בדרך להתנגשות בין נתניהו ללוין? בחודש וחצי האחרונים היה נדמה שהמהפכה המשפטית יורדת למדרון אחורי – אבל לא מבחינת יריב לוין. שר המשפטים דורש להעביר לפחות חוק אחד מהחקיקה עד סוף כנס הקיץ של הכנסת, מיד אחרי אישור התקציב בשבועות הקרובים – כך פורסם אמש (ראשון) לראשונה ב"המהדורה המרכזית". לוין מעדיף לעשות זאת בהסכמה, אבל אם לא – ידרוש לקדם זאת חד-צדדית.

שר המשפטים אמר בימים האחרונים דברים משמעותיים באשר לדרישה שלו שהרפורמה או חלקים ממנה יעברו כבר בכנס הקיץ הנוכחי. לדבריו, "רגע ההכרעה על הרפורמה הוא אחרי אישור התקציב. עדיף בהסכמה אבל אם לא – צריך לחזור לחוקק לפחות משהו מהרפורמה. אם עד סוף כנס הקיץ לא עובר לפחות חלק מהרפורמה, מה יש לי לחפש בתפקיד?". סביר להניח שמדובר בחוק שנבלם כי יתר חלקי הרפורמה לא הבשילו ויהיה קשה לקדמם בזמן שנותר.

לוין לא אמר את הדברים לראש הממשלה בנימין נתניהו – וגם נתניהו לא אמר ללוין שאין בכוונתו לחוקק את הרפורמה במהלך כנס הקיץ הקרוב. עם זאת, לוין יודע שנתניהו לא רוצה לחוקק זאת בכנס הקיץ הנוכחי אלא אם לא תהיה לו ברירה – ועל רקע זה מגיעות האמירות הללו.

לפני כשבועיים דיווחנו כי שר המשפטים לוין ממשיך בניסיונותיו לגייס תמיכה בחקיקה המשפטית במתכונתה המקורית. במקביל למגעים בין סיעות הקואליציה והאופוזיציה בבית הנשיא, השר נמצא בקשר ישיר ורציף עם יו"ר רע"ם מנסור עבאס ואנשיו כדי שיתמכו החקיקה. עבאס מצידו מתעקש שהליכוד יפסיק לתקוף את מפלגת רע"ם ודורש השפעה של סיעתו על השינויים במערכת המשפט.

ראש הממשלה נתניהו עם שר המשפטים לוין בישיבת הממשלה (צילום: AP)
בדרך להתנגשות? נתניהו ולוין | צילום: AP

לפי גורמים פוליטיים, עבאס לא מוכן שרע"ם תמשיך להיות "הפילגש" שמעניקה לקואליציה תמיכה מתחת לשולחן. עבאס דורש שאם תהיה איזושהי עסקה, היא תכלול השפעה של רע"ם על סוגיית מינוי השופטים, כלים ממשיים למאבק בפשיעה הערבית, וכן הסרת החרם והמתקפות על רע"ם, בדרך להפוך אותה לשותפה לגיטימית.

בינתיים, כחלק מהמגעים לוין ביצע מהלך בונה אמון כלפי עבאס: שר המשפטים הסכים להעביר בוועדת שרים לחקיקה, שהוא עומד בראשה, הצעת חוק להקמת בית חולים בסכנין שעברה בקריאה טרומית לבקשת רע"ם. בלשכתו של לוין הכחישו את הדברים וכך גם ברע"ם. במקביל, בלשכות של השניים טענו כי המגעים היחידים בסוגייה מתקיימים רק בבית הנשיא וכי יש צורך ב"תמיכה רחבה".

בבית הנשיא הצדדים לא מגיעים להסכמות מהותיות. בנושאים ה"צדדיים" קיימות הבנות מסוימות, אך סלע המחלוקת נותר הוועדה למינוי שופטים. בקואליציה מקווים להשאיר לפחות חלק מהחוקים במתכונתם המקורית. בממשלה מציבים את קידום חוק היועצים המשפטיים בראש סדר העדיפויות ומדגישים כי החוק יקודם – גם אם הרפורמה תיבלם.