הצעת החוק החדשה - והתשובה: הסניגוריה הציבורית הגישה היום (חמישי) לשר המשפטים את חוות דעתה על הצעת החוק של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, שלפיה תינתן לו הסמכות להורות על מעצר מנהלי של אדם וכן על הטלת מגבלות רבות, בהן מגבלות תנועה והתקשרות עם אנשים מטעמי "פגיעה בביטחון הציבור". לדברי הסנגוריה, הצעת החוק מהווה "פגיעה אנושה" בזכויות הבסיסיות, ויש "לדחות אותה על הסף".

לחוות הדעת המלאה

בחוות הדעת שעליה חתום עו"ד ישי שרון, נכתב: "הצעת חוק זו – בדומה ליוזמות אחרות הנשקלות בימים אלה – מהווה שינוי דרמטי של סדרי העולם באכיפה הפלילית בישראל, ואף היא משליכה באופן עמוק ויסודי על אופיו של המשטר הדמוקרטי. מעצר מנהלי של אדם בחזקת חף מפשע – ללא תשתית ראייתית מספקת, ללא חשד סביר לביצוע עבירה פלילית ובהסתמך על מידע מודיעיני בלבד אודות חשש עתידי וערטילאי, ולמעשה ללא הגבלת זמן – מהווה פגיעה אנושה בזכות לחירות ולכבוד".

עוד נכתב כי "הצעת החוק מעוררת חשש כבד לאכיפת יתר, לאכיפה סלקטיבית ולפגיעה בשוויון בפני החוק". לדברי עו"ד שרון, הרקע לחשש מכך הוא שהצעת החוק מכוונת על החברה הערבית. "לדעת הסניגוריה הציבורית, הצורך המוזכר בהצעת החוק של התמודדות עם עבירות פליליות - אף החמורות שבהן - אינו יכול להצדיק שימוש בכלים חריפים, שכוונו והוגבלו לעבירות על ביטחון המדינה". 

הפשיעה בחברה הערבית - סיקור N12

הצעת החוק הזו, שנולדה להתמודדות עם הפשיעה הגוברת, הוגשה כהצעה פרטית של יו"ר הוועדה לביטחון לאומי - בשמו של בן גביר. נהוג שהצעת חוק נרחבת כזו מגישים במסגרת ממשלתית, אבל בגלל שבממשלה הזאת מנסים להתחמק מהייעוץ המשפטי, הוא הוגשה כהצעה פרטית.

"אני לא אוהב צווים מנהליים וזה צעד קיצוני, אבל אין מנוס מכך, בימים כאלו שיש מרחץ דמים ברחובות, זו סיטואציה קיצונית שאנחנו צריכים להשתמש בצעדים קיצוניים, זה צו השעה כדי להפסיק את המראות הקשים הללו", אמר השר לביטחון לאומי בעבר. בעקבות הפשיעה המשתוללת בחברה הערבית, הוא אף הנחה את צמרת הפיקוד במשטרה להכין רשימה מצומצמת עם שמות של כ-20 מבכירי אירגוני ומשפחות הפשע הערביות והיהודיות, ולבקש לשלוח אותם למאסרים מנהליים או להוציא נגדם צווי הגבלה מנהליים.

איתמר בן גביר, קובי שבתאי, היועמ"שית בהרב מיארה (צילום: פלאש 90)
דרישות המשטרה מהממשלה - וחוסר ההתלהבות של היועמ"שית. ארכיון | צילום: פלאש 90

בעקבות הפשיעה בחברה הערבית, במשטרה הציבו שורת דרישות מהממשלה בניסיון להתמודד עם מצב החירום. בין היתר, ביקשו לבצע מעצר מנהגלי נגד 6 עבריינים בולטים במגזר, ושימוש בטכנולוגיות שמצויות בשב"כ. עם זאת, היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה והשב"כ לא הביעו התלהבות מהצעד. בקשת המשטרה כוללת גם גיוס כוח אדם של בין 400 ל-500 מפקדים, קצינים, חוקרים ורכזי מודיעין שפרשו בשנים האחרונות. המטרה היא לגייס אותם לתקופה קצובה, עד שהמצב יתייצב.