לקראת פשרה? בפורום קהלת התייחסו אמש (שלישי) לוויכוח על המהפכה המשפטית, ופרסמו הצהרה מפתיעה: "יש חשיבות להשגת הסכמה רחבה". פורום קהלת שעוסק בתחום היחסים בין הרשויות בארץ, פרסם מכתב ובו נכתב: "יש בעינינו חשיבות רבה להשגת הסכמה רחבה על השינויים הנדרשים".

בקהלת הסבירו: "אנחנו סבורים שנחוצה רפורמה מקיפה, נוכח הכוח הבלתי מאוזן שצברה הרשות השופטת אל מול הרשויות הייצוגיות, אולם מיד לאחר שהכריז שר המשפטים על הרפורמה פתחנו בשיחות ומגעים עם עמיתים המתנגדים לה בניסיון להגעה להסכמות ולפשרות. עשינו זאת מתוך אמונה שרצוי מאוד שמהלך כזה יעבור בהסכמה רחבה, ומתוך הבנה שיש טעם לשפר את הרפורמה שהוצעה באופן שיאפשר את הרחבת מעגל התומכים".

"השקענו מאמצים רבים מאוד ואין-ספור שעות יחד עם שותפינו בצד המתנגד – אנשים מסורים, מקצועיים ודורשי-טוב", הוסיפו בקהלת. "הצלחנו גם לשמור במידה רבה על דיסקרטיות המהלכים כדי לשפר את סיכויי הצלחתם. אנו מברכים על ניסיונות נוספים שנעשו להשגת פשרה, ומבקשים להביע הערכה רבה למאמציו של כבוד נשיא המדינה להביא את הצדדים הפוליטיים לכלל מתווה מוסכם".

"ביחס לסוגיות רבות הפערים ניתנים לגישור", המשיכו בפורום. "כך בנוגע לאופן שבו יוסמך בית המשפט העליון לפסול חקיקה רגילה, כך ביחס לשימוש בעילת הסבירות ולמעמד חוות הדעת של היועץ המשפטי. את החששות מפני שימוש דורסני בחקיקת יסוד בידי הקואליציה ניתן לרפא באמצעות קביעת מנגנון קשיח לחקיקת חוקי יסוד ותיקונם, לצד ההבהרה כי הם חסינים מביקורת שיפוטית; אפשר גם להגיע להסכמות בדבר ויתור על רכיב פסקת ההתגברות, בתוך מציאת פתרון לסוגיות נקודתיות באמצעות כללי אי-שפיטות".

במקביל - בנושא פסקת ההתגברות, דיווחנו אמש ב"מהדורה המרכזית" כי נעשים מאמצים לוותר עליה. אתמול נערכה פגישה בלשכת נתניהו עם דרעי סביב השאלה אם החרדים יסכימו לוותר לחלוטין על פסקת ההתגברות, בתמורה להסדרים נקודתיים. ההערכה, באופן מפתיע, שזה אפשרי, אבל התשובות כנראה יינתנו רק בשבוע הבא.

שמחה רוטמן ובצלאל סמוטריץ' (צילום: פלאש 90)
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ויו"ר ועדת חוקה, חוק ומשפט שמחה רוטמן | צילום: פלאש 90

ועוד בנושא פסקת ההתגברות - ההערכה היא שמתווה הנשיא שיפורסם בימים הקרובים, לא יעסוק בפסקת ההתגברות, ובטח שלא ברוב של 61 חברי כנסת. הנשיא הרצוג שוקד בימים האחרונים על פתרון יצירתי - פסקת התגברות נקודתית לחרדים בסוגיית הגיוס. עם זאת, לחרדים יש שורה ארוכה של חשבונות פתוחים מול בג'"ץ, ומכאן נשאלת השאלה עד כמה הנשיא יבוא לקראתם, במיוחד כשאי אפשר לעשות פסקת התגברות על כל נושא בתחום הדת והמדינה.

בנוסף יש עוד כמה סוגיות פתוחות, גם בנושא חוקי היסוד וחוקים רגילים, וההערכה היא שהנשיא מתכוון ללכת בנושאים הללו בכיוון הקואליציה. מכאן השאלה הגדולה נותרת הוועדה למינוי שופטים והשאלה היא אם שם יצליחו להגיע להבנות. בקואליציה נערכים לחקיקה רזה שתכלול אך ורק את הוועדה למינוי שופטים, וגם שם עם ריכוך, אבל ללא ויתור על השליטה בה, ובטח שלא על השליטה במינוי שני השופטים הראשונים.

עוד דיווחנו הערב כי בישורת האחרונה לקראת פרסום מתווה הנשיא, נערכה פגישה בין הרצוג לבכירים במשק. הבכירים, אנשי פורום העסקים, אמרו לנשיא שהם "מאוד מודאגים מהמצב" והוסיפו שהם "לא מוכנים לתמוך באופן אוטומטי במתווה".

קבוצת פורום אנשי העסקים שכוללת 30 אנשים ובהם כל ראשי הבנקים, הראל ויזל שמוביל את המהלך, דנה עזריאלי, ליאורה עופר ואחרים, העבירו לנשיא מסר מאוד ברור: "אנחנו במצב חירום". זה חלק מהלחץ שהם רוצים להפעיל על המערכת הפוליטית, ושגם הנשיא רוצה להפעיל על המערכת הפוליטית.

בין השאר אמרו אנשי העסקים: "אנחנו בנפילה חופשית. זה צונאמי. אומרים לנו בעולם - לא נביא לפה עסקים. אנחנו קוראים לכם לעצור את הדבר הזה ולשבת ולדבר, אי אפשר לעשות את זה עם אקדח לרקה, לכן עצרו את הטירוף. ההצעה שתביא היא הכדור האחרון באקדח, אולי זה מה שיעצור אותנו מהליכה לתהום. חייבים לוודא שתהיה תמיכה רחבה בעם". 

גם שר האוצר בצלאל סמוטריץ' התייחס לאפשרות של פשרה, וכפי שפרסמנו ב-N12, בפגישה עם בנקאים בניו יורק הוא אמר כי הוא מאמין שהממשלה תגיע ל"מתווה מוסכם". "עם הרעשים הפוליטיים, להערכתי אנחנו גם נדע להרגיע בתקופה הקרובה עם איזשהו מתווה מוסכם כזה או אחר שכולם ידעו לחיות איתו, לפחות כולם מהמיינסטרים", אמר סמוטריץ'.

כוונתו של סמוטריץ' היא שיש מגמה של ריכוך. לפי שר האוצר, הציר שהחל בהגשת הצעת החוק של לוין ורוטמן שהיה 120% ממה שהם באמת תכננו להעביר, היה בכל מקרה אמור להתרכך, וחלק מזה כבר רוכך. כך למשל, במקום 15 שופטים שנדרשו בהתחלה לפסילת חוק, לפי הצעת הקואליציה, נדרשים כעת לפי ההצעות 12 שופטים, וכמובן ש"הריכוך" הזה לא מספק אף אחד מהצד השני.

הנשיא הרצוג בנאום לאומה
הנשיא הרצוג, יפרסם בקרוב את "מתווה הנשיא"

וכעת יש שני שלבים לפני פשרה אפשרית. האחד - "מתווה הנשיא", שמסגרתו מוחלפות טיוטות בין הצדדים. ההצעות עוברות לליכוד, ולצד השני שלא מציג חזית אחידה, חוזרות לליכוד וכך הלאה. מכאן, ספק אם יהיה אפשר להגיע בדרך זו למתווה שיכלול הסכמה בקואליציה ובחלקים מהאופוזיציה.

סמוטריץ' מדבר על מהלך גדול מזה, מתווה חד-צדדי של הקואליציה ולפיו: "בצד השני אין עם מי לדבר, אנחנו מציעים מתווה שהמטרה שלו היא כפולה. האחת - להקטין את היקף המחאות, והשנייה, גם בלי זה - לצלוח את משוכת בג"ץ. עם אישור החקיקה, ברור שתוגש עתירה נגדה, כי בבית המשפט העליון יש שופטים שמתנגדים לפסילת חוקי יסוד בכל מקרה.