הסכמות על חלק מהסוגיות ודחיית ההצבעה? גורמים בבית הנשיא סיפרו ל-N12 על הצעה שנידונה ולפיה יכריזו הצדדים על הסכמות על חלק מהסוגיות הנידונות. לפי ההצעה, הצדדים ככל הנראה הגיעו להסכמות בכל הנוגע לצמצום עילת הסבירות ועל חוק היועמ"שים, אך יש מחלוקת חריפה על המתווה שבו יוצגו. תוכן ההסכמות לא ידוע בשלב זה.

עם זאת, חרף ההכרזה על הסכמה, חקיקת הסוגיות הללו לא תתקיים אלא בעסקת חבילה כוללת, לכשיגיעו, אם יגיעו, להסכמות רחבות על כלל הסוגיות. התקווה של הצדדים היא שהסכמות רחבות יתקבלו רק בכנס הבא, כנס החורף, כך שבכנס הנוכחי של הכנסת לא יהיו הצבעות כלל על המהפכה המשפטית.

הרפורמה המשפטית - כל מה שצריך לדעת על תכנית לוין

יש לציין כי מדובר בהצעה בלבד בין אנשי בית הנשיא ונציגי המפלגות, ולא על הסכמה אופרטיבית של מהלך שבוודאות ייצא לפועל. ההיגיון מאחוריה הוא שהאופוזיציה תקבל ודאות שאין חקיקה לפחות על אוקטובר, ואילו הקואליציה תקבל הישג ראשון של הסכמה רחבה בנושאים שחשובים לה מתוך הרפורמה. הסכמה כזו סביב נושאים אלו עשויה לפתור כמה מחלוקות בקואליציה, לחזק אותה ולמנוע איומים מצד תומכי הרפורמה.

בבית הנשיא הבהירו כי נציגי הקואליציה והאופוזיציה, השותפים למשא ומתן, מעוניינים להמשיך את ההידברות הפתוחה והעניינית, כך שתביא להסכמות רחבות וארוכות טווח. "האחריות המוטלת עליהם גדולה במיוחד", הדגישו. "קל מאוד לפוצץ את ההידברות ואת השאיפה המשותפת להסכמה, אבל המחיר שמדינת ישראל ואזרחיה ישלמו יהיה כבד מנשוא ובלתי נסבל".

מהמחנה הממלכתי נמסר בתגובה: "אין כל הסכמות בבית הנשיא, ישנו מרחק בכל הנושאים. כך או כך לא יהיו כל הסכמות עד שיוצג פתרון לוועדה לבחירת שופטים שיבטיח שלא תהיה פוליטיזציה במינוי השופטים ובמערכת המשפט בכללותה". כמו כן, ביש עתיד מסרו כי התחייבו לשמור על הדמוקרטיה ועל עצמאות בית המשפט העליון ולא יוותרו על כך בשום מחיר.

ראשי המחאה נגד המהפכה המשפטית: "זו מכירת חיסול". לדבריהם, ההצעה שנידונה היא לא פשרה. "במקום הכרעה בסוגיה המרכזית - ועדה עצמאית ובלתי תלויה לבחירת שופטים, גנץ ולפיד נותנים יד להחלשת הביקורת השיפוטית ושומרי הסף בתמורה לכלום ושום דבר", מסרו. "אין פה שום הבטחה ליציבות הדמוקרטיה, המהלכים של ביבי לקוחים ישירות מפולין, ועצוב שהנשיא מעודד זאת. גנץ ולפיד, אין לכם סמכות למכור את הדמוקרטיה".

המחלוקות בקואליציה - סיקור N12

שיחות ההידברות על המהפכה המשפטית התחדשו אתמול בבית הנשיא בירושלים. המשא ומתן על החקיקה נמשך אחרי שמעט ירד מסדר היום, בשל האירועים הביטחוניים, וצוותי ההידברות מטעם המפלגות ניסו לקדם את המגעים לפשרה.

במהלך הפגישה, בה נכח נשיא המדינה הרצוג, נרשם עימות חזיתי נוסף בין הקואליציה לאופוזיציה - סביב אחד מסעיפי הרפורמה. עם סיום המועד האחרון שבו הממשלה קיוותה לשנות את החוק שקובע את הרכב הוועדה לבחירת שופטים, טען חבר המחנה הממלכתי זאת אלקין כי "בקואליציה נכנעו וצפויים לקיים את הבחירות לוועדה על פי החוק הקיים". מזכיר הממשלה יוסי פוקס השיב לו במתקפה חריפה, שאף היא עלולה להשפיע על המגעים בבית הנשיא.

"אני לתומי חשבתי שנציגי סיעתך בשיחות בבית הנשיא, מגיעים עם רצון אמיתי להגיע להסכמה על שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים ולא כדי 'לנצח את הקואליציה' והנה יצא המרצע מהשק", כתב מזכיר הממשלה בציוץ שנמחק מאוחר יותר. "תנוח דעתך שבהיעדר הסכמות במשא ומתן, ייבחרו שני נציגי קואליציה לוועדה והוועדה תכונס בפועל רק אם שר המשפטים יחפוץ בכך".

החלה ההידברות בבית הנשיא על הרפורמה המשפטית (צילום: קובי גדעון , לע"מ)
שיחות ההידברות בבית הנשיא על הרפורמה המשפטית | צילום: קובי גדעון , לע"מ

הנשיא הרצוג ניסה להוריד את גובה הלהבות והבהיר כי הקואליציה נעתרה לבקשתו שלא לדחות את המועד הקבוע בתקנון לבחירת נציגי הכנסת בוועדה לבחירת שופטים, כדי לאפשר את המשך ההידברות תחת חסותו. בציטוטים שפרסמנו אמש ב"מהדורה המרכזית", אמר בין השאר הנשיא לצדדים במהלך השיחות: "אני יכול להבין את לחץ הציבור, אבל בשביל זה יש מנהיגות".

"כל תהליך שאתה לומד בהיסטוריה לא בא בזבנג, זה תהליך ארוך של תן וקח, כאבים ופחדים ובסופו של דבר קבלת החלטות מנהיגותית", המשיך הנשיא הרצוג. "זה דורש מכם אומץ לדעת שלא כל דבר 'ייקוב הדין את ההר'".