אחרי ניצחון האופוזיציה - מה הלאה? ההצבעה אתמול (רביעי) בכנסת על מינוי הנציגים לוועדה לבחירת שופטים, וכישלון הקואליציה לאחר שרק נציגת האופוזיציה, חה"כ קארין אלהרר, נבחרה לוועדה – מהווה ללא ספק נקודה תפנית. רה"מ נתניהו, שר המשפטים לוין וראשי המפלגות יצטרכו להחליט לאן מועדות פניהם – ומה יקרה עם המהפכה המשפטית. N12 עושה סדר בתרחישים הצפויים.

התרחיש הסביר: הקואליציה בוחרת נציג לוועדה לבחירת שופטים

בתוך 30 יום תתכנס מליאת הכנסת, כפי שקובע התקנון, להצביע על מועמד נוסף לוועדה לבחירת שופטים – לאחר שמקום אחד של חבר כנסת אוייש על ידי חה"כ אלהרר מיש עתיד. נכון לעכשיו, ראשי סיעות הקואליציה לא הודיעו על מועמד מוסכם וייתכן שכמה חברי כנסת יציגו את מועמדותם. בתוך כך, גורמים באופוזיציה הודיעו שהנציג השני יהיה מהקואליציה, כפי שסיכמו בשיחות בבית הנשיא. אולם, לא מן הנמנע שגם באופוזיציה יחליטו "להטריל" ויציגו מועמד נוסף, אך הסיכוי שייבחרו שני נציגי אופוזיציה לוועדה הוא קלוש עד אפסי.

לאחר ההצבעה, שר המשפטים יריב לוין יצטרך להחליט, במסגרת הסמכויות המוקנות לו, אם לכנס את הוועדה לבחירת שופטים או לא.

בשבוע הבא ביום שלישי יתקיימו הבחירות ללשכת עורכי הדין ואז לוין יידע אם ייבחר המועמד שנוח יותר לקואליציה - אפי נווה, ואז ייקל עליו לקדם מהלכים בוועדה לבחירת שופטים. או שמא ייבחר עמית בכר, שמתנגד בתוקף למהפכה המשפטית - ולמעשה יקשה על לוין לקדם מהלכים בוועדה. 

ראש הממשלה נתניהו מצביע לוועדה לבחירת שופטים (צילום: רויטרס)
ראש הממשלה נתניהו מצביע למועמדים לוועדה לבחירת שופטים | צילום: רויטרס

סיכוי גבוה: השיחות בבית הנשיא לא מתחדשות

ראש האופוזיציה יאיר לפיד ויו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ הצהירו אתמול על הקפאת שיחות ההידברות בבית הנשיא בגלל הניסיון של נתניהו לדחות את מועד ההצבעה. "נתניהו מנע את הקמת הוועדה לבחירת שופטים, ושם קץ להעמדת הפנים שפניו להידברות. בלי וועדה לבחירת שופטים, לא נגיע לבית הנשיא", אמר לפיד וגנץ הוסיף: "עד שלא תהיה ועדה אין טעם בשיחות בבית הנשיא".

לכן, במצב שבו השר לוין לא יכנס את הוועדה לבחירת שופטים, נראה שהדבר יוביל לפיצוץ השיחות ולהפסקת המגעים להגיע לפשרה על הרפורמה.

לאורך היממה האחרונה התבטאו חכ"ים ושרים בממשלה, תקפו את האופוזיציה וקראו לנתניהו לקדם חקיקה באופן עצמאי. אין ספק שמהלך כזה לא יאפשר את חידוש השיחות. גם בכירים באופוזיציה התראיינו הבוקר והביעו ספק בחידוש השיחות. 

החלה ההידברות בבית הנשיא על הרפורמה המשפטית (צילום: קובי גדעון , לע"מ)
ההידברות בבית הנשיא על הרפורמה המשפטית | צילום: קובי גדעון , לע"מ

סיכוי נמוך: השיחות בבית הנשיא מתחדשות

במצב כזה יחליטו ראשי האופוזיציה לשוב לשולחן המשא ומתן. זאת, גם בהינתן העובדה שהדרישה שלהם למנות נציגת אופוזיציה לוועדה לבחירת שופטים התממשה. כך, ייתכן שהצדדים יגיעו להבנות על חלקים מסוימים בתוכנית החקיקה – בתמורה לביטול הכוונה לחוקק חלקים אחרים.

תרחיש כזה עלול גם להוביל להתפטרותו של השר לוין, שהסכים לשיחות ההידברות – אך הביע רצון מועט להתפשר על סעיפי הרפורמה. להתפטרותו עלולה להיות השפעה גם על הרכב הקואליציה ועל שרידותה – שכן גם בתוך הליכוד וגם במפלגות אחרות בקואליציה הביעו נכונות לקידום חד-צדדי של החקיקה.

בנימין נתניהו ויריב לוין (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
האם השר לוין יתפטר? | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

סיכוי בינוני: הקואליציה מקדמת חקיקה חלקית של הרפורמה

לאחר שנציגת האופוזיציה התמנתה לוועדה וראשי האופוזיציה הקפיאו את השיחות, בקואליציה יכולים להודיע שהם יחוקקו באופן חד-צדדי סעיפים ברפורמה – כדוגמת צמצום עילת הסבירות וחוק היועמ"שים.

השרה גלית דיסטל אטבריאן, שהבטיחה כי הרפורמה תצא לפועל "כבר בשבועות הקרובים", כתבה בטוויטר על כוונת הקואליציה לחוקק בקרוב 3 חוקים מרכזיים: "לא בשיטת הסלמי, אלא במקשה אחת. 3 חוקים מרכזיים של הרפורמה יעברו ויעשו כאן שינוי היסטורי. זה היה אמור להתחיל מיד. לצערי הרב זה התעכב היום. ימין יקר, לנשום. זה עומד לקרות בשבועות הקרובים".

סיכוי נמוך: נתניהו יחליט על שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים

על רקע הלחץ מתוך מפלגתו, בימים האחרונים הבטיח נתניהו לחבריו בקואליציה לשנות את הרכב הוועדה לבחירת שופטים באופן חד-צדדי, כך פרסמנו אמש ב"המהדורה המרכזית". בנוסף, הוא הבטיח גם לקדם את צמצום עילת הסבירות וחוק היועמ"שים. לחלק מהאנשים הוא אף אמר שהדבר ייעשה "עוד במושב הזה", כאשר לא ברור אם המהלך יתחיל במושב הזה או גם יסתיים בו.

ישיבת ראשי הקואליציה (ארכיון)
אחד התרחישים: הקואליציה תקדם חקיקה חד-צדדית של סעיפים מהרפורמה

סיכוי נמוך: גניזה מוחלטת של הרפורמה

בתרחיש כזה, רה"מ נתניהו יודיע על השהייה, הקפאה או ביטול מוחלט של כוונת הקואליציה לקדם תוכנית לשינוי מערכת המשפטים. זאת, כפי שנכתב, יביא בסבירות גבוהה למשבר קואליציוני וגם בתוך הליכוד.