השופטים במשפט נתניהו, שנוהגים בדרך כלל באיפוק מוחלט, השמיעו הפעם את עמדתם בצורה הברורה והנחרצת ביותר. לדברי השופטים, התביעה תתקשה מאוד להוכיח את סעיף השוחד בתיק 4000 - כך דווח אתמול (חמישי) בערב בחדשות 13. שיחת השופטים יצרה סערה פוליטית. 

"נכון לסיים את המשפט בהסדר טיעון", צייץ שר המשפטים לשעבר גדעון סער. "עתה מן הראוי שהתביעה תטה אוזן למסרים של בית המשפט ותגלה נכונות למו״מ כזה. האינטרס הציבורי במובנו הרחב הוא סיום הסאגה ארוכת השנים הזאת בהסדר טיעון".

 על הפרסום על אמירת השופטים הגיבו הערב בעיקר חברי קואליציה. שר התרבות והספורט מיקי זוהר צייץ: "היום כולם מבינים מה שאמרנו לכל אורך הדרך: לא יהיה כלום כי אין כלום". שר התפוצות עמיחי שיקלי כתב: "בסופו של דבר, כשהחברה שלנו פצועה משנאת חינם, מתברר שהכול עורבא פרח. לא שוחד, לא מרמה, לא פרשת צוללות ולא שוד הגז".

חזרה מאישום או הליכה להסדר טיעון - אלה התרחישים

מה האפשרויות שעומדות בפני היועצת המשפטית לממשלה כעת? N12 עושה סדר.

אפשרות אחת היא ללכת בכל זאת לגישור. היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, סירבה כבר מספר פעמים להצעת השופטים ללכת לגישור פלילי. בהליך כזה, שופט חיצוני שלא דן בתיק עוזר לצדדים להגיע להסדר טיעון. היועמ"שית כבר סירבה לאפשרות הזאת, אך הערת השופטים יכולה להוות לחץ נוסף ואולי להוביל לשינוי בעמדתה.

בנימין נתניהו, ארנון מילצ'ן (עיבוד: אייל מרגולין, AP / FLASH 90)
בשבוע הבא - עדות מילצ'ן תחל | עיבוד: אייל מרגולין, AP / FLASH 90

קיימת גם אפשרות להגיע להסדר טיעון ללא הליך גישור. עד כה ההנחה הרווחת הייתה שבמסגרת הסדר טיעון, ככל שיהיה כזה, ייזנח סעיף השוחד בתיק 4000 והאישום בהפרת אמונים בתיק 2000 - ונתניהו יורשע בהפרת אמונים בתיקים 1000 ו-4000. בהגעה להסדר התביעה מונעת סיכונים בתיק, ולכן ייתכן שהמסר של השופטים יגביר את הרצון של הפרקליטות ללכת להסדר טיעון.

היועצת המשפטית לממשלה יכולה גם להחליט על חזרה מהאישום בשוחד בתיק 4000. אם תעשה זאת, המשפט ימשיך להתנהל סביב האישומים בהפרת אמונים בתיקים 1000, 2000 ו-4000.

לחלופין, עו"ד בהרב-מיארה יכולה להתעקש להמשיך כרגיל, ולעמוד על האישום בשוחד בתיק 4000, לצד האישומים האחרים. עם זאת, כיוון שכל עדי התביעה המרכזיים בתיק 4000 כבר העידו, הסיכוי שדעת השופטים תשתנה במהלך המשפט הוא נמוך.