גם השנה חלחל הוויכוח הפוליטי לטקס הזיכרון המשותף של פורום המשפחות השכולות הישראלי-פלסטיני עם צעקות, הפרעות וקריאות גנאי מחוץ למתחם הטקס. במהלך הלילה (שני) התייצבו כ-20 מפגינים פעילי ימין מחוץ למתחם הטקס בגני יהושע בתל אביב וניסו לשבש את נאומי המשפחות השכולות. הנוכחים המשיכו בטקס למרות קריאות הגנאי והגיבו במחיאות כפיים. כוחות משטרה מנעו מהמפגינים להתקדם לעבר האירוע עצמו.

ערבים ויהודים בטקס יום הזיכרון הישראלי-פלסטיני בגנ (צילום: איתי רון, פלאש 90)
ערבים ויהודים בטקס יום הזיכרון הישראלי-פלסטיני בגני יהושע | צילום: איתי רון, פלאש 90

"יש פה בערך 10 אלף איש, בהם גם אנשים דתיים עם כיסויי ראש", סיפרה אחת ממשתתפות הטקס ל-N12. "למרות ההפרעות לא הטקס לא נעצר ולא נפגע. מבעד לנאומים של המשפחות השכולות נשמעו מדי פעם צעקות כמו: "'שמאלנים בוגדים', 'בושה', 'יותר גרועים ממחבלים', 'שר**טות' או 'נוכריות מגרמניה' - וגם '64 מנדטים'".

נאצות וקללות בטקס "יום הזיכרון המשותף" (צילום: N12)
נאצות וקללות בטקס "יום הזיכרון המשותף" | צילום: N12

בין האנשים שהגיעו למחות נגד קיום הטקס המשותף היה גם פעיל הליכוד רמי בן יהודה. "החינוך וההסתה והתקשורת והאמונה באל קנא ונוקם מושכים כל מאמץ לפיוס אל תוך מערבולת האלימות", אמר יובל ספיר, ששכל את אחותו תמר בפיגוע בקו 5 ב-1994, על רקע הגידופים שהושמעו במגפונים מחוץ לטקס ונשמעו גם בו.

"בימים הראשונים אחרי שאיבדתי את בני הרגשתי את הצורך לנקום, עד שיום אחד הגיעו אלינו אנשים מהפורום", סיפרה על במת הטקס יוסרא מחפוז, ששכלה את בנה עלאא בשנת 2000 במחנה הפליטים אל ערוב.  "בהתחלה דחיתי על הסף כל אפשרות לשבת פנים מול פנים עם האויב שלקח את בני, אבל לאט לאט עם הזמן התחלתי להשתתף והפכתי לפעילה בפורום, הכרתי אנשים שבמצב שלי, ישראלים ופלסטינים. את הרצון לנקמה החליף הרצון לשלום ולעתיד טוב יותר. אני פונה לאימהות שצופות בי עכשיו, השכול הוא אותו שכול, הכאב הוא אותו כואב, היום אנחנו רואים יותר מתמיד למה צריך לפעול ביחד, מי ייתן וכולנו נחיה בשלום".

יואב גלנט בטקס יום הזיכרון (צילום: N12)
בג"ץ נגד עתירת גלנט: "יש לאפשר לפלסטינים להגיע" | צילום: N12

בטקס היו גם קטעים אומנותיים מאת נגן העוד וויסאם ג'אברין, קטע מוקלט של מרקוס ממפורד מלהקת ממפורד אנד סאנס, להקת רנא וקטע מוקלט של שיר בביצוע אפרת גוש אלי מגן ויהונתן גפן ז"ל, שהוקלט כשבועיים לפני הטקס.

הטקס מתקיים השנה למרות משוכה משמעותית שהציב בדרך שר הביטחון גלנט, שהחליט כי פלסטינים מיהודה ושומרון לא יוכלו להיכנס לטקס הזיכרון המשותף. סוגיה זו נפתרה אמש, לאחר שבג"ץ יצא נגד העתירה שהגיש שר הביטחון וקבע כי "יש לאפשר את מתן היתרי כניסה לישראל, בכפוף לבדיקה פרטנית ולהיעדר מניעה ביטחונית לכניסתו של מי מהמבקשים להיכנס".

שלושת השופטים קיבלו פה אחד את העתירה נגד החלטת גלנט. "החלטת שר הביטחון עומדת בניגוד לפסיקה קודמת של בג"ץ בנושא זה", פסק השופט עמית: "החלטתו ניתנה בניגוד להמלצת מתאם הפעולות בשטחים, שהוא הגורם המקצועי הרלוונטי".

_OBJ

"הניסיון של הממשלה באמצעות השר גלנט לפעול בדורסנות נגד בית המשפט והייעוץ המשפטי הוא ניסיון לחרחר מאבק נוסף בין הרשויות בישראל על גבן של משפחות שכולות", הדגישו בתנועת "לוחמים לשלום", שמובילה את טקס הזיכרון הישראלי-פלסטיני. "החלטתו של גלנט נועדה לפגוע באלו הקוראים לשלום ולתקווה".