המדינה הגישה היום (שני) את תגובתה לבג"ץ בנוגע לעתירה למימוש צווי ההריסה של ח'אן אל אחמר – שתלויה כבר כ-4 שנים. בתגובתה הדגישה המדינה כי העמדה של הדרג המדיני הייתה ונותרה שיש לפנות את הכפר. על כן, לטענתם, השאלה אינה "האם לפנותו", אלא "מתי" ו"איך" יש לעשות זאת. עוד צוין כי "שאלת העיתוי מושפעת מגורמים ביטחוניים ומדיניים רחבים".

התגובה הייתה אמורה להימסר אתמול, אולם המדינה ביקשה לדחות אותה לצורך דיון אצל רה"מ על רקע ההתנגדות של השרים בן גביר וסמוטריץ'. עם זאת, נראה כי גם תוכן התגובה שהוגשה היום אינו משקף הביקורת שהשמיעו שרי הממשלה בשנים האחרונות בנושא.

נתניהו ובן גביר על רקע חאן אל אחמר (צילום: פלאש 90)
המדינה ביקשה לדחות את תגובה לצורך דיון אצל רה"מ בצל ההתנגדות בן גביר וסמוטריץ' | צילום: פלאש 90

הסוגיה הנפיצה נמשכת כבר שנים, כאשר פעם אחר פעם מבקשת המדינה לדחות את מועד תגובתה ולא מפנה את המקום. שופטי בג"ץ נענו ברוב המקרים לבקשות הדחייה, אולם בעת האחרונה נראה כי החליטו לשים קץ להתנהלות הדחיינית.

נזכיר כי לפני כשנה הוציאו השופטים צו על תנאי בעתירה וכתבו כי "אין מנוס עתה מעשיית צעד נוסף לקראת הכרעה". כמו כן, לפני כחודשיים וחצי, ולאחר בקשות דחייה נוספות, החליטו השופטים לקדם את הדיונים בעתירה שלב נוסף ולקבוע דיון לחודש מאי. עוד קבעו השופטים כי אם לא תימסר תשובה על אפריל, הם יקבלו את העתירה שדורשת לפנות את המקום.

ח'אן אל-אחמר (צילום: רויטרס)
ח'אן אל-אחמר | צילום: רויטרס

בג"ץ הביע מורת רוח במספר הזדמנויות. "דעתנו אינה נוחה כלל מהתנהלות משיבי המדינה", כתב השופט סולברג. "פעולות המשיבים עד כה מלמדות לכאורה כי נוח להם המצב הקיים: אחת לכמה חודשים תוגש בקשת ארכה, העותרת תתנגד לה, בית המשפט ייעתר לה, גם אם בחירוק שיניים, ועולם כמנהגו נוהג; 'להחליט שלא להחליט'. דרך פעולה זו, אולי אפשרית במקרים מסוימים, מחוץ לכותלי בית המשפט, אך אינה מקובלת עלינו; ודאי לא לאורך זמן כה רב".