מה יעשה נתניהו? לנוכח החלטת בג"ץ בעניינו של יו"ר ש"ס אריה דרעי שפורסמה היום (רביעי), עולה כעת השאלה מה תעשה ממשלת נתניהו עם התיקים החסרים שבהם כיהן דרעי (הבריאות והפנים). בעתיד הנראה לעין, דרעי לא צפוי לחזור לכהן כשר בממשלת ישראל - אף עד תום כהונת הכנסת הנוכחית. כמו כן, תפקיד שר האוצר שאליו דרעי היה אמור להתמנות במקום בצלאל סמוטריץ' בעוד שנתיים - ירד מהפרק.

לקריאת ההחלטה המלאה של בג"ץ בעניין מינויו של דרעי לשר, לחצו כאן

ש״ס בקמפיין סטטוסים בווטסאפ בתגובה לפסילת דרעי
ש״ס בקמפיין סטטוסים בווטסאפ נגד בג"ץ

ראש ממשלה חליפי או חבר כנסת מן המניין

בהחלטתו, בג"ץ "טורק" שלוש דלתות כבדות על כהונת דרעי כשר. כדי לחזור למשרד הפנים, הוא יצטרך לפתוח את כולן - וזה נראה בלתי סביר. לכן, דרעי עשוי לבקש מנתניהו תפקיד בכיר אחר בממשלה - ראש ממשלה חליפי. מדובר בתפקיד שהחוק בישראל מאפשר להתמנות אליו, למרות הרשעתו הפלילית. אבל זה לא יהיה כל כך פשוט. לצורך כך, יידרש להפיל את הממשלה הנוכחית באמצעות אי אמון קונסטרוקטיבי - ולהשביע ממשלת חילופים חדשה.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
הרוטציה באוצר ירדה מהפרק. שר האוצר בצלאל סמוטריץ', ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

המועמדים להחלפת דרעי במשרדי הבריאות והפנים

בינתיים, מועצת חכמי התורה מתכנסת כדי להכריע מה עושים הלאה בעניינו של דרעי. במקביל, בוחנים כעת מי ייכנסו לנעליו של יו"ר ש"ס - ויקבלו את המשרדים שנותרו (הבריאות והפנים). לתיק הבריאות, השם הבולט שעולה הוא משה בר סימן טוב, מנכ"ל המשרד החדש-ישן, שאולי יהפוך להיות השר. לתיק הפנים, עולים שני שמות מעניינים: אריאל אטיאס - איש אמון קרוב של דרעי שניהל עבורו את המשא ומתן הקואליציוני, ובנו של דרעי, יענקי.

משה בר סימן טוב בטקס חילופי מנכ"לי משרד הבריאות (צילום: לעמ)
המנכ"ל החדש-ישן יהפוך לשר הבריאות? משה בר סימן טוב, ארכיון | צילום: לעמ

 10 שופטים - מול אחד

בג"ץ הכריע ברוב של 10 מול 1 כי יו"ר ש"ס לא יוכל לכהן כשר. השופט יוסף אלרון נשאר בדעת מיעוט והחליט שעל רה"מ לפנות ליו"ר ועדת הבחירות בבקשה שיכריע בסוגיית הקלון. בפסק הדין נכתב כי "שיקול הדעת הרחב של ראש הממשלה למנות שר, אין משמעו שיקול דעת בלתי מוגבל וגם החלטות הנוגעות למינוי שרים אינן חסינות מביקורת שיפוטית וכפופות לכללי המשפט המנהלי".

רוב השופטים קבעו שמינוי דרעי לוקה ב"חוסר סבירות קיצוני", בין היתר בשל צבר הרשעותיו הפליליות ובשל המצג שהציג דרעי בפני בית משפט השלום שגזר את דינו בעבירות אלה, שלפיו הוא פורש מהחיים הפוליטיים. השופט אלרון היה בדעת יחיד וחשב שעל ראש הממשלה לפנות ליו"ר ועדת הבחירות כדי שיקבע אם יש בעבירות שבהן הורשע דרעי קלון. חלק משופטי ההרכב סברו כי לנוכח המצג האמור, שהשפיע על תוצאותיו של ההליך הפלילי בעניין עבירות המס, דרעי מנוע מלכהן כשר בהתאם לכללים ולעקרונות של הגינות ויושר.