מקור מצרי המעורה ביחסי מצרים עם ישראל, אמר הבוקר (שני) לעיתון "א-שרק אלאוסט" כי "מצרים מתייחסת להרכב הממשלה בישראל כאל שתי ממשלות ולא כממשלה אחת". לפי אותו מקור, מצרים מבינה שבן גביר קיבל את אישור נתניהו לעלות, אבל אין לעלייה משמעות מבחינת המצרים והיא לא תעורר מתיחות בין המדינות.

לשיטת אותו מקור, "הממשלה הראשונה מובלת על ידי הימין הקיצוני, והשנייה - המציגה עצמה כממשלה בפני העולם היא בהובלת נתניהו". מבחינת מצרים, לפי המקור, "ההתפרצות של בן גביר להר הבית כניסיון לבחון את התגובות ליישום תוכניות של הימין הקיצוני במקומות הקדושים בירושלים ועל כך הגיבה מצרים בתקיפות בהודעת משרד החוץ שלה".

לגבי השפעה על היחסים עם ישראל אומר המקור המצרי: "מצרים מבינה שהמהלך של בן גביר קיבל את ברכתו של נתניהו, על כן זה ישפיע על יחסי ממשלתו עם מצרים ועם ירדן בהקשר של הסוגיה הפלסטינית, אבל אין משמעות הדבר מתיחות גדולה או קשיים ביחסים בין שתי המדינות".

בשבוע שעבר, שעות לאחר ששוחח עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ואמר כי יעלה "בשבועות הקרובים", השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר עלה להר הבית. השר נכנס לרחבת ההר מכניסה צדדית כשהוא מלווה באבטחה כבדה, בידיעת מפכ"ל המשטרה ובתיאום עם מערכת הביטחון.

בן גביר אמר לאחר עלייתו הראשונה להר מאז הבחירות: "הממשלה שלנו לא תיכנע לאיומי החמאס. הר הבית הוא המקום החשוב ביותר לעם ישראל, ואנחנו שומרים על חופש התנועה למוסלמים ולנוצרים אבל גם יהודים יעלו להר ומי שמאיים צריך לטפל בו ביד ברזל".

המשטרה לקחה חלק בתרגיל ההטעיה של בן גביר ופרסמה לאחר הביקור הודעה שבה נכתב כי "אמש, בתום ישיבת הערכת מצב שקיים מפכ"ל המשטרה רב ניצב יעקב שבתאי עם מפקד מחוז ירושלים ניצב דורון תורג'מן ובעלי תפקידים נוספים במשטרת ישראל, ובתיאום עם הדרג המדיני, הוחלט לאפשר את עלייתו של השר בן גביר להר הבית. עלייתו של בן גביר להר הבית התקיימה והסתיימה ללא אירועים חריגים".

הביקור - והביקורת בעולם

לאחר הביקור, דובר משרד החוץ של ארצות הברית נד פרייס אמר בתדרוך לכתבים כי הם "מודאגים מהפרת הסטטוס קוו והעליה להר הבית, דבר שעשוי ללבות את המתיחות ולהוביל לאלימות". הבוקר שגריר ארה"ב בישראל טום ניידס אמר דברים חריפים בנושא, בין היתר כי "היינו מאוד ברורים בשיחות עם ממשלת ישראל - פעולות שמפרות את הסטטוס קוו באתרים הקדושים אינן מקובלות עלינו".

ברחבי אירופה והעולם הערבי הביעו אז תרעומת מביקורו של השר לביטחון לאומי בהר הבית: סעודיה, איחוד האמירויות, מצרים וירדן. גם טורקיה הצטרפה למצעד הגינויים וכינתה את העלייה להר הבית "פרובוקציה בחסות המשטרה".