כפי שחשף שלשום (ראשון) פרשננו עמית סגל, הוועדה לבחירת שופטים תורחב ל-11 חברים. בין החברים בוועדה יהיו 7 מטעם הקואליציה - שלושה שרים, שני חברי כנסת מהקואליציה ושני נציגי ציבור שימונו בידי שר המשפטים. זהו גם הרוב הדרוש כדי למנות שופטים לבית המשפט העליון. במצב כזה, שבו לקואליציה יש שליטה מוחלטת במינויים לעליון - יש חשיבות למספר השופטים שצפויים לפרוש, וגם לזהותם.

נשיאת העליון אסתר חיות בדיוני פסילת מועמדי מפלגות (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90
השופטת ענת ברון (עיבוד: יונתן זינדל, פלאש/90 )
השופטת ענת ברון | עיבוד: יונתן זינדל, פלאש/90

כך תיראה הוועדה לבחירת שופטים לפי התוכנית החדשה של לוין:

נציגים "מטעם הממשלה": 
  • 3 שרים מהממשלה - שר המשפטים ועוד שני שרים נוספים (אחד מהם - תוספת של ההרכב החדש).
  • 2 חברי כנסת מהקואליציה (אחד מהם - תוספת של ההרכב החדש).
  • 2 נציגי ציבור במינוי שר המשפטים (יחליפו את מקומם של נציגי לשכת עורכי הדין).
נציגים שאינם "מטעם הממשלה"
  • 3 שופטים - נשיא ביהמ"ש העליון ועוד 2 שופטי עליון
  • 1 חבר כנסת מהאופוזיציה שחבר בוועדה באופן מסורתי.

השופט עוזי פוגלמן (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90)
השופט עוזי פוגלמן | צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90

רוב השופטים שיפרשו בשל הגיעם לגיל 70, מזוהים עם האגף הליברלי בבית המשפט העליון, ורובם יפרשו די בתחילת כהונתה של הממשלה. הראשונות לפרוש הן נשיאת העליון אסתר חיות והשופטת ענת ברון, ושתיהן תוחלפנה עוד השנה עם הגיען לגיל 70.

השופט אלרון (צילום: אתר בתי המשפט)
השופט יוסף אלרון | צילום: אתר בתי המשפט

בשנה שלאחר מכן יסיים את תפקידו המשנה לנשיאת העליון, השופט עוזי פוגלמן, ושנה אחריו - השופט יוסף אלרון. כלומר, אם הממשלה תמלא את ימיה, היא תוכל למנות ארבעה שופטים לבית המשפט העליון. בכך תוכל להחליף שופטים ליברלים יחסית בשופטים המזוהים עם הקואליציה, ולעצב את פניו של בית המשפט לשנים קדימה.

בעקבות פרסום תוכנית לוין לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, תקף יו"ר לשכת עורכי הדין אבי חימי: "נראה כי מדינת ישראל נמצאת על המסלול המהיר להפיכתה לדיקטטורה. שר המשפטים יריב לוין בשליחות רה"מ נתניהו מבקש להרוס כל חלקה טובה במערכת האיזונים בין הרשויות, שהיא כיפת הברזל נגד הפגיעה בזכויות האזרחים".

יושב ראש לשכת עורכי הדין אבי חימי (צילום: החדשות 12)
עוה"ד אבי חימי, ראש לשכת עורכי הדין | צילום: החדשות 12

"מי ירצה לנהל משפט, אזרחי למשל, מול שופט שנבחר בגלוי ובכוונת מכוון בידי ועדה של אנשי ימין או שמאל?" המשיך חימי. "חייבים לעצור את ההשתוללות ההזויה שמאיימת להרוס את כל מה שבנינו במשך 75 שנים".

גם שורת ח"כים באופוזיציה גינו בחריפות את הפרסום. "התוכנית לשינוי הוועדה למינוי שופטים אינה מכוונת להחלשת מערכת המשפט אלא להשתלטות עוינת של הממשלה על בתי המשפט", אמר גלעד קריב, ח"כ ממפלגת העבודה ויו"ר ועדת החוקה בכנסת הקודמת. "זו היא שעת מבחן דרמטית לח"כים המתונים בליכוד שנושאים עיניהם להנהגת המדינה בעתיד. שתיקה תקבע את שמם כשותפים מלאים להרחקת מדינת ישראל ממעגל המדינות המתוקנות והמתקדמות".