על רקע השבוע הפוליטי הדרמטי: בצבא שומעים היטב את הקריאות לאי התייצבות לשירות עם התגברות המחאה נגד חידוש חקיקת המהפכה המשפטית. אבל הקו שבו נוקטים שם כרגע ברור: לא מתעסקים בהצהרות, ומטפלים רק במעשים. בצה"ל גם פירטו מה יהיה רף הענישה במידה וחייל לא ייענה לקריאה להתייצב. בתוך כך, התייחס הרמטכ"ל היום (ראשון) לתופעת האיום בסרבנות על רקע המחאה ואמר ש"אין לנו את הרשות במציאות הנוכחית שלא להתייצב לכל אתגר ומשימה".  

צמרת הצבא עושה הפרדה בין עצומות, מכתבים וקריאות – לאי התייצבות בפועל. בהצהרות לא מתכוונים לטפל כאמור, אבל מבהירים – חייל, כולל חיילי מילואים מתנדבים, שייקראו לשירות ולא יגיעו – יטופלו

אם חייל יסרב לשירות בפועל, הוא עלול לפגוש בסל תגובות מצד הצבא. התגובה תנוע בטווח רחב שבין נזיפה, דרך הדחה ועד העמדה לדין שעשויה להסתיים בכלא. מפקדי יחידות צה"ל השונות מקפידים להיות עם היד על הדופק כל הזמן, ומנסים להבין לאן נושבת הרוח כדי להיות ערוכים.

כאמור, הרמטכ"ל נאם הבוקר בטקס חילופי מפקד פיקוד הדרום והתייחס בדבריו לאיומים באי התייצבות אם עילת הסבירות תתבטל סופית בכנסת. "הימים הללו מחייבים אותנו להתמקד במשימת הביטחון ובלכידות התומכת אותה, כך נהיה מוכנים לכל אתגר ובכל זירה", אמר. "אין לנו את הרשות במציאות הנוכחית שלא להתייצב לכל אתגר ומשימה". 

הרמטכ"ל הוסיף: "הלחימה בטרור לא מסתיימת במבצע אחד; היא מחייבת נחישות מבצעית והתמדה לצד חוסן של המדינה ואזרחיה". 

ההצבעה - והמחאה מול ביתו של גלנט 

השבוע הקרוב צפוי להיות דרמטי, בכנסת וברחוב. ביום שני אחר הצוהריים תיפתח מליאת הכנסת, שם יעלה בקריאה ראשונה החוק לצמצום עילת הסבירות. לפי ההצעה עליה הכנסת תצביע, בית המשפט לא יוכל לבטל החלטות של נבחרי הציבור, בהתבסס על עילת הסבירות.

מפגינים מול ביתו של גלנט (צילום: שיר טורם, פלאש 90)
מפגינים מול ביתו של גלנט, הלילה | צילום: שיר טורם, פלאש 90

הקואליציה אימצה את "מתווה סולברג", עליו כתב שופט בית המשפט העליון נעם סולברג, והייעוץ המשפטי התנגד בתוקף לקידום החוק שלטענתם מעורר קשיים ופוגע בערכים דמוקרטיים. ראשי המחאה מצידם הודיעו שאם החוק יעבור במליאה, הם יקיימו ביום שלישי "יום שיבוש" נרחב, שיכלול גם "הפגנת ענק" בנתב"ג.

אלפי בני אדם הפגינו הלילה מחוץ לביתו של שר הביטחון יואב גלנט במושב עמיקם שבצפון הארץ. המפגינים הגיעו למקום אמש סביב השעה 22:00, כחלק ממחאת "לילה לבן" שנמשכה עד לפנות בוקר. החל מחצות נחסמה הכניסה לעמיקם - מה שהוביל לפקקי ענק באזור. בעקבות כך, מפגינים צעדו רגלית לכיוון ביתו של שר הביטחון.

המשתתפים בהפגנה הלילה היו מילואימניקים מארגון "אחים לנשק", וכן גם שר הביטחון והרמטכ"ל לשעבר בוגי יעלון וראש השב"כ לשעבר עמי איילון. גם קציני צה"ל לשעבר בני העדה הדרוזית הגיעו להפגין, והניפו את דגל העדה. אמיר ח'ניפס, ממובילי המחאה בעדה הדרוזית, מסר: "אנחנו לפני דיקטטורה משיחית קיצונית. בן גביר, כהניסט ונער גבעות, מכתיב למשטרה את הקצב. מחאת הדרוזים באה מתוך כאב עמוק מול ממשלה גזענית וסכסכנית".

הרצי הלוי (צילום: גלעד קוולרצ'יק)
הרמטכ"ל הרצי הלוי. סל התגובות של הצבא ינוע בטווח רחב | צילום: גלעד קוולרצ'יק

שר הביטחון לשעבר בוגי יעלון נאם מול ביתו של גלנט: "אנחנו מגויסים נגד איום פנימי - ממשלה שפועלת בזדון. אני מתבייש בך גלנט, מתבייש מאוד.  אני מכיר את ניר ברקת ואבי דיכטר שהיה פקודי - איך אתם לא מתביישים לא לעצור את נתניהו ולהוביל את המדינה לאבדון?"