המתח שנוצר בחברה הישראלית מתנקז לאירועים הטעונים בשבוע הבא - טקס יום הזיכרון וחגיגות יום העצמאות. סוגיית ההיערכות לטקסי הזיכרון עלתה אתמול (חמישי) בישיבת הממשלה, שם התחדדה באופן ברור ההחלטה של ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון גלנט שלא לשנות דבר, ולהשאיר את הטקסים באותה מתכונת כבכל שנה – זאת למרות דרישת המשפחות להשאיר את הפוליטיקה בחוץ.

יום זיכרון בצל המחאה - סיקור N12:

"יהיו פרובוקציות, אני מבקש מכם לא להגיב ולא להתייחס", אמר גלנט בישיבת הממשלה. "אין מקום לזה ששר או ח"כ לא יוכלו לשאת את דבריהם בשם הממשלה או הכנסת". השר אקוניס הוסיף: "אני 14 שנה בטקסים האלה, מעולם לא אמרתי בנאום שלי דבר פוליטי או מפלגתי". שרת התחבורה רגב הגיבה לדבריו, "ברור, גם אני לא".

גם ראש הממשלה נתניהו דבק בעמדה זו, ואמר כי "הנופלים נפלו עבור כולנו, נכבד אותם בצורה מאוחדת. אנחנו אלה שמובילים את המדינה ואנחנו לא מתכוונים לשנות את אופי הטקסים. יהיו פרובוקציות, וזה מחייב מכולכם איפוק".

מזכירות הממשלה אמנם שלחה את שיבוצי השרים לטקסים ברחבי הארץ, אך חלק מהשרים עדיין לא אישרו באופן סופי הגעה. בשיחות עם חדשות 12, חלקם אמרו שיגיעו אך לא ינאמו, אלא רק יניחו זרים.

שיבוצי השרים בבתי העלמין ביום הזיכרון - הרשימה המלאה

יו"ר יד לבנים, אלי בן שם, סיפר כי שמע מהורים שכולים ברחבי הארץ שהם מתכוונים למחות בזמן טקסי הזיכרון. המוקדים שהוא מסמן הם כאלה בהם משובצים שרים שלא שירתו בצבא או שהתבטאו נגד מחאת הטייסים, ובהם ראשון לציון, נס ציונה, רעננה ובאר שבע.

למרות הבקשה של רגב לכנס את הוועדה לביטחון פנים בכנסת, זאת על מנת לתת סמכויות יתר למאבטחים בכניסה להחרים סממני מחאה, השר בן גביר לא מסכים לכך. לדבריו, "רק למשטרה יש את הרגישות לעמוד מול הורים שכולים", והמשטרה היא שצפויה למלא את המשימה – גם אם אינה מעוניינת בכך.

הר הרצל (צילום: אלישיב רקובסקי, TPS)
בית העלמין בהר הרצל, ארכיון | צילום: אלישיב רקובסקי, TPS

מוקדם יותר היום התקיימה ישיבת ממשלה חגיגית בשדרות, ובמקביל התקיימו שתי הפגנות מחוץ לה: אחת של תומכי הממשלה והרפורמה, והשנייה של מתנגדיה - שמלווה את השרים לכל מקום אליו הם הולכים. "רבותיי השוטרים, אנחנו בטוחים שגם לכם אין סבלנות לקבל את ההנחיות מהשר בן גביר", קרא אחד המפגינים.

עוד נערך היום טקס חגיגי במטה הארצי, במהלכו אמר השר בן גביר: "ממקבלי הדרגות והתפקידים שאני ממנה היום אני מצפה לממש את המדיניות שלי ואת הנחיות המפכ"ל", בן גביר. גם בהיכל הארנה, לאחר ניצחון של פועל ירושלים, צעקו האוהדים לכיוון השרים "בושה" – והוכיחו שוב כי המחאה נגד המהפכה המשפטית לא שכחה.

"בחודשים האחרונים ניטש בתוכנו ויכוח חשוב בדמוקרטיה שלנו, אבל בימים אלה אני מבקש מכל נבחרי הציבור מימין ומשמאל להניח בצד את הוויכוח ולהשאיר אותו מחוץ לבתי העלמין", אמר היום נתניהו בסרטון בו הוא התייחס לטקסי יום הזיכרון השנה, ברקע המחאה. "יש לאפשר למשפחות השכולות, לכולנו, להתייחד בדממה עם זכר יקירינו. מגיע לכולנו לחוות את הימים הללו כשכל עם ישראל עומד מאוחד, מאחורי גיבורינו, בלי שום ויכוח".

שר הביטחון גלנט פנה במכתב למזכיר הממשלה ויו"ר הכנסת ובאמצעותם לשרים ולח"כים, ובו כתב: "אני סבור שיש חשיבות רבה לנוכחות ממלכתית של נבחרי ציבור בטקסי הזיכרון ובבתי העלמין הצבאיים ביום הקדוש הזה. עם זאת, אל לנו להכניס ביטוי פוליטי לקודש הקודשים שלנו – בתי העלמין הצבאיים".

גם השר מיקי זוהר התבטא היום בנוגע לנפיצות של טקסי הזיכרון השנה, וכאשר נשאל בכאן רשת ב' אם הוא חושב ששרים צריכים לפקוד את בתי העלמין, השיב השר כי יש להגיע לטקסים. יחד עם זאת סייג את דבריו ואמר כי אינו בטוח שעל השרים לשאת דברים: "לנאום או לא, תלוי בסיטואציה. אני חושב שצריך להימנע מכל פרובוקציה כלשהי, כי אלה רגעים חשובים לעם ישראל".

שר הביטחון גלנט בביקור בחטמ״ר עציון (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
שר הביטחון גלנט בביקור בחטמ״ר עציון, ארכיון | צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון

קבוצת משפחות שכולות שיקיריהן טמונים בחלקה הצבאית בקריית גת, פנו לשר יצחק גולדקנופף בבקשה שימנע מלהגיע לטקס. "אנו סבורים במידה גבוהה של וודאות כי הגעתך ונאומך יתלקחו לכדי מהומה. יתר על כן, אנו מוצאים טעם לפגם בעובדה שמי שמבקש לנאום ביום יגונן של המשפחות הוא מי שלא הוא, ולא בניו ובנותיו, שירתו בצה"ל". לעומת זאת, בסניף קריית גת של ארגון יד לבנים פנו לשר בבקשה שיגיע כמתוכנן: "משך שנים קודמך בתפקיד, השר יעקב ליצמן, כיבד את נוכחותו בטקסי יום הזיכרון בבית העלמין בקרית גת. אנו רואים זאת ככבוד גדול לראות גם אותך ממשיך את המורשת של השר הקודם".

"אנחנו מאוד מקווים שהפוליטיקאים לא יבואו לבתי הקברות ויאפשרו לעם להתאחד ולמשפחות השכולות להתייחד עם זכר יקיריהם, ולאפשר לטקסים לעבור בשקט כפי שראוי שיעברו במדינה דמוקרטית", התבטא בנושא אייל נווה, ממובילי מחאת המילואמיניקים. "אני מקווה שהשר בן גביר יגלה את הבגרות הנדרשת, יבין את הכאב העצום ואת הפילוג והקרע שייצר בעם -ויבחר לא להגיע", אמר נווה ל-N12.