בהרכב מורחב של 11 שופטים – ושעות ספורות לאחר ששר המשפטים הציג את המהפכה המשפטית המתוכננת: בית המשפט העליון התכנס הבוקר (חמישי) לדון בעתירות נגד מינויו של חה"כ אריה דרעי לשר. בשבוע שעבר בג"ץ הוציא למדינה צו על תנאי בעתירה נגד מינויו של דרעי, שבינתיים מונה לשר הפנים והבריאות, ובעתירה נגד התיקון לחוק יסוד: הממשלה שבה נטען כי מדובר בחוק פרסונלי. 

לאחר דיון שארך כ-6 שעות, בהן שמע הרכב השופטים את הטיעונים המשפטיים שהעלו הצדדים, הנשיאה חיות סיימה את הדיון והשופטים יצאו על מנת לדון במכלול הטענות שהעלו הצדדים - במטרה לקבל החלטה כבדת משקל.

הדיון בבג"ץ: דקה אחר דקה

14:23: עו"ד ענר הלמן מטעם הפרקליטות השיב לטענות של עו"ד נבות תל-צור, סנגורו של דרעי: "אם בעבירה של דרעי אין קלון - אז אני לא יודע מה זו עבירה שיש בה קלון".

13:40: חה"כ משה ארבל מש"ס התפרץ לדבריו של עו"ד שרגא וטען שהוא משקר. שרגא פנה לנשיאה חיות: "צריך להעיף אותו מכאן, אז מה אם הוא חבר כנסת", חיות התערבה והעירה לארבל: "אצלנו מדברים רק ברשות".

13:20: יו"ר התנועה למען איכות השלטון, עו"ד אליעד שרגא, פתח את דבריו באזכור מסיבת העיתונאים שערך אמש שר המשפטים יריב לוין: "אני רוצה לדבר על התותח שבגבעה: רק אתמול בערב ראינו איך שר משפטים מאיים שירסק את בית המשפט במידה וחלילה יתקבל כאן איזשהו פסק דין - הדברים האלו צריכים להיאמר".

13:15: השופטים וילנר, שטיין ופוגלמן מקשים על עו"ד הולץ-לכנר ושואלים אותה כיצד תשכנע את בית המשפט להתערב בשיקול דעתו של ראש הממשלה נתניהו, בהחלטתו למנות את יו"ר ש"ס לשר, ומהי סמכותם למנוע מדרעי מלקבל על עצמו משרה שלטונית.

12:57: עו"ד דפנה הולץ-לכנר שמייצגת את העותרים טענה בפני השופטים: "דרעי ברח, זה טריק. מה הטריק? 'אל תבדקו לי את הקלון. התפטרתי כדי לזכות בהקלה בעונש ויצאתי מהסיפור'. אחרי חודש אפשר שוב להיבחר לכנסת?", אמרה.

12:00: בתשובה לנציג דרעי שהסביר שצריך לכבד את הבוחרים שבחרו בש"ס, חזרה הנשיאה חיות - והבהירה כי "ראש הממשלה ממנה שרים ולא הציבור, זה שיקול דעתו שלו".

11:46: פרקליטו של דרעי עו"ד תל-צור: "אני מצטער שבחרו לא ללכת ליו"ר ועדת הבחירות בעניין הקלון ותיקנו את חוק היסוד במקום זאת".

11:35: השופטים לנציגו של דרעי: "מדוע חשבתם שלא לפנות ליו"ר ועדת הבחירות בנוגע לשאלת הקלון?". הם הסבירו כי שאלת הקלון לא נבחנה בזמן הרשעתו של דרעי, כי הוא אמר שלא יחזור לפוליטיקה ולכן זה לא היה רלוונטי. עו"ד תל-צור: "דחינו את ההכרעה לשאלת הקלון בעתיד, לא היה מצג של פרישה לצמיתות".

11:30: מינץ: "ביהמ"ש ראה בדברי דרעי התחייבות לפרוש"; נציג דרעי עו"ד תל-צור: "זה אירוע נדיר של אי הבנה". השופט שטיין ציטט מפרוטוקול ההרשעה בשלום את דרעי: "את הזמן שנשאר לי אני רוצה להשקיע לייצג את הציבור בצורה אחרת ולא בכנסת. החלטתי בלב לא קל, חשוב לי להדגיש".

השופט שטיין הטיח ביקורת: "אתה לא יכול להגיד 'אני פורש' כדי להשיג טובת הנאה של הסדר טיעון שנוח לך - ואחרי זמן מאוד קצר להגיד 'אני רוצה לחזור לתפקיד של שר'". נציגו של דרעי תל צור: "הנושא של הפרישה לא היה חלק מהסדר הטיעון". שטיין ענה: "אתה צריך לשכנע את בית המשפט". השופט מינץ: "בית משפט השלום ראה את הדברים כך. הבין שהיתה התחייבות לפרישה לצמיתות". תל צור: "זה אירוע נדיר של אי הבנה".

עו"ד תל צור: "מה שקרה אחרי הבחירות זה שדרעי קם בבוקר עם 11 מנדטים", מה שהכריע פה זה ממד הזמן". חיות עקצה: "יותר קצר לתקן חוק יסוד, אתם בחרתם ללכת בנתיב של תיקון חוק יסוד ולא ללכת לוועדת הבחירות" .השופט כבוב: "נוכח הטיעון של דרעי לגבי המינוריות של העבירות, הגיוני שהייתם צריכים לבוא ולהתעקש להסביר את זה בפני ועדת הבחירות".

11:23: נציגו של דרעי עו"ד תל-צור טען כי דרעי לא ידע שעבר על עבירות המס שבהן הורשע בתחילת השנה. השופטים ענו לו: "הסדר הטיעון שלו כולל הודאה שעליה חתם ובה נכתב 'ביודעין', הוא ידע על העבירה ואתה טוען טענות בניגוד להסדר הטיעון. אנחנו לא מבקשים לשנות את החוק". 

הנשיאה חיות הבהירה שעל אף ההתיישנות של עבירותיו של דרעי בשנות ה-90, אפשר להתייחס להרשעות העבר במכלול השיקולים.

11:00: עו"ד נבות תל-צור שמייצג את אריה דרעי: "לא הייתה התחייבות או מצג של פרישה לצמיתות של דרעי מהפוליטיקה. היה פה קצר שכואב לנו מאוד. לשיטתנו, התיק הזה הוא הרבה פחות קונספירטיבי ובעייתי ממה שמצטייר פה ויצא מכל פרופורציה. המונח מאסר מעולם לא פורש ככולל מאסר על תנאי".

10:55 - השופט פוגלמן: ראש הממשלה נתניהו לא שאל את יו"ר ועדת הבחירות אם דרעי יכול לכהן כשר כי זאת שאלת קיטבג והוא חשש לקבל לא.

10:43 - נציגו של ראש הממשלה הסביר שכ-2.3 מיליון מצביעי גוש נתניהו רצו את דרעי כשר באופן עקיף, וכ-400 אלף מצביעי ש"ס רצו את אותו הדבר ישירות - ולכן זה סביר למנות אותו לתפקיד. השופטת דפנה ברק-ארז ענתה: "אי אפשר לסחור בהכול בשם הרוב". היא הדגימה - "אם היו מחליטים שנותנים לאחד השרים פטור ממס הכנסה לשנה או שהוא יכול להיות עורך דין ללא רישיון והכול בשם הרוב?".

10:39: הנשיאה אסתר חיות: "הממשלה כולה הושבעה, לא הייתה התייחסות לשר כזה או אחר. הביעו אמון בממשלה כולה. יש סעיף בחוק שמאפשר לראש הממשלה שיקול דעת למנות שר כזה או אחר - ובוחנים את שיקול הדעת הזה בפרמטרים המנהליים המקובלים".

10:23: עו"ד מיכאל ראבילו, נציגו של ראש הממשלה נתניהו: "אנחנו סבורים שאין מקום להתערבות שיפוטית בשיקול ראש הממשלה בהרכבת הממשלה". מן הראוי לציין שלהתערבות כזו בהחלטה של ראש ממשלה אין אח ורע בעולם, לפי דברים שאמר כבוד המשנה לנשיאה השופט במלצר בבג"ץ דרעי ב-2015 ובג"ץ הטלת המנדט. המשנה לנשיאה מלצר מצא פסק דין בהודו שבו העניין נדון, ובית המשפט לא פסל את האפשרות למנות שר שהורשע בעבירה פלילית היות שלא היה לו מקור בחוק".

10:15: עו"ד ענת גולדשטיין: "עצם העובדה שיש עניין פרסונלי שהיווה רקע לעניין החקיקה, לא אומר שהנורמה שנוסחה ככללית היא פרסונלית. בסוף בוחנים את מבחן התוצאה. אין ספק שאי אפשר היה לנקות את עניינו של חה"כ דרעי. כן חשבו חברי הכנסת שהעניין שלו משקף עניין כללי של הציבור".

אחד השופטים השיב: "המחוקק דן איך אפשר להכשיר את הפרסונה הזה, ולהפוך את מבחן הכלליות ולהגיד שזה כולם - ולחטוא לאמת".

גולדשטיין השיבה: "נוצר מצב שחלק מחברי הכנסת חשבו שנוצר מצב אבסורדי שמישהו יכול לקבל תמיכה ציבורית נרחבת ולכהן כחה"כ ולא כשר. הם סברו שעניינו הפרטני של דרעי בהחלט משקף בעיה כלשהי שהם רצו לפתור. השיקולים הפוליטיים מאחורי תיקון חוק יסוד זה לא דבר חריג".

בג"צ דרעי, דיון בבית המשפט העליון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
בג"צ דרעי, בית המשפט העליון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

09:50: ראש מחלקת הבג"צים ענר הלמן: "הרשימה של דרעי קיבלה 11 מנדטים, אבל כבר נקבע בפסק דין קודם – בחירות הן לא חזות הכול. דרעי לא התחייב לפרוש לחלוטין מהפוליטיקה". 

09:40: ראש מחלקת הבג"צים בפרקליטות, ענר הלמן, שמייצג את עמדת היועמ"שית: "העבירות האלה הן עבירות במדרג הנמוך של עבירות מס, אך עושה אותם ח"כ. ברור שזה עניין אישי. העבירות שהשר הורשע בהן הן עבירות שיש עימן קלון ולא סתם. עמדת היועמ"שית מבוססת על מכלול הנסיבות". 

"חייבים לומר שהשר דרעי חיוני עבור ראש הממשלה להקמת הממשלה. מי שעבד עם השר דרעי יודע שזה נכון. יש מבחן שיקול דעת רחב לראש הממשלה. השאלה אם ראש הממשלה יכול למנות אדם שהורשע שלוש פעמים בפלילים, מבחינת אמון הציבור. זה לא שיטת המשטר הישראלית. בנסיבות הכוללות המינוי של דרעי הוא בלתי סביר במידה קיצונית".

09:20: ראש מחלקת הבג"צים ענר הלמן: "ברור שהחוק למען דרעי הוא פרסונלי". הוא הסביר: "העמדה הראשונה ונקודת המוצא הראשונית הוא פסק הדין משנת 2015 כשדרעי רצה לחזור לכהן כשר - נקבע שם שהשר דרעי יכול לכהן כשר, אך זה מתקרב לתחום הסבירות. במצב הדברים דאז, האפשרות של דרעי להיות שר הייתה בתחום הסבירות. בית המשפט ביסס את פסק דינו על הזמן הרב מאוד שעבר מביצוע העבירות - 13 שנים מסיום ריצוי המאסר".

הלמן הוסיף: "נקודת המוצא השנייה זה שכשירות לחוד ושיקול דעת לחוד. פסק דין דרעי דיבר על הגשת כתב אישום. במקרה שלנו אנחנו מדברים על הרשעה בביהמ"ש ושלושה כתבי אישום שונים, פסקי דין חלוטים. ככל שחולף הזמן מהעבירות הישנות, המשקל שלהן דועך. ליועמ"שית חשוב לא שהוא הורשע, אלא על תבנית. יש שר ששב וחוזר על מעשיו הפליליים". 

09:00: החל הדיון. השופטת חיות הציגה את נושא הדיון והנימוקים להתנגדות למינויו של דרעי - ואת לוח הזמנים של הדיון. 

"הוכרזה מלחמה על הדמוקרטיה, יום שחור למדינת ישראל"

במקביל, מתקיימת מחוץ לבית המשפט הפגנה נגד מינויו של דרעי לשר מצד שורת ארגונים ובהם ארגון "צו 8 אזרחי להצלת הדמוקרטיה". עשרות עורכי דין מרחבי הארץ לבושים בגלימות הצטרפו למחאה מחוץ לבית המשפט. המפגינים חסמו את התנועה בצומת הסמוך - וצעקו: "השר אריה דרעי שכח את עשרת הדיברות - לא תגנוב".

הפגנה מחוץ לבית המשפט העליון נגד מינוי דרעי לשר (צילום: N12)
הפגנה מחוץ לבית המשפט העליון | צילום: N12

שר הביטחון לשעבר משה בוגי יעלון הצטרף למחאה: "יום שחור למדינת ישראל: ממשלה עבריינית, פשיסטית ומשיחית הולכת לדרוס עם D9 את בית המשפט העליון כדי שמישהו יתחמק מספסל הנאשמים. היום יש דיון חשוב שיהווה תקדים לגבי הנאשם העיקרי שמדינת ישראל תובעת. יש כאן ניסיון לדרוס את הדמוקרטיה: אנחנו כאן כדי להשמיע קול ולעצור את ה-D9 הזה".

"אריה דרעי לא זכאי להיות שר ונבחר ציבור", אמרה הדס ענבר, מנס-ציונה שהגיעה להפגין, "דרעי חטא פעם אחת, נענש, קיבל עוד צ'אנס וחטא פעם שנייה בשחיתות קשה. כל ההבטחות שלו נמחקו ובאנו כדי לעזור לבית המשפט העליון להחליט החלטות טובות למדינה ולא להוריד את הראש בפני האיומים".

מחאה מחוץ לבית המשפט העליון סביב עילת הסבירות  (צילום: N12)
מחאה מחוץ לבית המשפט העליון, בג"ץ דרעי | צילום: N12

רועי גולדשטיין, שהפגין מול בית המשפט העליון כשהוא לבוש במדי אסיר ואזיקים, אמר ל-N12: "אתמול הוכרזה מלחמה על הדמוקרטיה - והיום זה המבחן. בג"ץ צריך לפסול את המינוי הלא סביר הזה. באנו לחזק את בית המשפט ולהגיד די לשחיתות ולעבריינות. אנחנו רוצים ממשלה שבאה לעבוד בשבילו ולא נבחרים שבאים לעבוד בשביל עצמם. לא ניתן יד להפיכה המשטרית שמתבצעת פה".

מינוי דרעי "חורג באופן קיצוני ממתחם הסבירות"

היועמ"שית גלי בהרב-מיארה אתמול הגישה את עמדתה הרשמית לבג"ץ, ולפיה לא תגן על מינויו של דרעי עקב הרשעתו בעבירות מס. לטענתה, מינוי דרעי לשר "חורג באופן קיצוני ממתחם הסבירות ודינו בטלות". לעניין תיקון חוק יסוד: הממשלה, "עמדת היועצת המשפטית לממשלה היא שיש לדחות את העתירות בעניין זה", נמסר מטעמה. היועמ"שית נימקה זאת בכך שהאופן שבו פותחה בפסיקה האפשרות המשפטית לפסול חוקי יסוד אינו מאפשר לבית המשפט להתערב בתיקונם.

גלי בהרב מיארה לא תגן על מינוי אריה דרעי (צילום: פלאש 90)
לא תגן על מינויו לשר. היועמש"ית גלי בהרב-מיארה, ארכיון | צילום: פלאש 90

עם זאת, היועמ"שית הדגישה: "התיקון לא נועד לפתור בעיה כללית, אלא לשנות את התוצאות החוקיות של הרשעה פלילית על כהונה של שר, ולאפשר לחבר כנסת מסוים, שהורשע בדין, להתמנות לתפקיד שר, מבלי שתיבחן שאלת הקלון על ידי יושב ראש ועדת הבחירות".

בתגובה, דרעי הודה ליועמ"שית ש"הפריכה את הטענות" נגדו, וטען: "אני סמוך ובטוח שבית המשפט העליון יאפשר לי להמשיך ולפעול לצמצום הפערים בחברה וישים קץ למסע הרדיפה כנגדי וכנגד בני משפחתי שנמשך כבר למעלה מ-6 שנים. אלו שנים מייסרות של חקירות קשות שלי ושל קרובי משפחתי, שנים של חשדות כבדים כנגדי שכדברי היועץ המשפטי לשעבר ד"ר אביחי מנדלבליט, 'ההר לא הוליד אפילו עכברון'".