו בטקסים כמתוכנן.

בעקבות כך הודיעה השרה מאי גולן כי לא תשתתף בטקס יום הזיכרון לחללי צה"ל בבית העלמין בראשון לציון ביום שלישי. בפוסט שכתבה בעמוד הטוויטר שלה, היא טענה שלא תגיע לטקס, מכיוון שבאותו יום היא נוכחת בארה"ב ב"מסע הסברה חשוב ואינטנסיבי למען עם ישראל". כאמור המשפחות היו נגד הגעתה לטקס בטענה שלא שירתה בצה"ל.