כרוניקה של הידרדרות: נדמה שדבריו החריגים של נשיא ארצות הברית אמש (שלישי) נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו והמהפכה המשפטית שמובלת בישראל, הם השיא בהידרדרות קשה ביחסים בין וושינגטון לירושלים מאז כינון הממשלה לפני כ-3 חודשים. "זהו המשבר הגדול ביותר מאז 1991", אמר שגריר ישראל בארה"ב לשעבר דני איילון, בראיון לרדיו 103FM.

"אני מאוד מודאג", התריע איילון. "השפל היה אחרי הפיטורים המוזרים של גלנט. בלילה הזה קיבלתי טלפונים, כולל מרפובליקנים, שלא מבינים לאן חותר נתניהו".

דני איילון על הצהרת טראמפ בעניין ירושלים (צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , קשת12)
שגריר ישראל בארה"ב לשעבר דני איילון | צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , קשת12

עוד הוסיף כי "חלקם אמרו שעד שלא יוכח אחרת – נתניהו מהווה סכנה קיומית למדינת ישראל". השגריר לשעבר איילון אף סיפר כי חלק מאותם גורמים טענו שנתניהו גם מסכן את האינטרסים הביטחוניים של ארצות הברית. "זה המשבר הגדול ביותר מאז שנת 1991, ואולי אף יותר מכך".

המשבר סביב המהפכה המשפטית

מאז שהחלה ממשלת נתניהו השישית את כהונתה, האמריקנים הביעו את מורת רוחם פעם אחר פעם מפרויקט הדגל שלה – המהפכה במערכת המשפט. לפני כחודש וחצי, שגריר ארצות הברית בישראל טום ניידס אמר בראיון לפודקאסט של CNN כי "ממשל ביידן ייעץ לישראל ללחוץ על הבלמים עם קידום המהפכה המשפטית". ניידס הדגיש ש"מה שמאחד את ישראל וארצות הברית – זה ערך הדמוקרטיה". לפי ניידס, האמריקנים העבירו לנתניהו מסר שלפיו "לא יוכלו לעזור לו כשהחצר האחורית שלו בוערת".

הנשיא ביידן עצמו התבטא בנושא, ואמר כי "שינויים מרחיקי לכת מצריכים קונצנזוס". הוא הדגיש ש"החוכמה של הדמוקרטיות בישראל ובארצות הברית היא ששתיהן בנויות על בסיס מוסדות חזקים, על מערכת של בלמים ואיזונים ועל מערכת משפט עצמאית".

לפני כשבוע וחצי, הנשיא שוחח עם נתניהו והדגיש בפניו כי יש להגיע להסכמה רחבה סביב החקיקה שמובילה הממשלה. הוא אף הציע את עזרתו במטרה "להגיע לפשרה שתממש את הערכים הדמוקרטים של איזונים ובלמים". מנגד, ראש הממשלה הבהיר לביידן ש"ישראל הייתה ותהיה דמוקרטיה תוססת".

דובר המועצה לביטחון לאומי של ארצות הברית ג'ון קירבי אמר בשבוע שעבר בראיון ליונית לוי כי "כשיש חששות כמו אלו בנוגע לרפורמה המשפטית, זה לא מסייע לנו להתקדם עם שותפינו הישראלים". עוד הוסיף כי "הנשיא ביידן רצה להביע את דאגתו כחבר".

המשבר בגלל "למחוק את חווארה"

אחרי דבריו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לפני כחודש, שאמר ש"ישראל צריכה למחוק את חווארה", נשמע גינוי חריף מצד מחלקת המדינה האמריקנית. הם כינו את האמירה "דוחה" – וקראו לנתניהו ולבכירי הממשלה להתנער מהדברים.

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' (צילום: רונן חורש, לע"מ)
האמריקנים יצאו בחריפות נגד דברי שר האוצר סמוטריץ' על חווארה | צילום: רונן חורש, לע"מ

"אלו דברים חסרי אחריות, דוחים ופוגעניים", נמסר ממחלקת המדינה. "יש באמירה זו מן ההסתה לאלימות", הוסיפו.

ביידן: "מודאג מהמצב בישראל"

נשיא ארצות הברית ביידן הביע את דעתו על המשבר הפנימי בישראל בעקבות קידום חקיקת המהפכה המשפטית. "אני מודאג לגבי ישראל, היא לא יכולה להמשיך בדרך הזו", אמר. "אני מקווה שהפוליטיקאים בישראל יכולו להשיג פשרה על הרפורמה המשפטית". בסיום דבריו הדגיש הנשיא שלא יזמין את נתניהו לבית הלבן בקרוב, וכשעה לאחר מכן אמר כי הוא "מקווה שנתניהו ייסוג מתוכנית המהפכה המשפטית".